MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jaki konwerter do N-TV i antene ?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

Str 6 z 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2009-11-12 18:52:52 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

skoro się trzyma i nie lata to może być :)
jezeli faktycznie luźne to można owinąć taśma izolacyjną itp, ale nie musi być skręcone na superfest, byle nie latało
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #2 Ocena: 0

2009-11-12 19:12:46 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

BiF

Post #3 Ocena: 0

2009-11-16 19:11:53 (16 lat temu)

BiF

Mężczyzna

Z nami od: 11-04-2007

niemoge złapać sygnału mam siłe o% i jakość 0% ,dekoder sprawdzałem u kumpla działał myślałem ,że konwerter ,ale miałem drugi co dostałem w zestawie tylko z jednym wejściem antenowym i to samo zero jakiegokolwiek sygnału.Juz drugi dzień siedze na drabinie ruszam w gore w duł ,przekręcam,odkręcam ,na nowo skręcam i nic.Dekoder ma wbudowany sygnalizator cos w stylu sat finder ale jeszcze nie uslyszalem pyknięcie ani razu.Może jest przewod uszkodzony nie wiem ,Macie jakiś pomysł?

ps. chyba ostatnia szansa to wezwanie fachowca
ps2. zamowilem sat finder jutro powinien byc zobaczymy czy cos wykryje

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2009-11-16 21:18:36 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

jak dla mnie to nie w te strone kieujesz, albo za nisko, albo za wysoko.
ja właśnie montowałem antenę w nowym domu, tez mi się wydawało że ok, i okazało się ze tam gdzie chciałem to łapie Astra 19, a do złapania HB13 blokuje mi ściana, wiec na oko pasowało mi znowu powiesić na słupku na ogrodzeniu, też kręciłem w te i wewte, i już stwierdziłem ze kurde jednak za nisko i zasłania budynek na wzgórzu, gdy nagle sygnał wyskoczył na 75%.

Zacznij od początku.
po pierwsze sprawdź czy dokładnie są zarobione i czyste złączki, precyzja się opłaca, potem dokładnie poskręcaj tylko nie przesadź, z uczuciem skręcaj :)

No a potem obserwuj jak są ustawione inne satelity, wiekszość na Aster 19, a ty potrzebujesz nieco bardziej na połódnie.

A co do tego satfindera w tunerach to masakra, myśmy dawniej wisieli na telefonie po 20-30 minut i Beata mówiła jaki sygnał a ja kręciłem anteną, potem się jeszcze okazało że jajko cyfry ma delikatną niewidoczną deformacje, tak jej załatwili w samolocie, teraz kilka minut i jak złapiesz sygnał to sobie go sam do modelujesz bo słyszysz i widzisz czy rośnie czy spada.
i pamiętaj Sat Finder pokazuje ci sygnał każdej satelity a ty masz znaleźć HB

i jeszcze jedno, jak ci długo coś głupoty pokazuje to warto wyłączyć tuner na minute i wystartować jeszcze raz, czasami tunery głupieją i to pomaga

Do góry stronyOffline

landi

Post #5 Ocena: 0

2009-11-16 21:21:02 (16 lat temu)

landi

Z nami od: 05-07-2007

pewnie cos w ustawieniach dekodera, jaki model dostales do n-ki?

zaloze sie ze u kumpla sprawdzales na pojedynczym lnb
♪ Zakopałem w moim ogrodzie, To co złe jest w moim narodzie ♪

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2009-11-16 21:35:32 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

ale to nie ma znaczenia czy pojedynczy czy podwójny,mierzysz sygnał na 1 kablu, ja mam teraz na 4 a podłączyłem na 1 bo nie mam czasu

i jeszcze jedno pytanie nie związane z problemem, masz już dekoder N-ki z 500MB dyskiem??

Do góry stronyOffline

BiF

Post #7 Ocena: 0

2009-11-16 22:50:48 (16 lat temu)

BiF

Mężczyzna

jutro w dzień zrobie zdjęcia jak to wyglada mam z przodu drzewko ,ale myśle ,że ono nie wadzi zresztą zobaczycie.Błędem jest pewnie pierw wiercenie otworów w miejscu które pasuje niesprawdzając przy tym czy tam jest jakikolwiek sygnał i ja tak właśnie zrobiłem powiesiłem tam gdzie mi pasuje a póżniej zaczołem kręćić mocowaniami .
Co do przewodów to pierw miałem nonstop komunikat "zwarcie lnb" na obu antenach w menu n-tv problem tkwił w żleprzycietych końcach przewodów z tego by wynikało ,gdyż jak obcinałem końce ucinałem też te druciki zamista je zawijać do tyłu i ten bolec miałem za mały, tak mi sie wydaje bo teraz nie ma zwarcia lnb.Skręcam palcami nie dokręcam żadnym kluczem gdyz dosyć często je odkręcam i musiałbym troche sie napracować póżniej.
krakn piszsz ,że: "i jeszcze jedno, jak ci długo coś głupoty pokazuje to warto wyłączyć tuner "
mi nawet głupot nie pokazuje poprostu nic tak jak na zdjęciu .

U kumpla sprawdzalem na pojdeynczym lnb -zgadza się
Nie mam tego 500gb turbo dekodera to jest jakaś nowośc na z tego miesiąca

[ Ostatnio edytowany przez: BiF 16-11-2009 22:54 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2009-11-16 23:07:55 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

uuuuu
znaczy mamy świeżaka z kabelkologi :)

Zarabianie koncówek

równo obcięty kabel
-starannie nie uszkadzając kabli ekranowych obcinasz jakieś 5 mm otulinę wierzchnią, ściągasz ją.
-teraz starannie kabelki zawijasz do tyłutak aby ani jedno włukienko nie dotykało rdzenia, folie aluminiową można usunąć.
teraz z redzenia usuwamy otuline, rdzeń może wystawać ponad nakrętke.

-teraz nakręcamy nakrętkę tak by miedzy wierzchnią otulinę a nakrętkę weszły kabelki ekranu.
-wystający rdzeń ponad nakrętkę obcinamy na równo, jak będzie 1mm głębiej albo wystawał to nie przeszkadza.

teraz jak już masz zrobione wszystkie końcówki skręcasz je starannie, to ważne bo przecież sygnał z satelity nie jest znowu tak silny, łatwo go szakłucić.

skoro nie masz miernika to po co skręcać i rozkręcać?
ja jedynie silno palcami skręcam złączke na mierniku satfinder, reszta porządnie. czasami by zakonserwować i uniknąć problemu braku styku z powodu wilgoci itp używam specjalnego płynu, którego stosują nawet w lotnictwie.
Ale to nie ważne.

Mówisz ze masz drzewo?
jesteś pewien że nie zasłania widoku?
że satelita widoczny pod kontem 30st w pionie jest widoczny?

wiem ze ci się spieszy i że czacha dymi
ale na spokojnie
przemyśl poniższy schemat
http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/

Do góry stronyOffline

BiF

Post #9 Ocena: 0

2009-11-17 11:24:45 (16 lat temu)

BiF

Mężczyzna

tak to wygląda u mnie http://img39.imageshack.us/gal.php?g=10047161024x768.jpg
dzieki za schemat i mądre podpowiedzi

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2009-11-17 13:09:26 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,