MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Herbert kontra Miłosz

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2009-08-04 14:05:09 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-08-04 14:24:47 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

tomharris

Post #3 Ocena: 0

2009-08-04 14:36:48 (16 lat temu)

tomharris

Mężczyzna

Z nami od: 02-03-2009

Cytat:

2009-08-04 12:53:07, marciniak napisał(a):
A tobie najlepiej jest zapowiadac wiersze Milosza, ktorych sam nie rozumiesz.
Herbert byl jaki byl, ale dla mnie byl duzo bardziej prawdziwy. I jego tworczosc miala dla mnie sens.

Pewnie, ty wszystko rozumiesz. Kto jest pawdziwy, kto jest kłamliwy. Gdzie jest sens a gdzie go nie ma. :-(

Cytat:
A Witold Gombrowicz to zupelnie inny czlowiek i inny typ pisarza ze tak powiem. Porównywanie go do Milosza jest kompletnie nie na miejscu.

A właśnie jest jak najbardziej na miejscu. Miłosz z Gombrowiczem mieli podobne podejście do wielu spraw. Gombrowicz po napisaniu Transatlantyku był w podobny sposób piętnowany przez obrońców niby polskości.
To właśnie Jerzy Giedrojć, który wcześniej pomógł Miłoszowi odkrył go na nowo gdy Gombrowicz zaszył się na argentyńskiej prowincji

[ Ostatnio edytowany przez: tomharris 04-08-2009 14:41 ]

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2009-08-04 22:01:44 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

tomharris

Post #5 Ocena: 0

2009-08-04 22:46:28 (16 lat temu)

tomharris

Mężczyzna

Cytat:

2009-08-04 22:01:44, crochet napisał(a):
Panie tom czy harris - rozumiem ze srodowisko kosmopolitow lubi Milosza, macie do tego prawo, jaki sie daje d...y na prawo i lewo zapomina sie co to honor, przyzwoitosc itd, ( nie ma sensu tlumaczyc skoro tego nie rozumiesz.
Skad to przekonanie ze swoja wiedze czerpie z ulotek przykoscielnych lub z radia niejakiego ojca dyrektora - czyzby agitacja jedynego prawdziwego organu tzw. GW - gratuluje rzetelnosci. Klasyczny chwyt rozowego salonisty - zarzucic ciemnogrod, faszyzm itd. swoim oponentom.
Jedni lubia Milosza inni Herberta, kazdy ma do tego prawo - mozna patrzyc na ich tworczosc tylko poprzez pryzmat tego co pisali lecz mozna rowniez oceniac ich poprzez reprezentowane poglady, zasady zyciowe.
Niestety tak mnie wychowano ( niestety dla takich d...ow jak ty), ze szanuje honor, tradycje, lojalnosc dla swoich pogladow a nie cierpie kosmopolityzmu i gnid sprzedajacych sie na prawo i lewo.
Milosz, Szymborska to osoby ktore wpasowaly sie w pewien uklad ktory ich wypromowal, Herbert do tego ukladu nie nalezal i ten uklad w pewien sposob niszczyl go za zycia jak i po smierci tez staral sie mu dokopac - vide publikacje w wybiorczej.

Słuchaj kmiotku ze Supraśla. Nie należę do żadnych środowisk kosmopolitycznych, sympatyków linii politycznej prezentowanej przez GW. Nie jestem też Żydem, pedalem ani cyklistą.

Jestem Polakiem od piątego pokolenia( a nawet piętnastego)Polska tradycja i kultura jest mi bardzo bliska, ale nienawidze postendeckiego zacietrzewienie i ksenofobii, podobnie jak nienawidzili jej Miłosz, Giedojć, Czapski czy Bo- Źeleński.

Nie mogę tylko ścierpieć jak rożne miernoty intelektualne jak ty posługując sie hasłami obrony polskości,ojczyzny i wielkości wmawiaja innym kto jest wielkim Polakiem, kto zdrajcą kto patiotą kto idiotą. Ty już udowodniłeś, że jesteś tym ostatnim.

[ Ostatnio edytowany przez: tomharris 04-08-2009 22:47 ]

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2009-08-04 23:05:33 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

tomharris

Post #7 Ocena: 0

2009-08-04 23:39:40 (16 lat temu)

tomharris

Mężczyzna

Cytat:

2009-08-04 23:05:33, crochet napisał(a):
Po pierwsze, nie kmiotku - bo z takich jak Ty i twoja rodzina to moj dziadek na konia wsiadal.
Zabolalo kosmopolito to dobrze mialo bolec - poczytaj ze zrozumieniem, nie kreuje nikogo na wielkiego Polaka itd., Jakrowniez nie zarzucilem ci ze jestes Zydem, pedalem, cyklista - nie znam ciebie wiec nie moge sie w takich kwestiach wypowiadac. Zreszta sam wybierasz co ci jest bliskie lub jakiej prowinencji seksualnej jestes, nie musisz mnie o tym informowac.
Nie podoba mi sie tylko ze takiego lebiegi intelektualne, podpieraja sie lewicowa semantyka staraja sie kreowac rzeczywistosc.
rozumiem ze jest ci bliska ktoras z kolei miedzynarodowka to tez twoj wybor. Milego wieczoru zycze.
przy okazji jakbys przejzdzal przez Suprasl to moglbys sie troche o kulturze i tolerancji dowiedziec.

Przez tą dziurę kiedyś przejeżdżałem. Zapamiętałem tylko duży kościół (na prowincji u kmiotków to takie centrum kultury) i stodołę naprzeciwko gdzie akurat odbywała się "impreza kulturalna" przy rytmach disco polo "kulturalnej" i jak najbardziej polskiej(od dwudziestu pokoleń) muzyki rodem z Podlasia.:-D

Poderwałem tam po dwóch dojlidach panienke, która była zdziwiona moją czysta i poprawną polszczyzną - jak z telewizji powiedziała:-](bardzo łatwe tam dziewczyny nawiasem mówiąc. Może to nawet była twoja matka, synku)8-). Nie zdziwiło mnie jej zdziwienie, bowiem te okolice zawsze były białoruskie.

Niestety wizyta ta nic a nic nie poszerzyła mojej wiedzy o polskiej kulturze i tradycji. Za to doświadczenie z podlaską dziewczyną okazały się pomocne w późniejszych kontaktach z dziewczynami z tego pięknego regionu. Dobranoc synku.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-08-04 23:50:07 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

evasta4

Post #9 Ocena: 0

2009-08-04 23:50:21 (16 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

Cytat:

2009-08-04 23:39:40, tomharris napisał(a):
Cytat:

2009-08-04 23:05:33, crochet napisał(a):
Po pierwsze, nie kmiotku - bo z takich jak Ty i twoja rodzina to moj dziadek na konia wsiadal.
Zabolalo kosmopolito to dobrze mialo bolec - poczytaj ze zrozumieniem, nie kreuje nikogo na wielkiego Polaka itd., Jakrowniez nie zarzucilem ci ze jestes Zydem, pedalem, cyklista - nie znam ciebie wiec nie moge sie w takich kwestiach wypowiadac. Zreszta sam wybierasz co ci jest bliskie lub jakiej prowinencji seksualnej jestes, nie musisz mnie o tym informowac.
Nie podoba mi sie tylko ze takiego lebiegi intelektualne, podpieraja sie lewicowa semantyka staraja sie kreowac rzeczywistosc.
rozumiem ze jest ci bliska ktoras z kolei miedzynarodowka to tez twoj wybor. Milego wieczoru zycze.
przy okazji jakbys przejzdzal przez Suprasl to moglbys sie troche o kulturze i tolerancji dowiedziec.

Przez tą dziurę kiedyś przejeżdżałem. Zapamiętałem tylko duży kościół (na prowincji u kmiotków to takie centrum kultury) i stodołę naprzeciwko gdzie akurat odbywała się "impreza kulturalna" przy rytmach disco polo "kulturalnej" i jak najbardziej polskiej(od dwudziestu pokoleń) muzyki rodem z Podlasia.:-D

Poderwałem tam po dwóch dojlidach panienke, która była zdziwiona moją czysta i poprawną polszczyzną - jak z telewizji powiedziała:-](bardzo łatwe tam dziewczyny nawiasem mówiąc. Może to nawet była twoja matka, synku)8-). Nie zdziwiło mnie jej zdziwienie, bowiem te okolice zawsze były białoruskie.

Niestety wizyta ta nic a nic nie poszerzyła mojej wiedzy o polskiej kulturze i tradycji. Za to doświadczenie z podlaską dziewczyną okazały się pomocne w późniejszych kontaktach z dziewczynami z tego pięknego regionu. Dobranoc synku.

Temat powazny,az nie przystoi szczekac.A Wy sie obrzucacie blotem:-o
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2009-08-05 09:12:45 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie