Str 2 z 4 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-08-03 22:50:26 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
tomharris | Post #2 Ocena: 0 2009-08-04 00:16:55 (16 lat temu) |
Z nami od: 02-03-2009 Skąd: londyn |
Cytat: 2009-08-02 23:25:47, marciniak napisał(a): Miłosza nie znoszę za jego antypolonizm i szkodzenie Polsce i Polakom. [ Ostatnio edytowany przez: <i>marciniak</i> 02-08-2009 23:26 ][/edit] Miłosz, podobnie zresztą jak Gombrowicz zwracał uwagę na zaściankowość polskiej kultury i "faszyzujący" polski katolicyzm. Wytykanie wad nazywasz szkodzeniem? Podobnymi "szkodnikami" byli więc w przeszłości Rej, Krasicki czy też Mickiewicz, poeta z tych samych stron - z Litwy co Miłosz. To prawda, że Miłosz często odcinał się od Polski nazywając siebie Litwinem, ale Polsce nigdy nie szkodził. Przeczytałem większość dzieł Miłosza ale na przypadki szkodzenia nie napotkałem. Większość krytyków Miłosza będącymi równocześnie obrońcami wszelkich możliwych wartości posługuje się wyrwanymi z kontekstu zdaniami. W taki sposób dowody szkodzenia można znaleźć nawet u Wojtyły. To prawda, że Miłosz zgrzeszył romansem z systemem komunistycznym, ale zrobił to raczej z pobudek egoistycznych - chciał uciec na zachód - niż ideologicznych. Zresztą Herbert w mrocznych czasach PRL( za rządów Gomółki!) bez problemu wyjeżdżał zwiedzać ukochane Włochy i Grecję. Nie chcę gdybać jak człowiek brzydzący się wszelkich związków z systemem mógł w tamtych czasach dostać paszport. Tak więc bohaterowie nie do końca są tacy bohaterscy, a wrogowie tacy wrodzy jak się nam wydaje. ![]() |
Post #3 Ocena: 0 2009-08-04 09:55:55 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2009-08-04 09:58:31 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #5 Ocena: 0 2009-08-04 10:17:26 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
tomharris | Post #6 Ocena: 0 2009-08-04 10:48:11 (16 lat temu) |
Ale kto twierdzi, że Miłosz był wielkim Polakiem? On nigdy do tej roli nie pretendował. To prawda, że był lewicującym liberałem, zbyt często krytykującym kościół. A tego w naszym kraju nkit nie lubi.
![]() Od razu znajduje się dużo jego krytyków i znawfców literatury jak kolega crochet gotowych zarzucić nas wyrwanymi z kontekstu zdaniami z jakichś broszurek rozdawanych pod kościołami nie mającymi się całkowicie do jego poglądów. Dziwi mnie też ogromna ilość epigonów Herberta i te okrzyki Wielkim Poetą Był! Wielkim Polakiem Był. Życie nas uczy, że najczęściej tej wielkości szukają wszędzie ci którzy są lub czują się mali. To prawda też, że Miłosz był człowiekiem słabym. Ale był równocześnie wspaniałym eseista i wielkim poetą. Zresztą twórczość zarówno Herberta jak i Miłosza sama potrafi się obronić. Nie trzeba powoływać w tym celu Komisji porównawczej. Na koniec chciałbym zaprezentować jeden z moich lubionych wierzy Miłosza. Mam nadzieję, że niektórych to nie zgorszy ![]() Tyłek dziewczyny, która przechodzi, Okrągły tyłek rzeźbiony w blasku To jest planeta biednych astronomów, Kiedy z butelką siedzą na piasku. A kiedy w obszar nieba granatowy Spojrzą, to wielka ogarnia ich trwoga I znowu nisko opuszczają głowy, Bo za wysoka dla nich ta budowa. Widzą, jak tyłek chwiejąc się oddala: Jasna planeta Wenus w teleskopie A zieleń wiosny mruży się jak fala, Nad którą Wenus błyszczy po potopie. |
tomharris | Post #7 Ocena: 0 2009-08-04 11:02:39 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-08-04 10:17:26, marciniak napisał(a): Tomharris - poczytalem co nieco i co nieco pogadalem z ludzmi. Dla mnie chore jest robienie z Milosza wielkiego Polaka, biorac pod uwage jego cyniczna postawe wobec Polski i wartosci polskiej kultury. Wykorzystywal sytuacje jak mogl, plawil sie w blasku fleszy i gral na romantycznej nucie Polakow, ze wieszcz, ze emigrant, ze go komunizm wygnal z Polski a to wszystko jak sie okazuje klamstwa byly. Gral pod siebie i domagal sie uznania i szacunku wskazujac ludziom jak maja zyc jednoczesnie nic o nich wiedzac. Zyl sobie w Ameryce a w Polsce sie pokazywal jako wielki poeta zemigracji, ktorego kazdy powinien znac, ale nikt nie czytal jego utworow. I nie rzucaj mi w twarz radiem maryja czy czyms w tym stylu. Najlepiej to pogadaj z ludzmi z Krakowa. Oni ci powiedza cos wiecej, jak sie Milosz zachowywal podczas tych wizyt. I jedna rzecz - nie wiem czy nazywanie Polakow slowami 'slowianskie swinie' jest ich krytyka. Moze dla Ciebie tak, dla mnie to juz obraza, szczegolnie w ustach goscia, ktory ma sie za wielkiego szu co pisze wiersze, dostaje nobla i powinien swiecic przykladem dla studentów, ktorym wyklada literature. Byl malostkowy jak malo kto. Co do Herberta, to nie on jedyny jezdzil za granice, w Polsce komuna nie byla jak ZSRR gdzie jak ktos wyjechal za granice to wszyscy o tym mowili. Herbert mial problemy z publikowaniem utworow, utrzymywano go w niebycie a jednak nie dal sie zlamac. I znal realia tego kraju, zarowno w czasie komuny jak i po. [ Ostatnio edytowany przez: <i>marciniak</i> 04-08-2009 10:19 ] Naprawdę Maciniak uważam, że dałeś się zmanipulować jakimś baranom. Zapodaj mi tu proszę dokładny przypis z książki, z numerem strony, lub może nagranie na you tube gdzie Miłosz określa Polaków jako słowiańskie świnie"(tylko nie z TV Trwam). ![]() Najłatwiej jest rzucać kalumnie, szczególnie anonimowo w internecie. I jak ci nie rzucać w twarz radiem Maryja jeżeli płodzisz takie sam głupoty jak oni. ![]() |
Post #8 Ocena: 0 2009-08-04 12:53:07 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Kasia_red | Post #9 Ocena: 0 2009-08-04 13:10:21 (16 lat temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
Czytając Was przychodzi mi do głowy jedno:
dziękuję moim nauczycielom poezji (poloniście z ogólniaka i później wykładowcom) za wybicie z mojej głowy biografizmu przy interpretowaniu literatury. Dla mnie liczy się wiersz, a nie kto za nim stoi. I jeśli wiersz jest dla mnie ważny, to nawet jeśli napisałby go Roman Giertych czy Ryszard Kalisz, nie interesowałoby mnie to zbytnio ![]() Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
Post #10 Ocena: 0 2009-08-04 13:35:27 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|