No i prościej zrozumieć i jakoś tak wyluzować po całym dniu pracy.
Str 4 z 9 |
|
---|---|
krakn | Post #1 Ocena: 0 2008-10-15 20:59:17 (17 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
ja oglądam po polsku... ale nie oglądam wiadomości i takich tam pierdół, moje programy to popularnonaukowe, i filmowe, TVN moto, National Geographic itp.
No i prościej zrozumieć i jakoś tak wyluzować po całym dniu pracy. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
_Steve_ | Post #2 Ocena: 0 2008-10-15 21:33:53 (17 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2007 Skąd: Luton |
A slyszeliscie reklame HSBC w angielskiej telewizji po polsku? (czesciowo)
![]() ![]() ![]() ![]() Z gosciem co pralki sprzedaje heheheh Dla tych co maja polska telewizje wrzucam link: http://uk.youtube.com/watch?v=I42fxNIjMsI |
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2008-10-15 22:23:38 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2008-10-15 20:57:22, vitek napisał(a): Podobnie jak da się żyć bez elektryczności i używać świeczek. Ale wszyscy jakoś oświetlają żarówkami bo umożliwiła nam to technika i tak jest po prostu lepiej. Ale przeciez informacje o Polsce jak rowniez kontakt z polska kultura jest mozliwy bez TV. Wiadomosci mozna przeczytac w internecie. Ksiazki to tez poniekad kontakt z polskim jezykiem. Uwazam, ze porownywanie TV do elektrycznosci to jednak nieco chybiony przyklad. Nie mam TV i zyje i to calkiem dobrze, bez pradu komfort zycia bylby znacznie nizszy. Carpe diem.
|
butterfly42 | Post #4 Ocena: 0 2008-10-16 05:59:28 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-02-2008 Skąd: 52°40′36″N 2°26′49″W TELFORD |
Cytat: 2008-10-15 22:23:38, Richmond napisał(a): Ale przeciez informacje o Polsce jak rowniez kontakt z polska kultura jest mozliwy bez TV. Wiadomosci mozna przeczytac w internecie. Ksiazki to tez poniekad kontakt z polskim jezykiem. Wiesz,to nie to samo gdy np.przeczytam informacje w internecie ze dzis jest w Polsce swieto zmarłych a co innego gdy zobacze to w TV.Sa rzeczy które zupełnie inaczej odbiera sie czytajac o nich a inaczej widzac je na własne oczy. |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2008-10-16 07:47:30 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Wynika z tego, ze ja nie potrzebuje wizualizacji dla wiadomosci
![]() Carpe diem.
|
|
|
vitek | Post #6 Ocena: 0 2008-10-16 07:52:53 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Cytat: 2008-10-15 22:23:38, Richmond napisał(a): Nie mam TV i zyje i to calkiem dobrze, bez pradu komfort zycia bylby znacznie nizszy. W takim razie ten temat cię nie dotyczy, bo nie używasz tv w ogóle, a nie nie używasz polskiej tv, jak to już w poście wyżej napisałem. Ja tam kocham moją 40' plazmę ![]() The Mythbuster
|
marcinb | Post #7 Ocena: 0 2008-10-16 11:58:42 (17 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
ogladanie polskiej tv w uk z mojego punktu widzenia jest lekko chybionym pomyslem, chyba ze spelnione ponizsze kryteria:
- masz dzieci, ktore moga sie uczyc jezyka polskiego - masz partnerke/partnera obcokrajowca, ktora/y chetnie sie pouczy jezyka swojej drugiej polowy - twoj angielski jest tak perfekcyjny, ze nie musisz go juz wiecej cwiczyc kazda godzina poswiecona na ogladanie polskiej tv jest godzina mniej poswiecona na nauke jezyka. wiekszosc programow wymieniona przez krakn jest dostepna w oryginalnej wersji jezykowej, a nic nie ulatwia i przyspiesza nauki jezyka niz laczenie przyjemnego z pozytecznym. ogladalem w pl seriale komediowe w tlumaczeniu ale ogladanie tego samego w oryginale to zupelnie inna sprawa - mysle ze nic nie pomaga tak w nauce jezyka jak chec zrozumienia lokalnego poczucia humoru i zabaw slowami. i na koniec, zeby nie bylo - nic zlego nie widze w ogladaniu polskiej tv, po prostu wybralem co innego. Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
yanovitz | Post #8 Ocena: 0 2008-10-16 13:13:19 (17 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2007 |
Obawiam sie MarcinB ze twoje argumenty sa nic nie warte bo wiekszosc wypowiedzi na tym watku jest w stylu:
- jak ogladasz PL Tv jestes Be! Badz tez: - jak ogladasz UK TV jestes Be! Pare osob napisalo cos sensownego (tu przytocze wypowiedz dot. dziecka) ale niestety wiekszosc robi z tego wielka przepychanke. Tak naprawde to ogladajcie sobie ludzie co chcecie i nie skaczcie sobie do gardel, prawda niestety pozostaje taka iz zyjemy w kraju anglojezycznym i wazne jest by wykorzystywac wszystkie dostepne sposoby nauki tegoz jezyka (i kultury z nim zwiazanej). Jako iz dominujacym jezykiem w telewizji polskiej jest oczywiscie jezyk Polski nie wiele nam to pomoze a nauce angielskiego. No chybe ze jak napisales ktos juz wlada plynnie angielskim i uwaza ze nie potrzebuje. Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost
|
marcinb | Post #9 Ocena: 0 2008-10-16 13:46:41 (17 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Cytat: 2008-10-15 18:28:54, vitek napisał(a): A poza tym nurtuje mnie dlaczego niekórzy mieszkający w tym kraju od co najwyżej kilku lat chcieliby się już tak całkowicie zanglicyzować że ostentacyjnie rezygnują z możliwości kontaktu z kulturą, informacją i językiem bądź co bądź rodzinnego kraju... żenada i pozerstwo.. drogi vitku, pomijajac juz poziom twojej wypowiedzi to, skoro uzywasz tak radykalnych okreslen jak zenada i pozerstwo, moze bylbys w stanie uzasadnic swoja opinia uzywajac argumentow bardziej rozbudowanych semantycznie. odnaszac sie bezposrednio do twojego powyzszego posta, mozna by pomyslec ze twoje ostentacyjne deprecjonowanie integracji z lokalnym spoleczenstwem bierze sie z braku umiejetnosci jezykowych. jezeli jestes osoba rozwinieta intelektualnie to oczekuje, ze jestes w stanie uzasadnic logicznie i bezemocjonalnie swoja niechec do tych, ktorzy nie ogladaj polskiej TV. od 4 lat ogladam tylko lokalna telewizje i filmy w oryginalnej wersji jezykowej co niewatpliwie pomoglo mi w nauce jezyka na tyle, ze zostalem szczesliwie przyjety na lokalny uniwesytet bez koniecznosci zdawania egzaminu jezykowego. i wiesz co? dalej mysle, ze moj polski jest ciagle lepszy od niektorych z tych, ktorzy regularnie ogladaja polska tv. bo nie w tym rzecz co ogladasz, tylko czy cie to rozwija. to jaki jest ten magiczny powod, dla ktorego nazywasz chec integracji i nauki lokalnego jezyka: żenada i pozerstwem...? pozdrawiam i czekam na rzeczowe argumenty odnoszace sie do tego i mojego poprzedniego postu. Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
SiwyZmc | Post #10 Ocena: 0 2008-10-16 18:18:55 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2008 Skąd: Polska |
z polskiej tv mozna sie nauczyc angielskiego! slowa jak fuck i tym podobne to pierwsze jakie nawet male dzieci w Polsce znaja i niech mi teraz ktos powie skad??? ...oczywiscie ze z polskiej tv!
|