skoro to juz nie Najlepsze Filmy Wszechczasow - tylko Filmy Ktore Warto Obejrzec Before You Die to:
11. Top Secret - absurd, surrealizm, paranoja - mam wrazenie ze duzo lepsze niz wszystkie Nagie Bronie, Hot Shoty czy inne cuda, ogldalem 13 razy i dalej nie jestem pewien czy zauwazylem wszystkie gagi lacznie z tymi w trzecim tle...
12. Golo i Wesolo/Full Monty - przezywajjace gospodarcza zapasc okolice Sheffield i gromadka zdesperowanych bezrobotnych chcacych zarobic pare zlotych. zwykli faceci zostaja Cheapendales'ami.
13. Rekopis znaleziony w Saragossie - opowiesc szkatulkowa, historia, zawarta w historii ktora jest zawarta w nastepnej historii - mozna powiedziec filmowa Matrioszka ale to nie to samo brzmienie. czarno-bialy, dlugi jak nieszczescie, plejada starych swietnych polskich aktorow. nie musisz tego filmu lubic ale musisz obejrzec - tak ponoc mowi F.F. Coppola studentom szkoly filmowej w Stanach. tak, tak, tak!!!
14. Aniol Zaglady/El Angel Exterminador - czarno-bialu, dlugi, nudny Luis Bunuel - ale czemu oni nie moga wyjsc??? padniesz, bedziesz klac i sie wiercic na fotelu ale obejrzyj.
15. Magnolia/Magnolia - polecil kumpel z pracy, wielbiciel Kieslowskiego zreszta, tubylec co dziwniejsze - nie mam pojecia o co tam chodzi ale poczatek zmusza do ogladania filmu a caly film do myslenia - a to jak wiadomo proces wyjatkowo meczacy.
A propos - Kieslowski...

Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein