MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pytanie do sieciowców.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Postów: 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

hants

Post #1 Ocena: 0

2017-10-15 18:44:35 (2 lata temu)

hants

Posty: 508

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

Skąd: Solent

Przy okazji remontu wpadłem na pomysł ogarnięcia trochę kabli i schowaniu ich w ścianie. Od modemo-routera mam pociągnięty długi, około 10 metrowy kabel zakończony obustronnie RJ45. Łączy on jeden komputer z modemo-routerem.

Ze względów estetycznych chciałbym mieć gniazdko, a własciwie dwa gniazdka w scianie. To drugie miałoby być po drodze, gdzies w połowie obecnego systemu.

Czy można podpiąć dwa gniazdka pod jeden przewód, czy też musiałbym ciągnąć osobny przewód dla drugiego gniazdka?

Wieki temu ciągęliśmy neta na osiedlu po koncentryku i było to bardzo proste, więc nie wiem

I jeszcze jedno pytanko, czy te końcówki da się zarobić w jakiś prosty sposób?
Chcieć to znaczy móc!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWW

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2017-10-15 21:26:14 (2 lata temu)

karjo1

Posty: 15168

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 01-06-2008

Mozna tak zrobic oszczednosciowo na 1 kablu, ale najpewniej nie bedziesz usatysfakcjonowany predkoscia.
Zgodnie ze sztuka montuje sie gniazdko podwojne przy modemie/router, 1 kabel idzie do 1 gniazdka, 2 -gi do drugiego gniazdka (kolejnego urzadzenia).
Warto uzyc dobrych kabli, np. z ekranem, kategorii co najmniej 6, 6e (zeby nie wymieniac, nie drzec sciany).
Zarabianie koncowek:


Tyle rzecze domowy sieciowiec obok ;).

PS. U nas kable leca w listwach przypodlogowych ze specjalnymi rowkami, wtedy gniazdka moga wedrowac po scianie.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 15-10-2017 21:29 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AndrzejW

Post #3 Ocena: 0

2017-10-15 21:39:48 (2 lata temu)

AndrzejW

Posty: 1051

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Skąd: Grays

Nie da sie na jednym kablu. To nie koncentryk.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AgentOrange

Post #4 Ocena: 0

2017-10-16 09:39:58 (2 lata temu)

AgentOrange

Posty: 2308

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Skąd: Twickenham

Cytat:

2017-10-15 21:39:48, AndrzejW napisał(a):
Nie da sie na jednym kablu. To nie koncentryk.


Da się na jedym kablu bo tylko dwie pary sa używane a w kablu są cztery pary. Zdaje się że gigabit ethernet działa na czterech parach więc wtedy się nie da.
Połączenie może (ale nie musi) działać wolniej z powodu przesłuchów pomiędzy parami (co będzie powodowało błędy przy odbiorze ramek ethernetowych).

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #5 Ocena: 0

2017-10-16 11:29:51 (2 lata temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Teoretycznie moze i sie da, praktycznie- nie warte swieczki bo nie wiem, czy udalo by ci sie wydlubac nieuzywane pary i potem je jeszcze polaczyc zeby to wszystko dzialalo.
No i tylko 100mbit bys mial maksymalnie tak czy siak.
Ja bym poprowadzil drugi kabel do gniazdka po srodku i tyle, na dodatek cieszyl sie pelnym gigabitem jesli urzadzenia wspieraja oczywiscie.
Co do instalacji to kup jakis najtanszy crimping tool- kosztuje kilka funtow a do zastosowan domowych idealnie sie nadaje.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

hants

Post #6 Ocena: 0

2017-10-16 16:12:50 (2 lata temu)

hants

Posty: 508

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

Skąd: Solent

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, graty już zamówiłem. Beę ciągnął dwa kable.

Jeszcze tylko jedno pytanko, czy "faceplate" z gniazdkiem da się zamontować w puszce o głębokości 25mm, czy potrzeba głębszej?. Nie chcę odstającego od ściany boxa.
Chcieć to znaczy móc!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWW

Post #7 Ocena: 0

2017-10-16 21:48:12 (2 lata temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Da radę jeszcze pełno miejsca Ci zostanie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

hants

Post #8 Ocena: 0

2017-10-17 12:45:47 (2 lata temu)

hants

Posty: 508

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

Skąd: Solent

Dziękuję.
Chcieć to znaczy móc!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWW

hants

Post #9 Ocena: 0

2017-10-20 22:41:15 (2 lata temu)

hants

Posty: 508

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

Skąd: Solent

Działa!! Mam internet ze ściany. :-)

Zarobienie gniazdek to pikuś w porównaniu z wtyczkami. Nadal nie udało mi się samodzielnie poprawnie zarobić ani jednego kabelka.

Ale będę próbował. ;)
Chcieć to znaczy móc!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWW

Post #10 Ocena: 0

2017-10-21 00:18:21 (2 lata temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

lol- do tych gniazdek to masz punch czy jak to sie tam nazywa, a do samych kabli to jest wlasnie crimping tool- kup to !!! koszt raptem jakies 8 funtow :)a bez tego to d..pa zimna, niczym innym tego sensownie nie polaczysz :)

[ Ostatnio edytowany przez: ludzik50 21-10-2017 00:19 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Tanie promy Anglia- Francja

Najtańsza linia promowa UK-Francja! Kliknij żeby sprawdź ceny...

Tylko £16.70 za paczkę UK-Polska

Paczki do Polski - Najniższa cena, solidny serwis od drzwi do drzwi, ubezpieczenie w cenie

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,