Str 3 z 3 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2016-07-06 14:12:45 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
o0o0o0o | Post #2 Ocena: 0 2016-07-06 14:24:57 (9 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2015 Skąd: God's Own County |
Cytat: 2016-07-06 13:56:39, Thocmann napisał(a): - szukanie wrażeń mając rodzinę i dzieci? to od razu do USA/Silicon Valley/Trumpa. sorrki, osoby które chcą TYLKO zaoszczędzić pracując jako informatyk ja do swojej firmy nie przyjmuje. Interesują mnie tylko właśnie tacy, którzy szukają stabilności: rodzina/dom/samochód firmowy Rozni ludzie maja rozne priorytety i ambicje. Z tego co rozmawialem z rekruterami to osoby o profilu, ktory opisujesz sa trudne do sciagniencia za granice bo rodzine, dom i dzieci czesto juz maja, a jako kadra IT raczej nie maja noza na gardle i wielkiej potrzeby wyjezdzania. Cytat: - średnia w DE: około 30kEUR brutto. Tak Niemcy to biedny kraj ![]() Uwazam, ze Polska ma bardzo slaby PR, sami robimy zla opinie i ogladamy sie tylko na sasiadow, a w zasadzie to calkiem dobre miejsce do zycia. Zwlaszcza jak ma sie mozliwosc geoarbitrazu czy po prostu pracy zdalnej. UK ma jedna zalete nad DE, urzedowy jezyk angielski ![]() [ Ostatnio edytowany przez: o0o0o0o 06-07-2016 14:25 ] |
wadus77 | Post #3 Ocena: 0 2016-07-06 23:36:05 (9 lat temu) |
Z nami od: 24-09-2007 |
Brexit wiele nie zmieni dla tych co juz pracuja. Jak znam Anglikow beda robic wszystko aby zatrzymac wysokoksztalconych. Moga najwyzej za kilka lat utrudnic znalezenie pracy ludziom bez wyksztalcenia i jakis wiekszych kwalifikacji.
Nie chce generalizowac ale wydaje mi sie ze gro informatykow z UK to raczej wyrobnicy nie jakies gwiazdy, ich atutem jest jezyk i inna mentalnosc. Nie boja sie duzej odpowiedzialnosci i sami sie potrafia niezle zapromowac. W UK jest o tyle latwiej ludziom z IT ze moga gdzies szybciej sie zahaczyc w Polsce albo klepie sie biede za 2000-3000 PLN brutto aby nazbierac doswiadczenia, albo trzeba byc wybitnym i wtedy wskakuje sie w przyzwoity pulap. Pytanie do czego dojdzie? w Finladnii np. szukali specjalistow SNC i nie znalezli w Polsce maja ich za 1/5 ceny. Tylko Finladnia to mala populacja w UK maja troche wiecej ludzi wiec moze faktycznie wyjscie z UE troche wypromuje lokalsow??... kto wie? |
Thocmann | Post #4 Ocena: 0 2016-07-07 09:30:03 (9 lat temu) |
Z nami od: 29-06-2016 Skąd: Hamburg, Niemcy |
Hejka, komentarze ponizej:
Cytat: 2016-07-06 14:12:45, ludzik50 napisał(a): To czy ktoś chce kupić dom czy nie to każdego indywidualna sprawa bo czasem wcale nie finanse o tym decydują. A ty wtykasz nos w nie swoje sprawy skoro namawiasz do tego swoich pracownikow - ot taki marianex informatix zgadza sie, wtracam sie: jestem wlascielem firmy i pracuja u mnie tylko takie osoby ktore to akceptuja. Jesli szukaja anonimowosci to po prostu nie musze sie u mnie zatrudniac ![]() Odwrotnie: od swoich pracownikow dostaje feedback (posrednio i bezposrednio) ze to sobia wlasnie cenia, ze moga w kazdej chwili przyjsc do swojego szefa i oprocz tematow strikte zawodowych rowniez zyciowe sprawy omowic. Moim zdaniem taka komunikacja jest duzo zdrowsza od jakis wyscigow szczurow etc. Tak sobie to z moim wspolnikiem (niemcem) w 1999 roku wymyslilismy i tego sie trzymamy. Cytat: Generalnie to nie rozumiem o co ci chodzi- zadałeś pytanie a jak ktoś nie odpowiedział po twojej myśli to prawie że się obrażasz ![]() oj tam oj tam, ![]() Znam GB tylko z wakacji i roznych konferencji IT wiec moge sie wypowiadac na bazie mojego doswiadczenia z mojej dzialanosci informatycznej oraz biznesowej w Niemczech i w Polsce. A jeski kogos obrazilem to bardzo przepraszam, nie robilem tego celowo. Pozdro tomek |
kazikgolak | Post #5 Ocena: 0 2016-11-16 15:27:00 (8 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2016 Skąd: Nowa Sól |
W sumie to branża i tak od dawna jest jest internacjonalna. I żaden brexit nie zmieni to. Chociaż teraz słyszy się, że chcą kolejnego referendum.
|