Str 2 z 3 |
|
---|---|
o0o0o0o | Post #1 Ocena: 0 2016-06-30 18:27:19 (9 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2015 Skąd: God's Own County |
Pracuję od niedawna w globalnej firmie 500+ z biura w UK. Poza mną jest kilku innych Polaków i masa obcokrajowców z całego EU, od Portugalii po Bułgarię. Sam jestem tu dopiero 4 miesiące, natomiast niektórzy są już 10 i więcej lat.
Osobiście spodziewałem się Brexitu, natomiast mam wrażenie, że wyższy management miał nadzieje, że do niego nie dojdzie i aktualnie przeżywa traume. Jest zamęt i był mail od CEO, że póki co nic się nie zmienia, ale nie są w stanie przewidzieć jakie będą skutki prawne w perspektywie następnych kilku lat. Anglicy mają kaca po referendum, jest sporo żartów, ale napewno jakiś niepokój jest i rozmawia się o "legalizowaniu" pobytu. W dłuższej perspektywie, być może będzie relokacja do biur na terenie EU. Biznesowo problem może być nie tylko z zatrudnieniem ludzi na terenie UK, ale przedewszystkim odbije się to na relacjach z klientami, z których większość to firmy działające na terenie EU. Zmienić się może wszystko, od zapisów prawnych, przez księgowość po kwestie przetwarzania informacji i fizyczną lokalizcje systemów, a to wygeneruje spore koszty. Z punktu widzenia IT, UK strzeliło sobie w stope. Co do zmiany pracy, to mam porównanie bo pracowałem przez chwilę w Monachium i raczej nie wybieram się tam ponownie. Większość dużych Europejskich miast jest cholernie droga i kwestie mieszkaniowe skutecznie zniechęcają - vide Monachium, Zurich czy Luksemburg. Mimo stosunkowo wysokich zarobków koszty życia są horrendalne. Do tego podatki. Jeżeli będe zmieniał to albo kraje zatoki albo konsulting. Elitą IT może jest w Polsce, bo zarabiając 10k netto można żyć wygodnie. Po sobie widzę, że mimo wyższych zarobków to standard życia spadł. Można oczywiście zarabiać w IT miliony, ale raczej nie jako osoba techniczna, chociaz zdarzają się genialne wyjątki. |
Post #2 Ocena: 0 2016-07-01 10:29:33 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Thocmann | Post #3 Ocena: 0 2016-07-05 15:22:42 (9 lat temu) |
Z nami od: 29-06-2016 Skąd: Hamburg, Niemcy |
Dzięki za opinie.
Z Waszych wypowiedzi wynika, że Informatyków łączy łatwość znalezienia pracy. Jednak widze definitywne różnice między DE i GB, tutaj informatycy zarabiają wielokrotność sredniej w Niemczech. Z językiem i doświadczeniem bez problemu wyciągają powyżej 60TEUR brutto na rok. Natomiast z Polski mam zapytania o pracę od informatyków chcących normalnie żyć, bez światowych dni młodzieży i PiS ![]() Dlatego moje pytanie o brexit oraz to co się widzi w mediach odn. obcokrajowców w GB... WIem, że media kłamią, ale odrobinka prawdy... Pozdro Thomas/tomek |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2016-07-05 15:30:24 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2016-07-05 15:22:42, Thocmann napisał(a): Jednak widze definitywne różnice między DE i GB, tutaj informatycy zarabiają wielokrotność sredniej w Niemczech. Z językiem i doświadczeniem bez problemu wyciągają powyżej 60TEUR brutto na rok. To jaka jest ta srednia w Niemczech, bo 60K euro brutto rocznie, to brzmi bardzo slabo. Carpe diem.
|
Post #5 Ocena: 0 2016-07-05 15:46:07 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
o0o0o0o | Post #6 Ocena: 0 2016-07-05 16:19:56 (9 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2015 Skąd: God's Own County |
60k euro brutto to w okolicach Monachium byla bardzo przecietna stawka dla Senior Softwareentwickler. Czesto np: 55k + 5k bonus. Zaleznie od Steuerklasse wychodzilo cos w okolicach 3k netto euro, jak na Niemcy i takie miasta jak Monachium to uwazam, ze bardzo przecietnie - wynajem mieszkania to 1k euro w gore. Aktualnie takie stawki mozna zarabiac w Polsce pracujac na B2B i majac mniejsze koszty zycia.
W UK stawki przed brexitem wygladaly duzo lepiej, zalenie od pozycji i doswiadczenia 50..80k gbp rocznie brutto jako permanent employee, okolice 500 gbp netto dziennie na kontraktach. A pewnie znajda sie i tacy co potrafia to zwielokrotnic. Pewien Ukrainiec z Monachium - zona i dwoje dzieci - powiedzial w prost, Niemcy to super kraj jak ktos szuka stabilnosci, ma rodzine i chce normalnie zyc, ale jak szukasz wrazen, masz ambicje i chcesz zarobic to sa duzo lepsze miejsca. [ Ostatnio edytowany przez: o0o0o0o 05-07-2016 16:21 ] |
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2016-07-05 16:29:38 (9 lat temu) |
Ja moglam zostac pod Monachium na etacie, ale zanudzilabym sie na smierc tam. Dobrze placili, tani wynajem, ladna okolica. 40 minut S-Bahnem od centrum Monachium, lotnisko rzut beretem, Alpy bylo widac z biura zima
![]() Carpe diem.
|
ChrisCov | Post #8 Ocena: 0 2016-07-06 07:32:40 (9 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2008 Skąd: Coventry, West Midlands |
Cytat: 2016-06-30 17:37:43, Thocmann napisał(a): Zgadza się, ale w kontekscie zarobków osób które skończyły studia to informatycy: - najłatwiej mogą znaleźć pracę - w porównaniu do innych zawodów więcej średnio zarabiają Pozdro Tomek Ja zrobiłem inżyniera informatyki w Polsce i magistra informatyki w Wielkiej Brytanii. Pracy w zawodzie nie mam ze względu na brak doświadczenia. Obecnie robię kurs CCNA. Zarabiam powyżej brytyjskiej średniej, ale wolałbym coś w zawodzie za dużo mniej. Wszystko się rozbija o doświadczenie zawodowe. [ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 06-07-2016 07:36 ] A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|
Thocmann | Post #9 Ocena: 0 2016-07-06 13:56:39 (9 lat temu) |
Z nami od: 29-06-2016 Skąd: Hamburg, Niemcy |
Hejka, noto po kolei według LIFO
![]() - brak doświadczenia obecnie w DE nie jest problemem, bo tutaj jest duże zapotrzebowanie i brak informatyków na rynku - zanudzić się? jako informatyk nawet na wsi nigdy się nudziłem. Jak jest dom kupiony na własność, ogródek, grill to są imprezy ze znajomymi - koszty życia: jeśli ktoś dzisiaj w DE wynajmuje mieszkanie, to jest sam sobie winny. teraz przy kredytach hipotecznych z oprocentowaniem rzędu 1,45% rocznie sam namawiam swoich pracowników żeby kupowali/budowali zamiast płacić =>1kEUR czynszu - szukanie wrażeń mając rodzinę i dzieci? to od razu do USA/Silicon Valley/Trumpa. sorrki, osoby które chcą TYLKO zaoszczędzić pracując jako informatyk ja do swojej firmy nie przyjmuje. Interesują mnie tylko właśnie tacy, którzy szukają stabilności: rodzina/dom/samochód firmowy - jestem od powyżej 20 lat na północy Niemiec, nie znam realiów w Monachium. Tak jak u Was są różnice np. Londynem i Glasgow ![]() - https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage : sorrki, ale statystyki mnie nie interesują. mam firmę IT tu w Hamburgu od 17-stu lat, obecnie 63 informatyków na etacie wiec mam swoje dane i wiem jak zdobyć/utrzymać pracowników. Jeśli ktoś do mnie przychodzi i mówi, ze chce tyle kasy, bo tak gdzieś wyczytał w jakiejś statystyce, niech spada. dla mnie ważniejsze jest jego podejście do mnie/do pracy/do projektów. - pisze tylko o permanent. sam bylem tez freelancerem przez parę lat i wiem ile można wyciągnąć i jakim kosztem. zawsze będą osoby które zarabiają 20EUR/godzinę(student do PHP) i takie, które dostana 150 EUR/godzinę( spec od integracji SAP) i co z tego? nie ma czym się podniecać ![]() ![]() - średnia w DE: około 30kEUR brutto. Tak Niemcy to biedny kraj ![]() pozdro tomek |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2016-07-06 14:04:01 (9 lat temu) |
Cytat: 2016-07-06 13:56:39, Thocmann napisał(a): - zanudzić się? jako informatyk nawet na wsi nigdy się nudziłem. Jak jest dom kupiony na własność, ogródek, grill to są imprezy ze znajomymi Akurat mialam nudna prace, a firma byla tak powolna i nieenergiczna, ze mozna bylo pasc. Skutki braku konkurencji. Ogrodek i grill to troche za malo jak dla mnie. Cytat: - szukanie wrażeń mając rodzinę i dzieci? to od razu do USA/Silicon Valley/Trumpa. sorrki, osoby które chcą TYLKO zaoszczędzić pracując jako informatyk ja do swojej firmy nie przyjmuje. Interesują mnie tylko właśnie tacy, którzy szukają stabilności: rodzina/dom/samochód firmowy Nie kazdy ma rodzine i dzieci i na tym koncza sie jego zainteresowania. Haha, no tak, to zupelnie nie dla takich jak ja ![]() Cytat: - średnia w DE: około 30kEUR brutto. Tak Niemcy to biedny kraj ![]() Piszesz na forum o zyciu w UK, wiec porownujemy do UK. Nie obchodzi nas porownanie do Polski, bo nas tam nie ma. Moge obiektywnie powiedziec, ze moje doswiadczenie pracy w IT w Niemczech potwierdza, ze bylo to miejsce na dobre zycie, przy dobrych zarobkach i niskich kosztach. Dlugie urlopy, szkolenia, benefity, itp. Jesli ktos czegos takiego szuka, to w sam raz. Jak ktos jest zadny przygod, to trzeba szukac czegos innego. Carpe diem.
|