2014-10-26 20:22:27, clockwork_orange napisał(a):
bo, co innego backup partycji systemowej, a co innego synchronizacja konkretnych folderow... te systemowe (moje dokumenty) moga byc automatycznie synchronizowane przez narzedzia windowsowe (systemowe), inne wymagaja osobnych narzedzi
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Własnie o te inne mi chodzi. Mam partycję specjalnie dla dokumentów konkretnych użytkowników i ich imienne foldery foldery poddaję synchronizacji z dyskiem sieciowym.
Wspomniany w moim poprzednim poscie program posiada opcje automatyzacji synchronizacji w obie strony. Trochę więcej niż chciałem, ale będzie fajnie móc działać tylko na urządzeniach peryferyjnych.
Przykłady:
1. Pracuję na kompie i zapisuję pliki na jego HD, te się synchronizują zgodnie z ustawieniami aktualizując zawartosć dysku sieciowego.
2. Mogę z komputera w pracy zapisać pliki na moim sieciowym dysku /komp w domu nie musi być włączony/ i po powrocie do domu i włączeniu kompa, pliki automatycznie zostaną zgrane s dysku sieciowego komputera.
3. Smartfonem robię fotkę gdzies na swiecie, zapisuję ją przy pomocy aplikacji na moim dysku sieciowym, a po powrocie folder z fotkami na głownym kompie sie aktualizuje.
4. Moge udostępnić pliki z mojego dysku sieciowego każdemu przypisanemu użytkownikowi. Jestem administratorem, więc mogę dodawać "klientów", nadawać im priorytety dostępu do poszczególnych zasobów.
5. Mogę decydować o dostępnosci plików multimedialnych.
I pewnie jeszcze inne możliwosci to daje, może nawet www bym mógł umiescić ma tym dysku, ale tak daleko to się nie znam.