|
temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
---|---|
garincza | Post #1 Ocena: 0 2014-09-05 09:27:21 (11 lat temu) |
Z nami od: 15-08-2012 Skąd: stanley |
witam powoli rozgladam sie za kupnem jakiegos fajnego laptopa ktory bedzie uzywany wylacznie w domu do internetu i filmow zalezy mi na tym aby laptop byl wykonany z dobrych materialow aby wytrzymal z 7 lat, w chwili obecnej z wygladu podobaja mi sie asusy prosze o opinie i porade.cena do 500funtow
|
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2014-09-05 20:33:18 (11 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
to juz raczej cos z HP lub Lenovo w tych cenach z serii biznesowych... lub Toshiba
ps. 7 lat bez czyszczenia i wymiany baterii raczej nie przejdzie ![]() |
mnaw85 | Post #3 Ocena: 0 2014-09-06 08:46:37 (11 lat temu) |
Z nami od: 26-04-2014 Skąd: Upton |
Miałem dwa ASUSy - pierwszy 4 lata i obecnie ten, który eksploatuje jest ostatnim, ze stażem 4 letnim. Kuszą wyglądem, ceną, światełkami, większą pamięcią, sporym dyskiem itp. Prawda jest taka że, dysk jest wolny, pamięci wiele giga a komputer często się dusi w stresie, procesor przeciętny. Wszystkie moje laptopy (słownie dwa) właśnie z takim zamiarem eksploatowałem, jak najdłużej, bo nie lubię ani zmian, ani marnowania pieniędzy na gadżety. ASUS niesamowicie się grzeje, słaba dystrybucja powietrza, aluminiowa obudowa mojego modelu jest gorąca, w kilku miejscach tak, że nie oprzesz ręki. Energooszczędność moim zdaniem wypada blado. Na początku super szybko, super cicho, po kilku miesiącach normalnego użytkowania, internet, firma, film, jakaś nowsza gierka, komputer daje się poznać zwiększając ilość dB wydobywających się z układu chłodzenia. Żałuję dziś, że nie kupiłem wtedy DELLa, może był dziesięć razy brzydszy, ale łudzę się, że byłby stabilniejszy.
Na pewno zmienię markę, ASUS dwa razy mnie oczarował by po kilku miesiącach jeszcze bardziej rozczarować. |
clockwork_orang | Post #4 Ocena: 0 2014-09-06 10:16:38 (11 lat temu) |
dysk jest wolny, bo albo pojemnosc, albo szybkosc - niektore modele maja dwie zatoki na dyski, wiec mozna dokupic SSD na system, ew. zrezygnowac z napedu DVD
dwa, kupujac tanio nie ma co liczyc na dobre podzespoly - to samo co wyzej - albo cena, albo wydajnosc... trzy, niektore podzespoly mozna wymiec z czasem na lepsze, np. CPU/GPU, wiecej RAM lub w/w SSD, a takze czyscic od czasu do czasu (np. pasta termiczna wytrzymuje ok. roku, potem powoli zaczyna tracic swoje wlasciwosci co przyczynia sie wiekszych temperatur i glosniejszego ukladu chlodzenia) |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2014-09-06 10:22:42 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2014-09-05 20:33:18, clockwork_orange napisał(a): to juz raczej cos z HP lub Lenovo w tych cenach z serii biznesowych... lub Toshiba ps. 7 lat bez czyszczenia i wymiany baterii raczej nie przejdzie ![]() Moj Dell chyli sie ku 9 latom i ciagle dziala. Przestalam go uzywac jako codziennego kompa po jakis 5, bo kupilam desktopa. Ale ciagle mam go w szafie i uzywam od czasu do czasu lub daje gosciom do internetu. Takze mozliwe jest dlugie przetrwanie bez czyszczenia i wymiany baterii. Carpe diem.
|
|
|
clockwork_orang | Post #6 Ocena: 0 2014-09-06 12:12:02 (11 lat temu) |
Cytat: 2014-09-06 10:22:42, Richmond napisał(a): Moj Dell chyli sie ku 9 latom i ciagle dziala. Przestalam go uzywac jako codziennego kompa po jakis 5, bo kupilam desktopa. Ale ciagle mam go w szafie i uzywam od czasu do czasu lub daje gosciom do internetu. Takze mozliwe jest dlugie przetrwanie bez czyszczenia i wymiany baterii. codziennego w sensie kilkanascie godzin byl odpalony? ![]() tez mam Della Inspirion 600 ('04) i do dzis codziennie uzywany... czyszczony srednio co dwa lata (za duzo srubek ma) i nie obylo sie bez poprawek, czyli podkrecony Celeron, dolozony RAM itp. inaczej w zasadzie nie da sie z niego korzystac, nawet przegladac net - dzisiejsze strony maja pelno flash i animacji co niestety wymaga troche wiecej niz 10-letni procesor moze obsluzyc generalnie, laptopy nie sa przeznaczone do dzialania tyle lat, bo podzespoly sila rzeczy musza byc slabsze od tych montowanych w komputerach stacjonarnych (oszczednosc energii, wydajnosc ukladu chlodzenia itp.) przykladem moze byc Lenovo, ktore wypuscilo naprawde dobrze wyposazony Y50-70, ale... z procesorem i7 jest slabszy od wersji z i5 ze wzgledu na dosc slabe chlodzenie, ktore powoduje przegrzewanie sie wesji bogatszej, a tym samym obnizenie taktowania CPU, dodatkowo matryca miernej jakosci -> <a href="http://pclab.pl/art59022-8.html" target="_blank" target="_new">http://pclab.pl/art59022-8.html</a> ps. w miare dobry bedzie MSI GE60 (z i5) lub tanszy Dell Latitude 3540 [ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 06-09-2014 12:24 ] |
macadi | Post #7 Ocena: 0 2014-09-06 23:51:46 (11 lat temu) |
Z nami od: 02-12-2010 Skąd: Manchester |
A co sadzicie o laptopach z dotykowym ekranem 2w1? Czytalam dosc kiepskie recenzje, nie wiem czy warto na cos takiego sie skusic?
|
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2014-09-07 16:58:58 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2014-09-06 12:12:02, clockwork_orange napisał(a): codziennego w sensie kilkanascie godzin byl odpalony? ![]() tez mam Della Inspirion 600 ('04) i do dzis codziennie uzywany... czyszczony srednio co dwa lata (za duzo srubek ma) i nie obylo sie bez poprawek, czyli podkrecony Celeron, dolozony RAM itp. inaczej w zasadzie nie da sie z niego korzystac, nawet przegladac net - dzisiejsze strony maja pelno flash i animacji co niestety wymaga troche wiecej niz 10-letni procesor moze obsluzyc Gdy byl moim codziennym kompem, byl odpalony przez wiekszosc doby non-stop. Jedyne co zmienilam w nim, to kupilam wiekszy dysk, reszta wszystko oryginalne, to jest Latitude D610, top spec w momencie kupna w 2005r. Uzywalam go niedawno jak bylam w Niemczech, bo moj netbook slabo sobie radzi z filmami kodowanymi w H.264, uzywalam go tez do Photoshopa. Nawet moj netbook z 2008r wytrzymal prawie 6 lat i ciagle ma sie dobrze, rowniez nic nie upgradowalam, nie otwieralam i nie czyscilam, ale tego uzywalam troche mniej, bo glownie w podrozy. Jedyne co, to ma problem z filmami w nowych kodekach, jak wyzej. A, ja mam wylaczony flash i skrypty na stronach, na wszystkich kompach. Nie znosze reklam i innych migajacych rzeczy. Wiec nie mam problemu z powolnym kompem z tego powodu. Cytat: 2014-09-06 23:51:46, macadi napisał(a): A co sadzicie o laptopach z dotykowym ekranem 2w1? Czytalam dosc kiepskie recenzje, nie wiem czy warto na cos takiego sie skusic? W niektorych segmentach trudno znalezc cos bez takiego ekranu. Ale jak szukasz czegos do 500 funtow, to zakladam, ze patrzysz na 15-17 cali, niezbyt male/cienkie, a w tym segmencie to nie pakuja dotykowych ekranow do wszystkiego. Raczej do ultrabookow. Carpe diem.
|
|