odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Kitek1 |
Post #1 Ocena: 0 2013-05-20 23:54:30 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-09-2012 Skąd: Yyyyy a to istotne? |
POMOCY!!
Witam wszystkich, ktorzy znają się na komputerach. Mam laptopa ACERA Aspire. Zaciełą mi sie klawiatura- wiekszosc przyciskow nie działała i same pisaly sie ciagi znakow typu dddddddddddd, eeeeeeeee itp.
Pomyslalam ze to moze wirus, wiec chcialam wgrac windowsa na nowo. W sumie to zrobilam, tylko samo wpisalo sie jakies haslo i nazwa uzytkownika. Nie mam pojecia jakie ot znaki, bo klawiatura sama zaczela pisac, a backspace nie działał. Nie moge sie dostac do windowsa, nawet zformatowac go na nowo nie moge, bo robie to z dysku. Wid7 wgrany jest bezposrednio na dysk i nie ma plyt z win7. Nawet pozyczylam plyte intalacyjna z windowsem od znajomego ale laptop nie uruchamia plyty, nie widzi je nawet. Musze sie jakos dostac na dysk  Mam tam BARDZO WAZNE dane.
Pomozcie mi proszę. Wie ktos jak mogę ominąć to haslo w windowsie 7??
Z góry ogromnie za pomoc dziekuję! Jesli lubisz tuniki i sukienki, zapraszam na moją stornę TOP.
|

|

|
|
|
krakn |
Post #2 Ocena: 0 2013-05-21 00:09:16 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
A słyszałaś o czymś takim jak Dropbox do automatycznej archiwizacji najważniejszych plików??
No ale teraz to pozamiatane.
Poszukaj programu compboot, trzeba go nagrać na płytę CD i uruchomić komputer z CD Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
Richmond |
Post #3 Ocena: 0 2013-05-21 06:26:50 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Moze podlacz sobie klawiature zewnetrzna, kosztuje grosze, a bedziesz miala problem z glowy. Sa programy do zmiany hasla, np ERD Commander, startuje sie z plytki i zmienia haslo. Carpe diem.
|

|
 |
|
Kitek1 |
Post #4 Ocena: 0 2013-05-21 09:45:19 (12 lat temu) |
Krakn, ale jak komputer nie chce zastartować windowsa z płyty to ten program cos pomoze?? Kurcze, nigdy wiecej nie kupie laptopa  To był pierwszy i na pewno ostatni raz.
W XP-ku łatwo się omijało to hasło. A w 7-mce to nie mam pojęcia  Muszę się jakoś dostać na komputer i dane zgrać. Poza tym nie wiem co sie stalo z klawiatura, bo przedwczoraj wylaczylam go normalnie, a wczoraj rano takie coś
Richmond, na pewno w taką klawiaturę się zaopatrzę, ale teraz jakoś muszę się dostać na kompa. Ehhh... człowiek całe życie się uczy, szkoda, że na błędach. A najgorsze jest to, ze na dysku mam hasła do wszystkiego, a niektorych nawet nie pamiętam
A nie wiecie czy w BIOSie można jakoś to hasło zmienić, albo usunąć? Jesli lubisz tuniki i sukienki, zapraszam na moją stornę TOP.
|

|

|
|
clockwork_orang |
Post #5 Ocena: 0 2013-05-21 11:01:35 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
1. klawiatura sama z siebie pisac nie bedzie, nawet jak sie klawisz zblokuje, to jeden lub dwa, ale watpliwe jest by wiecej... wirusik?
2. ktorego hasla nie znasz? w biosie (blokujace laptopa), do profilu swojego (lub administratora) czy do deszyfrowania dysku (jesli masz wirusa, to mogl on zaszyfrowac dane na HDD)
3. w czasie POST (zaraz po odpaleniu kompa) powinno byc napisane jakim klawiszem odpalasz konsole z opcjami uruchamiania, czyli: z dysku, dvd, usb czy z partycji recovery (czesto f12 lub f8)
4. zawsze mozesz podlaczyc dysk do kompa stacjonarnego i skopiowac dane (o ile nie sa szyfrowane)
|

|
 |
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2013-05-21 16:27:47 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Kitek1 |
Post #7 Ocena: 0 2013-05-22 15:44:13 (12 lat temu) |
Dostalam sie do biosu, tam zmienilam instalacje z plyty, bo ustawiona byla z dysku. To nie wirus raczej. Dyski i to oba juz sformatowalam , a problem pozostał.
Dane wszystkie byly na innej partycji, nie systemowej. Juz je odzyskalam, ale bylo ciezko, bo ani klawiatura, ani myszka nie dzialaja poprawnie np lewy przycisk myszy nie dziala wcale, a prawy dziala jak lewy.... klawiatura dalej nie dziala- tylko kilka znakow np pod "s" jest "ws".
Nie wiem co sie stalo. Klawiatura zewnetrzna tez dziala tak samo jak ta wbudowana do laptopa. Tak wiec zostalam bez komputera  Z reszta do Was tez pisze z obcego kompa. [ Ostatnio edytowany przez: Kitek1 22-05-2013 15:47 ] Jesli lubisz tuniki i sukienki, zapraszam na moją stornę TOP.
|

|

|
|
clockwork_orang |
Post #8 Ocena: 0 2013-05-22 16:02:42 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat:
2013-05-22 15:44:13, Kitek1 napisał(a):
Dostalam sie do biosu, tam zmienilam instalacje z plyty, bo ustawiona byla z dysku. To nie wirus raczej. Dyski i to oba juz sformatowalam , a problem pozostał.
Dane wszystkie byly na innej partycji, nie systemowej. Juz je odzyskalam, ale bylo ciezko, bo ani klawiatura, ani myszka nie dzialaja poprawnie np lewy przycisk myszy nie dziala wcale, a prawy dziala jak lewy.... klawiatura dalej nie dziala- tylko kilka znakow np pod "s" jest "ws".
Nie wiem co sie stalo. Klawiatura zewnetrzna tez dziala tak samo jak ta wbudowana do laptopa. Tak wiec zostalam bez komputera  Z reszta do Was tez pisze z obcego kompa.
format dyskow zrobilas czy partycji? z regoly masz jeden dysk w laptopie, podzielony na kilka partycji...
czemu zakladasz, ze w danych ktore odzyskalas nie masz wirusa? skoro klawiatura i myszka zewnetrzne dzialaja podobnie, to raczej masz wirusa... i to w biosie, czyli konp nalezy do botnetu
ps. oczywiscie, nie wykluczam zwarcia klawiatury lub touchpada, a to powodowane jest najczesciej zalaniem
|

|
 |
|
jahoda |
Post #9 Ocena: 0 2013-05-22 17:22:41 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-02-2009 Skąd: OX |
mozna zmienic haslo do logowania odpalajac system z plyty i wpisujac komendy (tak w skrocie)
win7[ Ostatnio edytowany przez: jahoda 22-05-2013 17:34 ]
|

|
 |
|
Kitek1 |
Post #10 Ocena: 0 2013-05-22 17:37:11 (12 lat temu) |
Format partycji- przepraszam. Racja, racja. Dysk mam podzielony na 2 partycje. Clockwork, z tym wirusem w biosie to mnie zaskoczyłeś... A z biosu jestem w stanie sama się go pozbyć czy tylko serwis??
Zalać NIGDY laptopa nie zalałam. Co najwyżej przeciarałam wilgotną szmatką.
W danych które odzyskałam nie wykluczam wirusa, ale komp na którym teraz są, jeszcze działa poprawnie  Jesli lubisz tuniki i sukienki, zapraszam na moją stornę TOP.
|

|

|
|