Kolejny gadzet czy moze przyszly nastepca tabletow i telefonow?
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
|
---|---|
defcon1 | Post #1 Ocena: 0 2013-02-23 12:25:41 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2010 Skąd: |
Komputer wbudowany w okulary to juz nie przyszlosc. Google Glass project wystartowal 3 lata temu, obecnie pierwsze egzemplarze google glass beda wysylane do nielicznej grupy osob.
Kolejny gadzet czy moze przyszly nastepca tabletow i telefonow? "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
maw2be | Post #2 Ocena: 0 2013-02-23 12:33:31 (12 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
kiedyś czytałem wywiad z jednym z inżynierów google. stwierdził że nie jest problemem strona techniczna i oprogramowanie takich okularów. bardziej boją się o ochronę prywatności itp. fakt że duże ułatwienie by to było np w galerii patrzysz na obraz i masz informacje o malarzu, epoce itp. jednak na ulicy patrzysz na kogoś i już masz o nim wszystkie dane... hmmm to się robi powoli niebezpieczne...
|
krakn | Post #3 Ocena: 0 2013-02-23 15:05:42 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2013-02-23 12:33:31, maw2be napisał(a): kiedyś czytałem wywiad z jednym z inżynierów google. stwierdził że nie jest problemem strona techniczna i oprogramowanie takich okularów. bardziej boją się o ochronę prywatności itp. fakt że duże ułatwienie by to było np w galerii patrzysz na obraz i masz informacje o malarzu, epoce itp. jednak na ulicy patrzysz na kogoś i już masz o nim wszystkie dane... hmmm to się robi powoli niebezpieczne... Coś podobnego już też działa na telefonach, włączasz program i patrzysz przrz telefon na obiekt, w tym momencie widzisz informacje o tym na co patrzysz. Jeszcze tego nie wypróbowałem, ale podobno działa. Moze w stanach? A coś podobnego jak Google glass, funkcjonowało chyba z 10 lat temu w miasteczku studenckim w Japonii. Patrząc przez okulary, widziałeś wirtualną strzałkę tak jak widzą piloci która prowadziła delikwenta do wybranego punktu. Po drodze wyświetlane były informacje co jest w mijanych obiektach. W projektcie podstawowym to te okulary miały kosztować tyle co zwykłe okulary przeciwsłoneczne, a nawet taniej. A dochód miał być generowany przez reklamy umieszczane w polu widzenia, w czasie mijania kolejnych sklepów i punktów obsługowych. Tym sposobem można było dostrzec kątem oka, co dziś serwuje szef kuchni w mijanym lokalu, czy jaka jest promocja, czy też na jaki film zapraszają, coś w tym stylu jak teraz wiszą ulotki. Właśnie mnie trochę dziwiło że to ucichło, ale widać google położyło łapę na patencie i czekało na możliwości techniczne. A w zasadzie to już mają spore podstawy. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #4 Ocena: 0 2013-02-23 15:13:06 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|