MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Najlepszy Język Świata - zagadka

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

badfish

Post #1 Ocena: 0

2013-01-26 16:13:36 (12 lat temu)

badfish

Mężczyzna

Z nami od: 04-12-2010

Najpierw poznałem Pascala, potem C, chwilę potem C++, potem PHP a chwilę potem Javę, która była ze mną przez co najmniej połowę mojego zawodowego życia. I jeszcze pół roku temu uważałem Javę za Najlepszy Język Świata do middleware. Dzisiaj wiem, że się myliłem i niepotrzebnie broniłem się nogami i rękoma gdy CTO w mojej firmie postanowił przesiąść nas z Javy na coś innego. Dziś używamy tej dość egzotycznej platformy, która na pewno nie ma takich narzędzi i bogactwa bibliotek jak Java (goodbye Eclipse), ale uważam ją za lepszą do tego co robimy. Potrzeba matką wynalazków więc dzisiaj jako oprzyrządowania używam głownie tmux+vim (oczywiście z własnym pluginami i oczywiście na czarnym tle) i znów, jak lata temu, mam pełną kontrolę nad tym co się dzieje. Oczywiście UNIX. I nie muszę się więcej zastanawiać czy użyć Abstract Factory czy może Dependency Injection. Już nie kocham Javy, choć mam do niej sentyment. I kto zgadnie co to za tajemniczy język, którego używam? Dla podpowiedzi dodam, że jest używany głównie przy systemach rozproszonych ale nie ma wątków a co za tym idzie nie ma w nim tego całej ZŁA i komplikacji synchronizacji (na przykład double-checked locking). Język ma VM i GC ale jest starszy niż Java. Składnie ma tak dziwną, że nawet profesjonalistom oko wykole.

A oprócz zagadki... pochwal się drogi czytelniku jakich narzędzi używasz, jakie sztuczki stosujesz, jakie języki kochasz a na jakie nie możesz patrzeć.

Na zakończenie, żeby nie było, że tak Javy nie lubię bo... lubię, lubię.

*Java vs .Net

ps. The only true language is C, ale nie o nim ta zagadka.

[ Ostatnio edytowany przez: badfish 26-01-2013 16:16 ]

Niebo gwiazdziste nade mna prawo moralne we mnie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

defcon1

Post #2 Ocena: 0

2013-01-26 19:14:12 (12 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Moze Erlang?

Co do jezykow nie jestem zawodowym koderem. Wiadomo, Basic na Spectrum i Pascal dawnymi czasy. Troche Assemblera.

Na codzien pisze sporo skryptow w NASL oraz czasami w bashu. Dawniej torche Perla natomiast zaczynam obecnie doceniac Pythona.
Mimo, ze w porownaniu z wyzej wymienionymi jezykami jest on inny to latwosc z jaka mozna napisac potrzebne mi narzedzie zaczyna mi imponowac.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

badfish

Post #3 Ocena: 0

2013-01-26 19:45:05 (12 lat temu)

badfish

Mężczyzna

Cytat:

2013-01-26 19:14:12, defcon1 napisał(a):
Moze Erlang?

Nail in the head :)

Co do reszty wspomnianych przez Ciebie języków:
- bash: ferrari do maluszka ma się jak bash do powerscript, Używam basha na codzień. Rulez.
- python: dziwność
- perl: mega-dziwność

Choć może z uwagi na używanie erlanga powinienem był wyrugować słowo "dziwność" z mojego języka?

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #4 Ocena: 0

2013-01-26 21:38:21 (12 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Cytat:

2013-01-26 19:45:05, badfish napisał(a):
Cytat:

2013-01-26 19:14:12, defcon1 napisał(a):
Moze Erlang?

Nail in the head :)

Co do reszty wspomnianych przez Ciebie języków:
- bash: ferrari do maluszka ma się jak bash do powerscript, Używam basha na codzień. Rulez.
- python: dziwność
- perl: mega-dziwność

Choć może z uwagi na używanie erlanga powinienem był wyrugować słowo "dziwność" z mojego języka?

Perl jest niezly tylko ma jeden problem ;)

Obrazek
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

clockwork_orang

Post #5 Ocena: 0

2013-01-26 22:20:56 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

w basic'u programowalem 'kalkulator' na mature, potem byl C i C++, instalke Borlanda dalej mam gdzies na CD :-]

kalkulator byl Casio, a instrukcja obslugi przypominala ksiazke do nauki jezyka... moj pierwszy programik obliczal kurs statku na podstawie jego pozycji na morzu, na zlecenie ojca zreszta 8-)

Do góry stronyOffline

badfish

Post #6 Ocena: 0

2013-01-27 08:01:01 (12 lat temu)

badfish

Mężczyzna

A ja zaczynałem w Turbo Pascalu. Musiałem mieć chyba ze dwanaście lat. Moja maszynka miała 4.77MHz, 640KB RAM-u i 20MB na dysku. To były czasy dyskietek pięciocalowych.

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #7 Ocena: 0

2013-02-21 21:07:45 (12 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

haha wlasnie natknalem sie na cos takiego na interwebz.

Zwiazane z tematem watku.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,