2012-12-06 09:26:39, marklar666 napisał(a):
Linux jest fajny jak chcesz sie pochwalic jakiego systemu uzywasz.
ROTFL
Str 2 z 4 |
|
---|---|
defcon1 | Post #1 Ocena: 0 2012-12-06 09:44:26 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2010 Skąd: |
Cytat: 2012-12-06 09:26:39, marklar666 napisał(a): Linux jest fajny jak chcesz sie pochwalic jakiego systemu uzywasz. ROTFL "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
jolantina | Post #2 Ocena: 0 2012-12-06 20:39:15 (12 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Ja byłam zachwycona Linuxem, jakieś 2 miesiące, dopóki mi nie siadł. Musiałąm przeprosić Windowsa, ale jakieś takie iontuicyjne rozwiązania Ubuntu bardziej mi leżały...szkoda, że "współpraca" skończyła się tak szybko...
Diabla oszukac nie grzech
|
Post #3 Ocena: 0 2012-12-06 22:03:22 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
defcon1 | Post #4 Ocena: 0 2012-12-06 23:31:01 (12 lat temu) |
Jako ze to watek o linuxie jak najbardziej na miejscu jest ten "propagandowy" filmik.
[ Ostatnio edytowany przez: defcon1 06-12-2012 23:31 ] "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
tomaszzet | Post #5 Ocena: 0 2012-12-07 00:36:01 (12 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Cytat: 2012-12-05 21:21:09, badfish napisał(a): linuxa można nawet odpalić na emulatorze x86 chodzącym w przeglądarce. http://bellard.org/jslinux/ [ Ostatnio edytowany przez: <i>badfish</i> 05-12-2012 21:22 ] No dobra, czarny ekran i co dalej, jakie komendy? Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
|
|
Avi_141_greates | Post #6 Ocena: 0 2012-12-07 07:10:56 (12 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2012 Skąd: Kings Lynn |
Cytat: 2012-12-06 09:26:39, marklar666 napisał(a): Cytat: 2012-12-05 17:34:53, SuperMarcys napisał(a): Ostatnio zaczynam przygladac sie temu systemowi operacyjnemu i na razie jakos mi z nim nie po drodze (testuje Ubuntu). Linux jest fajny jak chcesz sie pochwalic jakiego systemu uzywasz. Do reszty domowych i profesjonalnych zastosowan (moze z wyjatkiem serwerow) polecam Windowsa. Nie wiem co napisać. Może nie powinienem nic, ale takiej napisanej głupoty dawno nie widziałem. Tydzien temu instalowałem drukarkę by działała z Laptopem mojej żony. Trochę ponad godzinę zajęło mi zgrywanie jakichś programów schramów a i tak nie dzialała drukarka jak trzeba. Poszło dopiero jak przeinstalowałem dopiero co zainstalowane sterowniki. Mój komputer z linuksem. Instalacja? (a raczej wskazanie)- jakieś trzy sekundy... bo tyle zajęło mi wklepanie ip drukarki. Każdy używa co lubi i co wygodnie, ale proszę nie oczerniać czegoś co jest inne. Dla początkujących UBUNTU jest wybitny a to choćby dzięki UBUNTU SOFTWARE CENTRE, które samo instaluje wskazane programy. Nie trzeba zaglądać do konsoli jak ktoś nie chce. Ktos tu już wspomniał o innych programach. Najnowsza wersja Ubuntu zawiera w sobie kontrowersyjne UNITY, które nie każdemy się podoba. Zarówno wspomniane USC nie każdemu leży raczej ze względów ideologicznych, ale HUD (element Unity, czyli ten pasek po lewej stronie) WIELU stałych ubuntowców odstraszył. Ja się powoli przekonuję, ale długo miałem wrażenie, że ktoś robi ze mnie idiotę starając się wszystko uprościć i schować. |
marklar666 | Post #7 Ocena: 0 2012-12-07 09:03:05 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Cytat: 2012-12-07 07:10:56, Avi_141_greatest_enemy napisał(a): Nie wiem co napisać. Może nie powinienem nic, ale takiej napisanej głupoty dawno nie widziałem. No widzisz, trzeba bylo siedziec cicho bo 4 akapity dalej napisales podobna glupote: Cytat: Dla początkujących UBUNTU jest wybitny...
Ten wybitny system dzialal bezproblemowo przez 3 dni na moim lapku. Po tym czasie Gnome postanowil, ze przestanie wyswietlac taskbar. Nie trudno bylo wygooglac ludzi z podobnymi problemami. Rozwiazan tyle ile odpowiadajacych. Najlepsze dzialalo tylko przez 2 dni, po czym trzeba bylo Gnome'a znowu naprawiac. Wku.. sie na ten wybitny interfejs i przesiadlem sie na KDE. Ladne to, blyszczace i kolorowe. Szkopul tylko w tym, ze Konqueror albo Dolphin (nie pamietam ktory) mial problemy z wyswietlaniem zawartosci okna exploratora. Raz wyswietlil, innym razem nie. Generalnie losowosc. W miedzy czasie system przestal sie lubic z karta WiFi. Nie wiem o co poszlo, wczesniej sie dogadywali. Rozwiazaniem bylo zainstalowanie innego managera polaczen. Na szczescie mam drugi bezawaryjny komputer, oczywiscie na Windowsie, na ktorym moglem poszukac rozwiazania problemu z WiFi i sciagnac odpowiednie pliki. Dla potwierdzenia wybitnosci tego systemu podlaczylem swoja kamere internetowa. Naiwny spodziewalem sie, ze bedzie dzialac. Jakims cudem nie dzialala, ale zwalilem to na Logitech, ktory pominal ten wybitny system przy pisaniu sterownikow. Po kilku miesiacach z wielkim zalem ![]() |
defcon1 | Post #8 Ocena: 0 2012-12-07 09:32:37 (12 lat temu) |
Cytat: 2012-12-07 09:03:05, marklar666 napisał(a): Ten wybitny system dzialal bezproblemowo przez 3 dni na moim lapku. Po tym czasie Gnome postanowil, ze przestanie wyswietlac taskbar. Nie trudno bylo wygooglac ludzi z podobnymi problemami. Rozwiazan tyle ile odpowiadajacych. Najlepsze dzialalo tylko przez 2 dni, po czym trzeba bylo Gnome'a znowu naprawiac. Wku.. sie na ten wybitny interfejs i przesiadlem sie na KDE. Ladne to, blyszczace i kolorowe. Szkopul tylko w tym, ze Konqueror albo Dolphin (nie pamietam ktory) mial problemy z wyswietlaniem zawartosci okna exploratora. Raz wyswietlil, innym razem nie. Generalnie losowosc. W miedzy czasie system przestal sie lubic z karta WiFi. Nie wiem o co poszlo, wczesniej sie dogadywali. Rozwiazaniem bylo zainstalowanie innego managera polaczen. Na szczescie mam drugi bezawaryjny komputer, oczywiscie na Windowsie, na ktorym moglem poszukac rozwiazania problemu z WiFi i sciagnac odpowiednie pliki. Dla potwierdzenia wybitnosci tego systemu podlaczylem swoja kamere internetowa. Naiwny spodziewalem sie, ze bedzie dzialac. Jakims cudem nie dzialala, ale zwalilem to na Logitech, ktory pominal ten wybitny system przy pisaniu sterownikow. Po kilku miesiacach z wielkim zalem ![]() Cos nieladnie Ci sie zaczela przygoda z Linuxem, popatrz a u mnie dziala wszystko na laptopach, desktopie i serwerach. Ah zabrzmialo to jak standardowa odpowiedz sysadmina nr.112 "U mnie wszystko dziala" ![]() Zabawny jest wniosek jaki wysunales po jednym nieudanym uzytkowaniu tego systemu, iz "Linux jest fajny jak chcesz sie pochwalic jakiego systemu uzywasz." Co do "Na szczescie mam drugi bezawaryjny komputer, oczywiscie na Windowsie" moze rzeczywiscie kwestia szczescia, gdyz mialem wiele przypadkow w moim zyciu gdzie Windows byl daleki od doskonalosci. Sypal sie i nie dalo sie na nim pracowac. Na szczescie mialem drugi bezawaryjny komputer, oczywiscie na Linuxie i dzieki temu moglem zrobic to co chcialem ![]() A powaznie mowiac system jak system, oba sa dalekie od doskonalosci. Nigdy nie forsowalem nikogo do uzywania Linuxa, jak ktos chce moze na ziemniaku pracowac jak mu wygodniej. Ja preferuje Linuxa ze wzgledu na jego przejrzystosc, logike, za mozliwosc panowania nad nim i za potege tego co mozna osiagnac w konsoli. Pozatym to tylko interfejs pomiedzy kompem i programami, ktore uzywasz. Uzywasz programow specjalistycznych, ktore sa tylko pod Windowsa, lub wolisz Windowsa z jakich kolwiek innych wzgledow? Wybor systemu operacyjnego jest chyba w tym przypadku dosc prosty. "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
Dinth1906 | Post #9 Ocena: 0 2012-12-07 09:34:55 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
A ja polece na poczatek Arch linuxa z jakims KDE. OK, moze Archa mozna uznac za system trudny w konfiguracji z tego powodu ze nie ma graficznego instalatora I calkiem duzo rzeczy (szczegolnie zaraz po zainstalowaniu) trzeba zrobic z linii komend. Ale ma to tez swoja zalete - mozna dzieki temu szybko sie zaawansowanej obslugi linuksa nauczyc. No I oczywiscie jak juz wszystko jest skonfigurowane, zagladac do linii komend nie trzeba jak sie nie chce - mozna sie cieszyc przepieknym srodowiskiem graficznym.
A dlaczego akurat Arch? Poniewaz - dla osoby ktora zna angielski, potrafi myslec logicznie I ma odrobine checi I cierpliwosci szybko ta linia komend w Archu okaze sie latwiejsza niz jakiekolwiek klikanie opcji w innych systemach. Wszystko jest umieszczone w najbardziej logicznych miejscach, pliki konfiguracyjne sa niesamowicie przejrzyste, kazda opcja jest latwa do znalezienia, wszystko da sie zrobic, a jezeli juz sie cos popsuje to zawsze wiadomo dokladnie co I w najgorszym wypadku pomoc latwo znalesc na forum internetowym. Jest to znaczace ulatwienie w stosunku do takiego Ubuntu, gdzie gdy trzeba jednak cos pozmieniac z linii komend, to trzeba sie przedzierac przez gaszcz rozmieszczonych losowo w roznych punktach dysku plikow konfiguracyjnych, czesto z powtarzajaca sie opcja w roznych plikach, a polowa oprogramowania zwiazanego z Unity czy ogolnie Canonicalem wysypuje sie bez jakiej kolwiek informacji debugowej, ktora pozwalala by zlokalizowac usterke. [ Ostatnio edytowany przez: Dinth1906 07-12-2012 09:36 ] |
marklar666 | Post #10 Ocena: 0 2012-12-07 11:32:58 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Cytat: 2012-12-07 09:32:37, defcon1 napisał(a): Cos nieladnie Ci sie zaczela przygoda z Linuxem... Raczej skonczyla, chociaz tez nie do konca bo w lipcu podpisalem 2-letni cyrograf na uzytkowanie potomka linuxa o nazwie Android. Niestety. Pierwsza przygode z linuxem mialem na poczatku tego wieku, z dystrybucja Mandrake. Nawet calkiem milo wspominam ten system. Niestety do niczego praktycznego sie nie nadawal. Domowego kompa uzywam w 95% w celach rozrywkowych. Zainstalowalem linuxa jako drugi system, tylko po to zeby go poznac i nauczyc sie podstaw. Nie mialem zony, dziecka, ale za to kupe czasu zeby siedziec przed konsola i rozgryzac nowy system. |