odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
krakn |
Post #1 Ocena: 0 2012-10-28 18:55:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Konkretnie zaledwie za 5 dolców ogromna baza danych o użytkownikach FB
Za 5 dolarów kupił dane miliona użytkowników Facebooka
ZBIGNIEW JEZIOR, 2012-10-27 23:50 | ŹRÓDŁO TECHSPOT | KOMENTARZE (11)
Nie jest tajemnicą, że Facebook traktuje dane swoich użytkowników jak towar, którym można handlować. Takie informacje pojawiały się w sieci już wcześniej. O tym, że jest to banalnie proste postanowił udowodnić bułgarski bloger i aktywista w obronie prywatności w internecie, Bogomil Shopov. Jak twierdzi, za jedyne 5 dolarów, czyli kilkanaście złotych zakupił za pośrednictwem portalu Gigbucks.com dane 1,1 miliona użytkowników portalu Facebook.
Za tę kwotę uzyskał imiona i nazwiska użytkowników portalu, ich ID w serwisie oraz numery telefonów i adresy mailowe, nawet jeśli dane te nie były udostępnione wszystkim użytkownikom Facebooka przez samych właścicieli.
O zakupie danych poinformował na swoim blogu talkweb.eu, dodając, że podczas ich weryfikacji natknął się na dane swoich znajomych.
Tuż po tym, gdy Shopov opisał całą transakcję skontaktował się z nim Facebook domagając się rozmowy telefonicznej. W jej trakcie bloger został poproszony o przesłanie kupionej bazy, skasowanie jej z dysku, ewentualne poinformowanie o wszystkich osobach, którym ją udostępnił, a także usunięcie informacji o nabyciu danych ze swojego bloga. Shopov dodaje, że rozmowa była nagrywana, a jej ton był rozkazujący. Pomimo tego oraz nalegań, aby utajnić całą sprawę nie tylko nie dostosował się do rozkazów, ale także ujawnił treść rozmowy telefonicznej. Jak dodaje, udało mu się potwierdzić, że każdy może zdobyć dane użytkowników Facebooka.
Od początku nie podobała mi się ich szpiegowska i agresywna metoda pozyskiwania kontaktów, informacji o userach.
źródło ----->>>>>Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
|
espe-7 |
Post #2 Ocena: 0 2012-10-28 20:18:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2010 Skąd: Londyn |
Nie jestem fanka tego typu portali wlasnie z tego wzgledu, ale w dzisiejszych czasach jest to nieuniknione.
Konta na FB nie mam, ale juz na LinkedIn tak, ze wzgledow zawodowych.
Co wiecej, jesli ktos by sie uparl, to na internecie moglby znalezc moje wszystkie dane, wlacznie z data urodzenia, adresem i stanem konta.
Bardzo mi sie to nie podoba, ale nie mam na to wplywu niestety. "Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase
|

|
 |
|
TITANIUM |
Post #3 Ocena: 0 2012-10-28 21:59:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-04-2012 Skąd: UK |
Dlatego ja nie ujawniam wszystkich swoich danych na portalach...Jedynie moje imię i nazwisko ( jakos mnie muszą znajomi znajdować ), e-mail ( specjalnie założony na spamy )...
Jak tak przejrzałam profile znajomych to mogłabym niezłą książkę napisać...Skąd są, gdzie mieszkają, wszystkich pracodawców podają, oczywiście zainteresowania itd. Do tego w zdjęciu profilowym powstawiane dzieci...Żyć nie umierać.
|

|
 |
|
krakn |
Post #4 Ocena: 0 2012-10-28 22:13:19 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat:
2012-10-28 21:59:45, TITANIUM napisał(a):
Dlatego ja nie ujawniam wszystkich swoich danych na portalach...Jedynie moje imię i nazwisko ( jakos mnie muszą znajomi znajdować ), e-mail ( specjalnie założony na spamy )...
Jak tak przejrzałam profile znajomych to mogłabym niezłą książkę napisać...Skąd są, gdzie mieszkają, wszystkich pracodawców podają, oczywiście zainteresowania itd. Do tego w zdjęciu profilowym powstawiane dzieci...Żyć nie umierać.
ale nie musz wiele podawać, FB ma niezłe mechanizmy zbierania danych.
Jeżeli tylko jeseś zalogowana nawet w tele lub na aplikacji telefonu, to oni wszystko ładnie kolekcjionują.
Jestem niemal pewien że również był czas że kradli informacje z emaili, z tego co wyszukujesz na necie, jakie strony netowe odwiedzasz, do tego teraz dochodzi ten system powiązanych logowań, niby wygodny, bo za pomocą FB logujesz się do wielu usług, i to nie związanych z FB.
Tyle że jest to właśnie wymiana informacji o twoich ruchach na intermecie.
W jednym miejscu podasz email, w drugim nr telefonu w innym adres.
Kwestia tylko po prostu zrobienie kwarend i bazy danych zbierających to wszystko do kupy.
Kilka lat temu , nie wiedziałem co to jest FB, z kimś korespondowałem i pisałem o konkretnych aczkolwiek rzadkich tematach.
Jakie było moje zdziwienie gdy zostałem zasypany raz że emailami z FB, dwa spamem na ten temat.
Ta druga osoba po prostu będąc zalogowana na FB pisała do mnie emaile.
Ja pisałem emaile z Nokia E71 więc nie było mowy by google mnie wyśledziło. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
Richmond |
Post #5 Ocena: 0 2012-10-29 06:29:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2012-10-28 22:13:19, krakn napisał(a):
Jakie było moje zdziwienie gdy zostałem zasypany raz że emailami z FB, dwa spamem na ten temat.
Ta druga osoba po prostu będąc zalogowana na FB pisała do mnie emaile.
Ja pisałem emaile z Nokia E71 więc nie było mowy by google mnie wyśledziło.
Niestety Facebook oferuje opcje: wyszukaj znajomych, wpisz swoj adres emal i haslo, a my przetrzepiemy poczte i wyslemy zaproszenia do wszytkich. Sama dostalam pare zaproszen i FB otrzymal gratis moje adresy email od nadgorliwych uzytkownikow.
Co do id, to sztuka jest utrzymywanie wielu ID, nie podawanie prawdziwych danych itp.
Niestety tak jak Espe, mozna zdobyc moje dane w necie za darmo lub pelne za doplata, bo jestem dyrektorem spolki limited. Moge ochronic swoj adres, podajac adres wirtualnego biura, ale nie moge ochronic swojej daty urodzenia. Rowniez za darmo mozna sobie zobaczyc ile moja spolka zarobila w poprzednim roku, ile mialam w banku na koniec roku itp. I nie moge nic z tym zrobic. Facebook, to przy tym pikus. Carpe diem.
|

|
 |
|
|
marklar666 |
Post #6 Ocena: 0 2012-10-29 11:42:16 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Ok, ktos na drugim koncu swiata zdobedzie wasze adresy email, date urodzenia, historie odwiedzanych stron. Jaki to problem dla Was? Dla mnie zaden, ale moze nie jestem uswiadomiony i powinienem sie bac.
|

|

|
|
PaniDomu |
Post #7 Ocena: 0 2012-10-29 13:10:46 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 11-09-2011 Skąd: London |
Cytat:
2012-10-29 11:42:16, marklar666 napisał(a):
Ok, ktos na drugim koncu swiata zdobedzie wasze adresy email, date urodzenia, historie odwiedzanych stron. Jaki to problem dla Was? Dla mnie zaden, ale moze nie jestem uswiadomiony i powinienem sie bac.
Postaram Ci sie to wytlumaczyc obrazkowo: wyobraz sobie,ze idziesz ulica i na plecach masz duza tablice ze swoimi danymi:imie,nazwisko,data urodzenia,numer tel.,email,gdzie pracujesz,na jakim stanowisku,gdzie mieszkasz,ile masz dzieci,czy jestes w zwiazku i z kim.
Jakbys sie wtedy poczul?
Czy chcialbys z taka tablica chodzic po miescie?
Rozumiesz? Czytaj Oszczedna Pani Domu w Londynie
|

|
 |
|
espe-7 |
Post #8 Ocena: 0 2012-10-29 13:25:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2010 Skąd: Londyn |
Marklar666, to nie chodzi o to.
Ja moze jestem na tym punkcie przewrazliwiona, bo juz kiedys ktos mial karte kredytowa na moje nazwisko i zrobil sobie zakupy na duza kwote. Co prawda byla to troche inna sytuacja, tak mysle, ale nie zmienia to faktu, ze jesli ktos ma dostep do twojego nazwiska, adresu i daty urodzenia, to moze wlasnie sprobowac wykorzystac te informacje na takie cele. [ Ostatnio edytowany przez: espe-7 29-10-2012 13:26 ] "Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase
|

|
 |
|
marklar666 |
Post #9 Ocena: 0 2012-10-29 14:18:20 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Cytat:
2012-10-29 13:10:46, PaniDomu napisał(a):
Jakbys sie wtedy poczul?
Czy chcialbys z taka tablica chodzic po miescie?
Napewno glupio, nie przywyklem do chodzenia z takimi gadzetami ; ). Powiedzmy, ze mi odbije i wyskocze na ulice z taka tablica. Poza zrobieniem posmiewiska z siebie co jeszcze mi grozi?
Cytat:
2012-10-29 13:25:40, espe-7 napisał(a):
...jesli ktos ma dostep do twojego nazwiska, adresu i daty urodzenia, to moze wlasnie sprobowac wykorzystac te informacje na takie cele.
Ale jak? Do twojego konta sie nie dobierze bez znajomosci danych karty kredytowej. Dzwoniac do banku tez nic nie wskora bo bedzie musial podac haslo. Tego typu danych nikt nie zostawia na FB czy innym portalu spolecznosciowym.
|

|

|
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2012-10-29 14:45:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ale moze wystapic o nowa karte kredytowa. Tam poda swoje dane, typu haslo i nie bedzie problemu. Nawet z FB mozna zdobyc podstawowe dane, a reszte sprawdzic sobie na necie. A dyrektora spolki mozna przeswietlic bez problemu bez zadnych FB.
Wystarczy zajrzec na:
http://companycheck.co.uk/ i http://company-director-check.co.uk/ i tam obejrzec sobie dyrektora i zaplacic za wiecej danych.
Carpe diem.
|

|
 |
|