Str 4 z 40 |
|
---|---|
clockwork_orang | Post #1 Ocena: 0 2012-06-20 14:55:26 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
moze nie nowosc, ale upubliczniona - jak ktos ma router TP-Link, to warto sobie pogrzebac w jego ustawieniach... conajmniej wylaczyc dostep zdalny lub filtrowanie po MAC -> zrodelko
![]() |
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2012-06-25 09:16:06 (13 lat temu) |
znajomy z nudow poprawil maly programik... przyspiesza transfer po USB 2.0 w zaleznosci od chipsetu i 'pamieci'
program i instrukacja obslugi ![]() |
Dinth1906 | Post #3 Ocena: 0 2012-06-25 09:36:58 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Co do Ubuntu i Unity - to zalezy od osobistych preferencji. Jedni lubia Unity, inni Gnome 3.0 jeszcze inni KDE4. To dokladnie tak samo jak jeszcze niedawno jedni preferowali Gnome 2, inni KDE 3 a jeszcze inni WindowMaker.
Jak dla mnie zarowno Unity, jak i kazdy inni linuksowy DE sa poki co za malo spojne i kompletne, mimo ze jestem wielkim fanem linuksa i kibicuje mu, to na codzien uzywam OSX a najblizsza przesiadke jaka biore pod uwage to Windows 8. A wracajac do tematu mini-itx vs laptop odpowiem: desktop. Ewentualnie tablet lub netbook. Laptop 15 czy 17 calowy jest po prostu zupelnie nie mobilny - dla mnie targanie na plecach wszedzie takiego duzego, ciezkiego laptopa niczym sie nie rozni od targania calego desktopa - obie rzeczy sa nie do przyjecia. Ponadto mimo calej tej miniaturyzacji, ciagle uwazam ze jakos elektroniki - w tym komputerow - mozna bardzo prosto zmierzyc kladac ja na wadze ![]() |
krakn | Post #4 Ocena: 0 2012-06-25 09:53:33 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
ale czy waga to więcej, czy mniej jest dobrze?
![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
clockwork_orang | Post #5 Ocena: 0 2012-06-25 09:58:07 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-06-25 09:53:33, krakn napisał(a): ale czy waga to więcej, czy mniej jest dobrze? ![]() na wage, to kupujesz dwie rzeczy tylko - bude i zasilacz, im ciezsze tym lepiej ![]() reszta w sumie niezalezna od ciezaru, np. HDD lepszy jest lzejszy, bo ma mniej talezy albo jest to SSD... |
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2012-06-25 10:19:05 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-06-25 09:58:07, clockwork_orange napisał(a): Cytat: 2012-06-25 09:53:33, krakn napisał(a): ale czy waga to więcej, czy mniej jest dobrze? ![]() na wage, to kupujesz dwie rzeczy tylko - bude i zasilacz, im ciezsze tym lepiej ![]() reszta w sumie niezalezna od ciezaru, np. HDD lepszy jest lzejszy, bo ma mniej talezy albo jest to SSD... hehe, wiem, moja buda z zasilaczem waży około 18 KG ![]() Nie wiem ile cały komp ale jest co dźwignąć ![]() A co do tego programiku przyśpieszającego USB, już bardzo dawno coś podobnego było. U mnie akurat nie zadziała bo nie mam takiego chipsetu. Niemniej i tak ważna jest prędkość pamięci flash. Jak masz wolną pamięć to i tak nie przyśpieszysz. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Dinth1906 | Post #7 Ocena: 0 2012-06-25 10:50:27 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2012-06-25 09:58:07, clockwork_orange napisał(a): Cytat: 2012-06-25 09:53:33, krakn napisał(a): ale czy waga to więcej, czy mniej jest dobrze? ![]() na wage, to kupujesz dwie rzeczy tylko - bude i zasilacz, im ciezsze tym lepiej ![]() Tak samo wszelkiego rodzaju chlodzenie. Tak samo plyta glowna (lwia czesc wagi to uklady zasilajace, stabilizatory itp - im wieksze i ciezsze tym lepsze) Tak samo karta graficzna - tutaj wage nadaja zarowno uklady zasilajace jak i chlodzace. SSD to troche inna bajka, bo jednak to zupelnie inne urzadzenie niz klasyczny dysk twardy. |
krakn | Post #8 Ocena: 0 2012-06-25 11:00:11 (13 lat temu) |
SSD to tak naprawdę to trudno nazwać dyskiem, bo tam nic co by dysk przypominało już nie ma, to po prostu pamieć flash w dużej obudowie z dużą ilością kości pamięci.
Biorąc pod uwagę ze obecnie karty flash o pojemności 32GB, są wielkosci mniejszej niż mały paznokieć (MikroSD) to i tak obudowa 2,5 czy 3" dysku jest ogromna i chyba najcięższa w tym całym bałaganie ![]() Chłodzenie zwłaszcza powietrzem musi być ciężkie, bo materiały do odprowadzenia ciepła są ciężkie, najsprawniej ciepło odbiera miedź, najlepiej oddaje aluminium, stąd ciężkie stopki i rury miedziane i aluminiowe radiatory. A wielkość? no im większa powierzchnia tym szybsze oddawanie. A wiecie jak Apple w MacBocach rozwiązał oddawanie ciepła? Nie bez kozery jako obudowa zastosowano aluminium. Cała obudowa to jeden wielki radiator. Od początku mnie zastanawiało jak oni to zrobili że w nim się praktycznie wentylatory nigdy nie włączają, mimo że chodzi godzinami, lecą filmy itd. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Dinth1906 | Post #9 Ocena: 0 2012-06-25 11:02:18 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Odchodzac troche od komputerow...
Wezmy pod uwage wzmacniacze audio. Znajac klase sprzetu (klase w sensie technicznym, nie potocznym), mozna zwykle wagowo oszacowac prawdziwa moc wzmacniacza dokladniej niz producent podaje na opakowaniu ![]() |
clockwork_orang | Post #10 Ocena: 0 2012-06-25 11:16:19 (13 lat temu) |
Cytat: Tak samo wszelkiego rodzaju chlodzenie. Tak samo plyta glowna (lwia czesc wagi to uklady zasilajace, stabilizatory itp - im wieksze i ciezsze tym lepsze) Tak samo karta graficzna - tutaj wage nadaja zarowno uklady zasilajace jak i chlodzace. SSD to troche inna bajka, bo jednak to zupelnie inne urzadzenie niz klasyczny dysk twardy. sekcja zasilania robi sie coraz lzejsza, bo jest cyfrowa w wiekszosci nowych plyt a elementy mniej sie grzeja, maja lepsza sprawnosc itp. samo chlodzenie to inna sprawa - fabryczne czesto jest wyliczone z malym zapasem - troche miedzi i duzo aluminium SSD to faktycznie inna sprawa, ale ogolna zasada zostaje - mniej talerzy, gestsze upakowanie danych na nich sprawiaja, ze lzejszy dysk bedzie lepszym i szybszym, i cichszym rowniez ![]() |