2012-12-16 13:03:08, defcon1 napisał(a):
Ciekawy sprzet, Lenovo Yoga.
Jest jakis szczególny powód dla którego wszystkie te rzeczy odbijają światło jak lusterko?
Str 12 z 40 |
|
---|---|
NikolaTesla | Post #1 Ocena: 0 2012-12-16 14:33:47 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2011 Skąd: Mamucium, Britannia |
Cytat: 2012-12-16 13:03:08, defcon1 napisał(a): Ciekawy sprzet, Lenovo Yoga. Jest jakis szczególny powód dla którego wszystkie te rzeczy odbijają światło jak lusterko? ---------------
|
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2012-12-16 15:52:25 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
ano, folia podbijajaca kolory matrycy
![]() |
krakn | Post #3 Ocena: 0 2012-12-16 15:53:32 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2012-12-13 13:42:34, Tomalski napisał(a): Czyli ide do banku i dostaje plyte, czy przez net to sie robi? Pytam nie dla siebie. przepraszam nie zauważyłem pytania. Onlain, po zalogowaniu, trzeba pogrzebać po menusach, juz nie pamietam, czy w produltach, czy w usługach. klikasz na link, przechodzisz do strony kasperski, pobierasz triala, wypełniasz forme, podając dane klienta, czyli nr konta imie i nazwisko, w ciągu kilku dni dostajesz emailem kod odblokowujący. pobrałem da Windows, bo mi się Norton skonczył i na androida. Młoda coś tam namotała z Apple, i wspominała że kazali dzwonić czy coś takiego, nie wiem. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2012-12-16 16:05:55 (12 lat temu) |
Cytat: 2012-12-11 21:53:01, clockwork_orange napisał(a): Cytat: 2012-12-11 21:10:56, krakn napisał(a): hm, chyba wszytkie płyty w biosie mają opcję kontroli obrotów, i alarmu, poniżej pewnej wartości, w tym momencie zazwyczaj jest to wartośc 200, ale mozna dać Disamble i wtedy bios nie monitoruje obrotów, ale programy pod windowsem, nadal to robią. Przyznaje że największe doswiadczenie mam z plytami Asus i Gigabyte nie chodzi o limit obrotow Krakn, tylko o to, czy w ogole jakikolwiek wentylator jest wpiety w gniazdo cpu_fan... niektore plyty 'pluja' komunikatami upierdliwie ![]() Nie wiem jak inni producenci, ale w Asus, jak wyłączysz monitorowanie obrotów to po prostu płyta nie zauważy że go nie ma, bo go nie sprawdza. w sumie to logiczne, bo jak ktoś stosuje chłodzenie wodne to nie koniecznie potrzebuje monitorować oborty. najstarszą płytę jaką pamięntam teraz to P3B SLi, ale wcześniejsze chyba też nie mialy z tym problemu Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
clockwork_orang | Post #5 Ocena: 0 2012-12-16 20:23:09 (12 lat temu) |
Cytat: 2012-12-16 16:05:55, krakn napisał(a): Nie wiem jak inni producenci, ale w Asus, jak wyłączysz monitorowanie obrotów to po prostu płyta nie zauważy że go nie ma, bo go nie sprawdza. w sumie to logiczne, bo jak ktoś stosuje chłodzenie wodne to nie koniecznie potrzebuje monitorować oborty. najstarszą płytę jaką pamięntam teraz to P3B SLi, ale wcześniejsze chyba też nie mialy z tym problemu duzo zalezy od biosu plyty - mam Abita ip35 XE i sie 'buntuje' bez poslaczonego wentylatora... szczegolnie starsze, budzetowe moga miec problem ze startem ps. do chlodzenia wodnego dalej potrzebujesz wentylatory - cos musi wiac na chlodnice ![]() |
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2012-12-16 22:38:20 (12 lat temu) |
Zależy jaka chłodnica.
miałem rozwiazanie bez wiatrakowe, kilkanaście metrów, już nie pamietam ile, węża powieszonego z tyłu szafy w ślimaka. Potem miałem taką wierze, wysokie gdzieś na 70cm, wentylator miał własne zasilanie, uruchamiał się wtedy gdy temp płynu wychodzącego przekraczała jakąś wartość. Kupiłem to w niemczech od kogoś, działalo zarąbiście i praktycznie bezgłośny. to co widuję tutaj to porazka, pod co wodne chłodzenie jak wiatraki dalej szumią. Abitów chyba nie miałem od czasu Slot 1 ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
NikolaTesla | Post #7 Ocena: 0 2012-12-17 08:46:20 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2011 Skąd: Mamucium, Britannia |
Cytat: 2012-12-16 16:05:55, krakn napisał(a): Nie wiem jak inni producenci, ale w Asus, jak wyłączysz monitorowanie obrotów to po prostu płyta nie zauważy że go nie ma, bo go nie sprawdza. w sumie to logiczne, bo jak ktoś stosuje chłodzenie wodne to nie koniecznie potrzebuje monitorować oborty. Na moim asusie nie mogę tego wyłączyć bo mam fan controller w biosie oparty o te odczyty. Pompa w mini-WC-kit nadal hałasuje pracując na pełnych obrotach, ale wiatraczki przy chłodnicy czasem przestają się obracać jak CPU idluje. Wszystko powinno działać, ale się sypie. Odczyty temperatury z płyty są złe a ich fan controller nie potrafi sie dogadać z ich biosem, przez co nie moge zrobić restartu maszyny zdalnie. Gdyby to był jeszcze jakiś low-endowy junk, ale to jest ich flagship na X79. Następnym razem dam szansę asrockowi, zaczęli robić dobre rzeczy pod 'gaming' i pod 'workstation'. Cytat: 2012-12-16 22:38:20, krakn napisał(a):
Zależy jaka chłodnica. miałem rozwiazanie bez wiatrakowe, kilkanaście metrów, już nie pamietam ile, węża powieszonego z tyłu szafy w ślimaka. Potem miałem taką wierze, wysokie gdzieś na 70cm, wentylator miał własne zasilanie, uruchamiał się wtedy gdy temp płynu wychodzącego przekraczała jakąś wartość. (...) to co widuję tutaj to porazka, pod co wodne chłodzenie jak wiatraki dalej szumią. To było drzewiej, realia się zmieniły. Dla przykładu: mój procesor jest stock 130W, podkręcony razem z chipsetem potrafi ciągnąć 350 - 450+W Każda z 2 kart 'out of the box' chce 200W, Po podkręceniu jakieś 250, gdybym poszedł w bloki z wodą, to pewnie 300+, a są na rynku i takie karty które zjadają 350 i więcej na dzień dobry. Zupełnie przeciętne wodne chłodzenie daje zdecydowanie lepsze temperatury(mniejsza degradacja sprzętu, lepsze podkręcanie zegarów) niż high-endowe rozwiązania na powietrzu. Poza tym hałas hałasowi nie równy, wiatraczki przy niewielkich radiatorach (ale mieszczących się w obudowie) mogą szumieć dość głośno, ale.. Dla porównania stock air cooler w radeonie 7970 GHz ed. chodzący na 100% obrotów przebije się przez twoje sennheisery ustawione na 'bardzo głośno' ruinując cały efekt posiadania fajnej karty graficznej. Jeśli ktoś chce być blisko 0 dB, duży (drogi)radiator zewnętrzny, ciche(drogie) pompy, ciche (drogie) wiatraczki na radiatorze, (tak z 18 powinno byc okej) ![]() Istnieją jakieś pasywne rozwiązania z wodą, ale niestety nie są one ani tanie ani wydajne. [ Ostatnio edytowany przez: NikolaTesla 17-12-2012 08:46 ] ---------------
|
clockwork_orang | Post #8 Ocena: 0 2012-12-17 11:19:01 (12 lat temu) |
pewnie Zalman Reserator...
ps. widzialem juz rozwiazania na chlodnicy od duzego Fiata - dosc wydajne, ale dalej wymagajace wentylatora chlodzacego |
defcon1 | Post #9 Ocena: 0 2012-12-17 12:09:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2010 Skąd: |
Odchodzac od tematu chlodzenia i wracajac troche do tematu bezpieczenstwa, "7 grzechow" i jak hakerzy je wykorzystuja. Zazwyczaj w nie specjalistycznych portalach artykuly o bezpieczenstwie IT sa dosc bzdurne ale ten jest calkiem dobry.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
clockwork_orang | Post #10 Ocena: 0 2012-12-17 16:34:34 (12 lat temu) |
Cytat: 2012-12-17 12:09:44, defcon1 napisał(a): Odchodzac od tematu chlodzenia i wracajac troche do tematu bezpieczenstwa, "7 grzechow" i jak hakerzy je wykorzystuja. Zazwyczaj w nie specjalistycznych portalach artykuly o bezpieczenstwie IT sa dosc bzdurne ale ten jest calkiem dobry. glupote ludzka wykorzystuja hakerzy od czasow Mitnick'a, a inni oszusci od zarania... artykuly o 'bezpieczenstwie' sprowadzaja sie w zasadzie do jednego stwierdzenia - czytaj co klikasz ![]() |