Str 7 z 10 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ChrisCov |
Post #1 Ocena: 0 2012-08-11 08:58:02 (13 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2008 Skąd: Coventry, West Midlands |
Sprawa a honorowaniem gwarancji Della w Wielkiej Brytanii przy zakupie w Polsce jest bardzo niejasna i sprzedawcy nie potrafili mi na to pytanie odpowiedzieć. Na internecie spotkałem się z opiniami, że może być z tym problem.
Podyskutowałem na chacie i przez maile z ludźmi z obsługi technicznej Della w Wielkiej Brytanii i dostałem takie kody ważne do 15 sierpnia:
Cytat: Dear Customer,
Thank you for showing interest in Dell products through Dell UK Chat Service.
With regards to your recent chat conversation with us, we are happy to offer you a one-time special discount coupon which can be used against a purchase of new Dell computer.
Now you can make even bigger savings on top of our website prices.
Add to basket and then apply coupon: 5% off on £429.01 & above NXPQ5H23?QK7CH
Add to basket and then apply coupon: 7% off on £599. 01 & above $HHT?8?D37K?LF
Add to basket and then apply coupon: 10% off on £699. 01 & above B71ZHW5B167?TX
Offer Details:
Offer (5% Voucher) applicable on all Inspiron, XPS and Alienware models.
Offer (7% & 10% Voucher) applicable on Inspiron, XPS* and Alienware* models (excluding XPS 13 ultrabook).
The above stated chat coupons are applicable only if ordered as a consumer thru <a href="http://www.dell.com/uk/p?~ck=mn" target="_blank" target="_new">http://www.dell.com/uk/p?~ck=mn</a>
The above stated chat coupons are not applicable on outlet products.
This is a single-use coupon. It cannot be combined with other offers, discounts or coupons. It cannot be combined with EPP/Student discounts.
This offer is valid online only. The discount doesn’t not apply on shipping.
Eligible system value excludes the delivery cost and any Software & Peripherals.
Offer valid till 15-August-2012
If you face any problems ordering online or if you need any further assistance on Dell chat coupon offers, please chat with us by clicking the below chat icon or just reply to this email.
Więc mój laptop by kosztował 10% mniej, czyli minus 85,9 GBP, co by mi dało cenę minimalnie niższą od tej w Polsce. Chyba więc zdecyduję się na kupno go w Wielkiej Brytanii (inny facet poinformował mnie, że będą nowe kody pod koniec sierpnia, gdy wrócę z urlopu  ).
Za wadę angielskiego laptopa uważam brak polskiej klawiatury i jest to dla mnie duży minus. Mam po prostu podpinać polską klawiaturę na USB?
Za zaletę uznaję pewną gwarancję i bardziej pewne podzespoły, bo w Polsce jest bardziej prawdopodobne, że wsadziliby jakiś sh!t. To tak, jak z proszkami do prania - polski Ariel nigdy nie był taki sam jak niemiecki. [ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 11-08-2012 08:59 ] A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|
|
clockwork_orang |
Post #2 Ocena: 0 2012-08-11 09:21:34 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat:
2012-08-11 08:58:02, ChrisCov napisał(a):
Za wadę angielskiego laptopa uważam brak polskiej klawiatury i jest to dla mnie duży minus. Mam po prostu podpinać polską klawiaturę na USB?
Za zaletę uznaję pewną gwarancję i bardziej pewne podzespoły, bo w Polsce jest bardziej prawdopodobne, że wsadziliby jakiś sh!t. To tak, jak z proszkami do prania - polski Ariel nigdy nie był taki sam jak niemiecki.
hmm, a cala roznica jest w malpie...
i nie wsadziliby shitu, bo to nie Polacy skladaja laptopy - faktem jest, ze oferta moze sie roznic ze wzgledu na ceny i podzespoly, ale to nie znaczy ze beda one duzo gorszej jakosci
|

|
 |
|
ChrisCov |
Post #3 Ocena: 0 2012-08-11 14:32:10 (13 lat temu) |
I wszystko jasne...
Jestem na wycieczce w Krakowie i właśnie wróciłem ze sklepu komputerowego. Tym razem sprzedawczyni była kompetentna i powiedziała, że Dell nie honoruje polskiej gwarancji na terenie Wielkiej Brytanii.
Cytat:
2012-08-11 09:21:34, clockwork_orange napisał(a):
hmm, a cala roznica jest w malpie...
Widzę, że sam nie używasz polskich znaków, więc normalnie, gdybyś chciał, to po prostu podpinałbyś polską klawiaturę, czy są inne sposoby? A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|
krakn |
Post #4 Ocena: 0 2012-08-11 14:46:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Ustawienia / ustawienia klawiatury, klawiatura polska programisty i już masz polskie znaki.
Możesz sobie uruchomić nawet kilkadziesiąt klawuatur, dla wielu języków.
W prawym dolnym rogu ekranu być może masz taki kwadracik. Niebieski EN, kliknij na niego prawym lub lewym Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
clockwork_orang |
Post #5 Ocena: 0 2012-08-11 15:07:15 (13 lat temu) |
Krakn, mnie sie wydaje ze Crisowi chodzi o fizyczne roznice - polska jest QWERTZ i inne klawisze zamienione miejscami - jak ktos pisze bez patrzenia na klawisze, to ma spory problem z przestawieniem sie  [ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 11-08-2012 15:08 ]
|

|
 |
|
|
ChrisCov |
Post #6 Ocena: 0 2012-08-11 18:19:42 (13 lat temu) |
Więc sposób z przestawieniem klawiatury w Windowsie znam, często zmieniałem klawiatury za pomocą alt + shift. Jednak dotyczyło to w przeszłości zmiany polskiej klawiatury na amerykańską. Po takiej zmianie wciąż mogłem pisać niektóre polskie litery, np. "ó" i było to bardzo mylące, ponieważ uważałem taką zmianę za "dziwną". Usunąłem więc amerykańską klawiaturę i widzę, że mogę na brytyjskiej pisać znaczki funta, czyli jest OK. Z polską klawiaturą na brytyjskim laptopie też sobie poradzę
Dzięki  A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|
ChrisCov |
Post #7 Ocena: 0 2012-08-21 14:25:09 (13 lat temu) |
Jutro zamierzam kupić Inspirona 15R SE z procesorem i7 i 8GB RAMu. Zastanawiam się jednak nad wersją 17'', bo kosztuje ona tylko 70 funtów więcej. Jednakże jest ona w chwili obecnej niedostępna na stronie oficjalnej Della, bo wszystkie laptopy z tej serii sprzedali. Może się pojawi w czwartek. Nie wiem, czy jest sens wydawać 70 funtów.
Ponadto zastanawiam się, czy kupić przez tę oficjalną stronę jakieś akcesoria, typu mysz i torba, bo podejrzewam, że na eBayu można kupić coś lepszego za mniejsze pieniądze. A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|
clockwork_orang |
Post #8 Ocena: 0 2012-08-21 14:56:26 (13 lat temu) |
17'' to krowa malo przenosna...
15'' ma ta sama rozdzielczosc (mniejsza matryca-mniej energii pobiera), uklad graficzny tez sie nie 'meczy' (wielkosc piksla ma znaczenie)
ps. moze bedzie w jakims outlet na Ebay'u?
|

|
 |
|
ChrisCov |
Post #9 Ocena: 0 2012-08-21 15:59:46 (13 lat temu) |
Tak myślałem, że 17'' może być trochę przyciężkawy.
Co do oferty eBay'a, to mogę powiedzieć, że mam na oficjalnej stronie Della kupon z 10% zniżką, do tego dochodzi darmowa wysyłka, bezpłatny pakiet English Microsoft® Office Home and Student 2010 ( Word, Excel, Powerpoint, One Note) oraz McAfee Security Centre system protection. Oryginalna cena 15-stki w mojej konfiguracji to 859 funtów, natomiast ze zniżką jest to 780 funtów. Czy warto dopłacać 20 funtów za ekran Full HD? Myślę, że i tak będę oglądał wszystko na telewizorze 40'' przez kabel HDMI. Na akcesoria już nie ma żadnej zniżki, więc bym musiał kupić na eBay'u jakąś w miarę mysz oraz torbę.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|
clockwork_orang |
Post #10 Ocena: 0 2012-08-21 16:11:45 (13 lat temu) |
fullHD oznacza lepszy uklad graficzny, ktory podoli dwom ekranom... np. teraz pisze tu i jednoczesnie leci film fullHD na tv, oba monitory fullHD
|

|
 |
|