MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dysk zewnętrzny z minimalnym poborem mocy

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

clockwork_orang

Post #1 Ocena: 0

2012-08-05 12:14:36 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-08-05 11:56:09, jolanta12 napisał(a):
Zapomniałam - czy na USB Memory Stick można wgrać program do obróbki zdjęć np. Picasa?

patrz post nr.3 8-)

pytanie, jaka wielkosc potrzebujesz i czy telefon obsluguje karty o duzych pojemnosciach oraz w jaki sposob chce kopiowac dane - bezposrednio z telefonu czy przez komputer?

jesli przez kompa, to kazdy dysk przenosny bedzie dobry - warto zwrocic uwage na obecnosc USB 3.0, bo znacznie zwieksza predkosc zapisu i odczytu oraz zasilanie (niektore maja tylko po USB, inne wymagaja dwoch zlaczy USB, a jeszcze inne maja zasilacze)

dobry bylby, np. ec25c7e-cbcd-460d-81d5-a25372d2e3d7&istItemId=itwqtwxa&istBid=t" target="_blank">WD

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolanta12

Post #2 Ocena: 0

2012-08-05 19:36:46 (13 lat temu)

jolanta12

Kobieta

Z nami od: 28-11-2007

Cytat:

2012-08-05 12:14:36, clockwork_orange napisał(a):
Cytat:

2012-08-05 11:56:09, jolanta12 napisał(a):
Zapomniałam - czy na USB Memory Stick można wgrać program do obróbki zdjęć np. Picasa?

patrz post nr.3 8-)

pytanie, jaka wielkosc potrzebujesz i czy telefon obsluguje karty o duzych pojemnosciach oraz w jaki sposob chce kopiowac dane - bezposrednio z telefonu czy przez komputer?

jesli przez kompa, to kazdy dysk przenosny bedzie dobry - warto zwrocic uwage na obecnosc USB 3.0, bo znacznie zwieksza predkosc zapisu i odczytu oraz zasilanie (niektore maja tylko po USB, inne wymagaja dwoch zlaczy USB, a jeszcze inne maja zasilacze)

dobry bylby, np. ec25c7e-cbcd-460d-81d5-a25372d2e3d7&istItemId=itwqtwxa&istBid=t" target="_blank">WD

No właśnie, myślę że USB 32 GB spokojnie by mi wystarczyło - zdjęcia po obrobieniu i wybraniu tych do druku zgrywała bym na płytę. Mamy 2 komputery, i tak sobie teraz pomyślałam że dysk zew będzie zbędny.
Na jakie parametry powinnam zwracać uwagę przy kupnie takiej karty?

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2012-08-05 21:51:25 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Kup znanej marki, raczej unikaj sprzedawców z China, często są to podróbki, pal licho jak pojemność się zgadza, za to jest powolna.
Więc kupujesz w normalnej cenie, tyle że z naklejka szybszą.
Sam się naciolem 3 razy.
Raz mi oddano pieniądze i nie chcieli karty, mam za free.

Hm do przenoszenia między komputerami to przecież można używać sieci domowej, udostępnić dysk czy katalog i po sprawie, albo wykorzystać jeden z dysków internetowych.

Nastepna sprawa, ważne zdjęcia zawsze robimy co najmniej 2 kopie, a więc np płyty DVD czy BR są jak najbardziej na miejscu.

Ja na razie nie kupiłem tego dysku, na razie okazuje się że mam wystarczającą ilość pamięci Flash na różnych formatach.
Pamięć Flash starego typu, jest tańsza niż nowe formaty i prędkości.
Podpinam czytnik kart do USB w telefonie, w nim mam do dyspozycji teoretycznie 50GB, w praktyce około 20GB.
Przezucam film czy zdjęcia do telefonu, a potem albo zapisuje na tańszych kartach flash, albo wysyłam na Google drive czy inny. Fakt wysłanie kilku tysięcy zdjęć, ostatniej nocy trwało całą norweską noc ;-) przez hotelowe WiFi.

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

jolanta12

Post #4 Ocena: 0

2012-08-05 22:08:13 (13 lat temu)

jolanta12

Kobieta

Z nami od: 28-11-2007

Dzięki Krakn.
Niestety miedzy kompami nie da rady bo jeden to stacjonarny i net w nim nie działa najlepiej.
O dyskach internetowych nie mam kompletnie pojecia - więc muszę podciągnąć się w tym temacie.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #5 Ocena: 0

2012-08-05 22:17:49 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-08-05 19:36:46, jolanta12 napisał(a):
No właśnie, myślę że USB 32 GB spokojnie by mi wystarczyło - zdjęcia po obrobieniu i wybraniu tych do druku zgrywała bym na płytę. Mamy 2 komputery, i tak sobie teraz pomyślałam że dysk zew będzie zbędny.
Na jakie parametry powinnam zwracać uwagę przy kupnie takiej karty?

widzisz... problem jest w zrozumieniu co chcesz kupic - dysk zewnetrzny (vide tytul tematu), pamiec USB czy karte pamieci?
to sa trzy rozne rzeczy i kazda ma swoje wady i zalety
- jesli potrzebujesz dodatkowej karty pamieci do aparatu, to najlepiej kupowac wyzszej klasy - nawet jak aparat nie wykorzysta do zapisu, to moze przyda sie przy kopiowaniu na kompa
- jesli potrzebujesz pamieci flash, tzw. USB stick, to warto zwrocic uwage na system zapisu plikow... NTFS umozliwi zapisywanie i uruchamianie programow z takiego 'dysku'
- jesli potrzebujesz dysku zenetrznego, ktory podlaczysz pod kompa i na niego bedziesz kopiowac dane, to ten WD sie nada 8-)

Do góry stronyOffline

Sawanna

Post #6 Ocena: 0

2012-10-13 19:08:15 (13 lat temu)

Sawanna

Kobieta

Z nami od: 24-05-2011

To ja się też podpinam:
czym kierować się przy zakupie dysku zewnętrznego - ma służyć do przechowywania filmów HD i zdjęć. Będzie pracował z komputerem stacjonarnym i laptopem.
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krakn

Post #7 Ocena: 0

2012-10-13 20:52:44 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2012-08-05 22:08:13, jolanta12 napisał(a):
Dzięki Krakn.
Niestety miedzy kompami nie da rady bo jeden to stacjonarny i net w nim nie działa najlepiej.
O dyskach internetowych nie mam kompletnie pojecia - więc muszę podciągnąć się w tym temacie.

chyba od kilku lat każdy komputer zwłaszcza stacjonarny jest przystosowany do pracy w sieci, a starsze trzeba było tylko wyposarzyc w kartę sieciową lub tak jak laptopa w dongla wifi.

komputer bez sieci, to nigdy nie były komputery :-]
tylko maszyny do pisania.

Właściwie to niewielki problem by laptop widział dysk komputera stacjionarnego jak by to był dysk w komputerze.

tzw podmontowany dysk sieciowy, z drugiej strony udostępnienie zasobów, czy to cały dysk czy tylko katalog, który na innych komputerach widziany jest jako dysk.

Cytat:

2012-10-13 19:08:15, Sawanna napisał(a):
To ja się też podpinam:
czym kierować się przy zakupie dysku zewnętrznego - ma służyć do przechowywania filmów HD i zdjęć. Będzie pracował z komputerem stacjonarnym i laptopem.

temat ocean :-8
generalnie rozbija się o kase.

Skoro filmy HD to podstawa pojmność idąca w TB

następna sprawa, USB 3.0 to minimum
Podniesie się funkcjionalność gdy taki dysk będzie miał np złącze sieciowe, dzieki temu możemy go podpiąć pod RUTER i w sieci zobaczymy go jako dysk sieciowy.

Jeżeli dane które będziemy pechowywali są dla nas cenne warto pomyśleć o częstym kopiowaniu w bezpieczne miejsce.

Ale nie po to mamy komputery by sobie tym tyłek zawracać, więc dla wygody tyłka warto pomyśleć o dysku sieciowym który pracuje w trybie RAID

Czyli w tym momencie mówimy już o NAS.

NAS to fajna sprawa, bezpieczne miesce przyjazne i dostępne z komputera, laptopa, pada, telfonu, telewizora, i prawie wszytskich urzadzeń sieciowych, w tym z ekranu lodówki jak ktoś ma internetową lodówkę. :-)

Rozwiązan NAS jest od cholery.
są już z wbudowanymi dyskami, można sobie kupić samą obudowę i do niego dokupić 2 lub 4 lub 6 itd dysków o pojmności jaka nas interesuje.

i tu uwaga, kupując dyski do RAID najlepiej kupic takie same dwa, z jednej serii.
Będzie najmniej problemów.

Do NAS można zaprząc również starszy komputer.
kwestia tylko oprogramownia.
Tyle że komputer bierze więcej prądu, mimo że po skonfigurowaniu nie będzie do niego potrzeba monitora ani myszki itd.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,