MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem z komputerem.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 76 z 89 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 75 | 76 | 77 ... 87 | 88 | 89 ] - Skocz do strony

Str 76 z 89

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ie2ox4-b

Post #1 Ocena: 0

2016-02-08 22:21:31 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Może gdzieś trzeba postawić ptaszka aby pamiętał?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomaszzet

Post #2 Ocena: 0

2016-02-09 01:17:42 (9 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Wroce do kursora w rogue ekranu lapka.

W biosie znalazlem opcje testowania dysku.
Wynik pomyslny.

Wczesniej uruchomilem lapka bez dysku, przeszkadzalo mu, ze nie ma twardziela.

Zresetowalem ustawienia biosu... i nic.

Dyski sie obracaja, ale nie slychac "trzeszczenia" zwiazanego z odczytem. ( ruchy glowic? )
Podczas rozruchu z uzyciem 'esc' dysk jest wylistowany wraz z innymi (procek, ram, itd).

Przypomne, ze dysk pracuje normalnie gdy go podlacze jako dodatkowy do desktopa

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 09-02-2016 01:44 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #3 Ocena: 0

2016-02-09 08:55:12 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Może jakiś konflikt...? Kiedyś miałem podobnie.
W jednym komputerze dwa dyski razem chodziły bez zarzutu. Po przełożeniu do drugiego nie chciały.
Ten laptek z innym chodzi?

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #4 Ocena: 0

2016-02-09 11:17:57 (9 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Cytat:

2016-02-09 08:55:12, ie2ox4-b napisał(a):
Może jakiś konflikt...? Kiedyś miałem podobnie.
W jednym komputerze dwa dyski razem chodziły bez zarzutu. Po przełożeniu do drugiego nie chciały.
Ten laptek z innym chodzi?

Nie chodzi.

Czy moze to byc cos z MBR?

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #5 Ocena: 0

2016-02-09 18:00:46 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Ewidentnie coś z BIOSem lub kontrolerem dysku. Dla komputera jest szansa na podmianę kontrolera... w lapku ... ja nie widzę... może inni?
MBR??? To jest bezpośrednio na dysku... z innymi komputerami działa... Już nie pamiętam czy pisałeś o przełączaniu Master/Slow? Wiesz o tych jumperkach?

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #6 Ocena: 0

2016-02-09 18:28:15 (9 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

4 piny tam są. Z tego co widzialem, to reguluje sie nim predkosc transferu danych.
Oryginalny dysk powinien dzialac bo nic z nim nie robilem.

Czy skanowanie przy rozruchu moze zwiastowac problemy z MBR?

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 09-02-2016 19:01 ]

Do góry stronyOffline

InvisibleShoote

Post #7 Ocena: 0

2016-02-13 12:04:49 (9 lat temu)

InvisibleShooter

Mężczyzna

Z nami od: 26-03-2014

Witam. Mam problem z laptopem. Może znajdzie się ktoś, kto pomoże. Wczoraj po odłączeniu przewodu HDMI od telewizora, port przestał działać. Próbowałem dzisiaj podłączyć innymi przewodami w różne porty HDMI, ale nic nie wskazuje na to, żeby się samo naprawiło :) Reinstalacja sterowników karty, uaktualnienie, system restore na parę dni wstecz, ustawienia karty graficznej czy telewizora nic nie dają. Po prostu nie reaguje, nawet jeśli zmieniam ustawienie wyświetlania na "projektorze". Robię konfigurator czy cokolwiek. Porty oba czyste w telewizorze i laptopie. Nie chcę robić formata, bo danych mam za dużo. Dzięki za odpwoiedzi.

Laptop HP Pavilion G6

EDIT: Rozwiązany 3 minuty temu. Pomógł Hard Reset. Opiszę gdyby ktoś potrzebował: Odłączamy źródło zasilania, wyjmujemy baterię. Przytrzymujemy na 15 sekund przycisk włączania (power button). Wszystko robimy BEZ jakiegokolwiek zasilania. Dziękuję

[ Ostatnio edytowany przez: InvisibleShooter 13-02-2016 12:15 ]

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #8 Ocena: 0

2016-02-13 15:34:11 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2016-02-09 18:28:15, tomaszzet napisał(a):
4 piny tam są. Z tego co widzialem, to reguluje sie nim predkosc transferu danych.
Oryginalny dysk powinien dzialac bo nic z nim nie robilem.

Czy skanowanie przy rozruchu moze zwiastowac problemy z MBR?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>tomaszzet</i> 09-02-2016 19:01 ]

MBR to stan tego dysku w stosunku do priorytetu czytania systemu przez komputer. Procek musi wiedzieć, który dysk decyduje.
Długie skanowanie może świadczyć o problemach z odczytem danych z dysku. Długi format też może o tym świadczyć. Zaobserwowałem, że gdy lichy kondycyjnie dysk przepełnimy, to problem się nasila. Często takiego dysku już nie możemy przywrócić nawet formatowaniem.
Co do zworek to to tu poczytaj

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #9 Ocena: 0

2016-02-13 17:35:59 (9 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2016-02-13 15:34:11, ie2ox4-b napisał(a):

MBR to stan tego dysku w stosunku do priorytetu czytania systemu przez komputer. Procek musi wiedzieć, który dysk decyduje.
Długie skanowanie może świadczyć o problemach z odczytem danych z dysku. Długi format też może o tym świadczyć. Zaobserwowałem, że gdy lichy kondycyjnie dysk przepełnimy, to problem się nasila. Często takiego dysku już nie możemy przywrócić nawet formatowaniem.

ales pomieszal... :-)
MBR to master boot record, czyli pierwszy sektor na pierwszym dysku (jesli jest ich wiecej), w ktorym jest zapisana prosta informacja: system znajduje sie na dysku x i partycji y (jesli system jest na innym dysku i innej partycji anizeli C)

z ta licha kondycja HDD to tez troche pomieszales...
1. kazdy dysk HDD ma tzw. bufor sektorow, ktore sa rezerwowymi w przypadku uszkodzenia jakiegos podstawowego, w SMART sa 3 pozycje opisujace stan sektorow - ilosc relokowanych, czyli przeniesionych do buforu, ilosc uszkodzonych fizycznie (tych juz sie nie da przywrocic, choc zostana zastapione sektorami rezerwowymi) oraz ;iczba sektorow podejrzanych, czyli tych ktore w najblizszej przyszlosci zostana zastapione
tzw. chkdsk wlasnie to robi - skanuje wposzukiwaniu zepsutych sektorow i przenosi dane do tych z puli rezerwowej
to wyjasnia twoja obserwacje - podobnie jak defragmentacja wymaga 15% wolnego miejsca, by moc fizucznie przeniesc dane do wolnych sektorow, tak nie zaleca sie zapelniania dysku w 100% - mechanizm autonaprawy nie ma miejsca na ruch 8-)

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #10 Ocena: 0

2016-02-13 19:51:35 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Nie widzę różnicy, poczytaj wcześniejsze moje wypowiedzi dotyczące tego problemu i wszystko to samo. No, nie użyłem wyrażenia "bufor sektorów", opisałem to jako miejsce zarezerwowane, ukryte przed użytkownikiem, możliwe do odszukania programikami... :-)
Możesz jaśniej co oznacza "bufor sektorów"?
Dla zaspokojenia ciekawości spytałem wujka... też nie wiedział.

Do góry stronyOffline

Strona 76 z 89 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 75 | 76 | 77 ... 87 | 88 | 89 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,