Czy ktoś ma jakieś sugestie poparte zeszłorocznymi doświadczeniami lub obserwacjami ?

|
---|---|
Jollanda | Post #1 Ocena: 0 2011-12-14 18:14:46 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-12-2011 Skąd: Londyn |
Czy teraz warto kupić kompa, czy lepiej poczekać do poświątecznych obniżek, a może z początkiem roku będzie jeszcze taniej?
Czy ktoś ma jakieś sugestie poparte zeszłorocznymi doświadczeniami lub obserwacjami ? ![]() Nie tylko podróże kształcą ....
|
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2011-12-14 18:24:24 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
zalezy jakiego kompa...
laptopy moga byc tansze w przyszlym roku, bo tablety szaleja, reszta - ciezko cos mowic, choc w przypadku HDD raczej nie bedzie duzych obnizek... towar mocno deficytowy po zalaniu Tajlandii ![]() |
krakn | Post #3 Ocena: 0 2011-12-14 19:01:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
zaraz po nowym roku, czyszczenie magazynów.
szaleństwa nie będzie. ostatnie szaleństwa cenowe to były z 4 lata temu. a teraz co roku to gorzej . kryzys i wyciskują z towaru co się da. chcesz komputer skrzynkę czy laptopa? jak skrzynkę to sama chcesz skomponować czy chcesz gotowca? Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
clockwork_orang | Post #4 Ocena: 0 2011-12-14 19:04:49 (13 lat temu) |
z drugiej strony... przez jakis czas moga zwyzkowac
![]() |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2011-12-14 19:29:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
przepowiednia taka sama jak z tą pogodą.
miała być zimą 100lecia, a mamy co mamy ![]() jak dla mnie to ta prognoza jest tendencyjna Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
clockwork_orang | Post #6 Ocena: 0 2011-12-14 19:39:36 (13 lat temu) |
problem jest troche bardziej zlozony Krakn... obecnie zapotrzebowanie na 'duze' laptopy ze sredniej polki maleje - zastepuja je albo dobre netbooki, albo mini-kompy (typu piko itp. robiace za kombajny multimedialne), ultracienkie notebooki wypieraja tablety*, a maszynki dla 'graczy' wcale nimi nie sa... znaczy dzis sa, a jutro juz nie
![]() jesli chodzi o inwestycje krotkoterminawa, to jakis porzadny laptop typu desktop replacement, dlugoterminowa - blaszak ![]() * znaczy odwrotnie, bo wystarczy wyscie HDMI... [ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 14-12-2011 21:50 ] |
Jollanda | Post #7 Ocena: 0 2011-12-14 21:22:37 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-12-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2011-12-14 19:01:25, krakn napisał(a): zaraz po nowym roku, czyszczenie magazynów. szaleństwa nie będzie. ostatnie szaleństwa cenowe to były z 4 lata temu. a teraz co roku to gorzej . kryzys i wyciskują z towaru co się da. chcesz komputer skrzynkę czy laptopa? jak skrzynkę to sama chcesz skomponować czy chcesz gotowca? Myślę o laptopie, ale takim do 300 lub 400 funciaków, 15 cali, z dobrą baterią. ![]() Nie tylko podróże kształcą ....
|
domsuw | Post #8 Ocena: 0 2011-12-14 21:49:27 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-04-2008 |
Na rynku komputerów to święta czy po świętach to raczej nie ma nic to rzeczy.
Ja kupowałem nowego kompa (desktop) w zeszłym roku przed świętami. Generalnie z komputerami to prawie ZAWSZE jest tak że im później kupiony tym tańszy... lub w tych samych pieniądzach coś lepszego. Ja myśle że więcej zaoszczędzisz jeśli poszperasz za dobrym/tańszym sprzedawcą niż ta jakichkolwiek obniżkach poświatecznym w obrębie danego sprzedawcy. Także jeśli masz na oku jakiś deal i jesteś zadowolony z tego co dostajesz za cene którą widzisz to bierz. W zależności od tego co bierzesz czy laptop czy desktop czy sam se składasz czy kupujesz gotowy itd, to jest ryzyko że po świętach zapłacisz drożej... bo na przykład przed świetami ludzie robią sobie prezenty i wykupią starszy model w obrębie całego laptopa czy jakiejś części (np karta graficzna) i zejdzie z rynku i po świętach będziesz kupował model wyższy pewnie za troche większe pieniądze... i obniżki styczniowe tego mogą nie zniwelować. Sprawa jest mocno otwarta i za bardzo parametryzowalna , żeby wydać werdykt ostateczny, ale ja bym nie liczył na to że sie zachłyśniesz jakomś super promocją na rynku komputerów w styczniu. Jak Ci coś pasuje teraz , to bierz. |
stanislawski | Post #9 Ocena: 0 2011-12-15 10:28:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Święta, to owszem, bywa okazja. Ale nie ma reguły. Miałem tu już parę komputerów i kupowałem je korzystając z różnego typu okazji. Czekam teraz ze względu na swięta na jakies kody zniżkowe, ale nie mogę się doczekać niczego spektakularnego (to samo w turystyce). Kryzys? Korzystam natomiast z kilku firm, które miewają dobre deale. Jak np. ta polonijna strona, zbierająca różnych dystrybutorów, o których wczesniej nawet nie wiedziałem. Podobnie te UK hot deale itd. Warto grzebać, zwłaszcza, jeżeli ktos się choć trochę zna na sprzęcie.
|
AndrzejW | Post #10 Ocena: 0 2011-12-15 13:46:44 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2007 Skąd: Grays |
Zasada jest prosta:
Najtańszy komputer jest zawsze za 5 miesięcy ![]() I tak można czekać do końca życia. Czyli - jeżeli potrzebujesz teraz i masz na to pieniądze - kup teraz. Porównywanie cen komputerów po zakupie to chyba najbardziej stresogenne zajęcie ![]() |