2011-07-23 22:37:39, forumuser napisał(a):
jak zmienisz podzespoły to system będzie NIELEGALNY bo do zestawów dają niestety OEMy
nie prawda,
co prawda OEM niby zostaje przypisany do komputera, np do płyty głównej, ale gdy nastepuje modernizacja, i kod aktywacyjny zostaje zablokowany, należy zadzwonić do MS i pogadać z robotem.
Po wklepaniu cyferek z naklejki dostajemy nowy klucz ktorym aktywujemy windowsa.
Przetestowałem to na swoich komputerach.
modernizowane i naprawiane przez wymiane były losowo różne podzespoły z płytą główną włącznie.
A co do komputerow gotowych.
rewelacyjna cena nie bierze się z nikąd.
składacz też chce zarobić, a wiec chłyt marketingowy polega na tym że daje się klientowi dużo tego co przywali w reklamie, Terabajty, gigaherce itd wszytko jest niewyobrażalne .... i wydaje się być mega kosmiczne.
natomiast oszczędza się na tym o czym się nie wspomina w reklamie, płyta glówna, rodzaj i wersja karty graficznej, bo przecież z tym samym, lub prawie z tym samym procesorem graficznym karty potrafią mieć diametralnie różną wydajność. jedna dodatkowa literka, lub cyfra oznacza np okrojony procesor lub słabsze kości pamięci w karcie graficznej.
Gdy sprzedawałem kompy miedzy innymi optimusa ... ech szkoda gadać
Na szczęście 99% kupowały odemnie firmy, bo były dodatkiem do kas fiskalnych, wiec tam była inna bajka, ale ci co mieli sklepy detaliczne to nie raz mieli jazdy z klientami.
Dlatego nigdy nie kupiłem i nie kupie gotowca, wyjątkiem były Amigi i maki