|
---|---|
justyna1981 | Post #1 Ocena: 0 2011-04-23 22:38:10 (14 lat temu) |
Z nami od: 07-01-2011 Skąd: Londyn |
Wczoraj po raz kolejny padł mi dysk (drugi raz w tym roku) i pewnie nie będzie mi się opłacało odzyskiwanie danych (firma nie da pieniążków). Potrzebuję portalu gdzie mogłabym składować moje notatki i dokumenty w sieci - znacie taki ?
|
SonnyBoy | Post #2 Ocena: 0 2011-04-23 22:49:53 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-10-2007 Skąd: Manchester |
DROPBOX!!! super profesjonalne i darmowe rozwiazanie !!
Uzywamy na codzien jako pendrive, backup i wymiane plikow z klientami. Jak uzyjesz mojego linku polecajacego to ja i TY dostaniemy za darmo troche wiecej miejsca to jest skrócony link do dropboxa: Dropbox pozdrawiam, SonnyBoy [ Ostatnio edytowany przez: SonnyBoy 23-04-2011 22:53 ] |
stokesay | Post #3 Ocena: 0 2011-04-23 22:56:14 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Może zwykły pendrive byłby dobrym rozwiązaniem?
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2011-04-24 06:15:58 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
drop box bardzo dobry, albo podobna usługa google G-drive, po zainstalowaniu aplikacji dysk sieciowy widziany jest jak lokalny.
dyski nie lubią wibracji w czasie pracy, dlatego padają. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
clockwork_orang | Post #5 Ocena: 0 2011-04-24 13:18:54 (14 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2011-04-23 22:38:10, justyna1981 napisał(a): Wczoraj po raz kolejny padł mi dysk (drugi raz w tym roku) i pewnie nie będzie mi się opłacało odzyskiwanie danych (firma nie da pieniążków). Potrzebuję portalu gdzie mogłabym składować moje notatki i dokumenty w sieci - znacie taki ? dysk sie wlacza, jest widziany w biosie? sprawdz zasilacz... ![]() jesli chodzi o DropBox, to nie jest bezpieczny - pozwala na 'czytanie' cudzych danych... pewniejszym rozwiazaniem jest jakis NAS lub dysk zewnetrzny - wazne, by mial dobry kontroler na e-sata, USB 3.0 lub LAN |
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2011-04-24 13:59:47 (14 lat temu) |
paranoicy moga sobie dokumenty kompresować i szyfrować rarem lub winzipem, lub innym programem szyfrujacym.
tak samo bezpieczny jak bezpieczna jest skrzynka pocztowa... SonnyBoy, i co już poczułeś różnice?? ![]() ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
clockwork_orang | Post #7 Ocena: 0 2011-04-24 14:07:13 (14 lat temu) |
a zainstalujesz cos z niego w razie padu systemu/dysku?
![]() NASa mozna podlaczyc po USB lub pociagnac LANem, dysk zewnetrzny podobnie... chmure mozesz tylko lapac ![]() |
krakn | Post #8 Ocena: 0 2011-04-24 14:19:07 (14 lat temu) |
to nie jest dysk do instalowania z niego czego kolwiek, to dysk do zgrywania danych.
zdjecia, dokumenty itp. owszem dysk sieciowy w LAN czy nawet dysk na USB itp jest lepszym rozwiazaniem, bo niby pod reka, ale to tez jego slaby punkt. dzieki kopiowaniou na dysk sieciowy uzyskujemy rozproszenie przechowywania kopii, w razie jakiegos nieszczęścia w domu, cenne dane nadal znajdują sie na bezpiecznych serwerach. Które rowniez sa rozproszone i dublowane. Jednym slowem trudno o np pożar czy kradzież sprzetu na różnych kontynentach w tym samym czasie. fakt ze wymaga dostepu do dosc szybkiego internetu, no ale czasami dane sa tak cenne ze ta trudosc jest pomijalna kurcze pierwszy dysk sieciowy jaki używałem to bylo chyba z 10 lat temu, dawali całe 25MB ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
clockwork_orang | Post #9 Ocena: 0 2011-04-26 13:02:33 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-04-24 14:19:07, krakn napisał(a): to nie jest dysk do instalowania z niego czego kolwiek, to dysk do zgrywania danych. zdjecia, dokumenty itp. owszem dysk sieciowy w LAN czy nawet dysk na USB itp jest lepszym rozwiazaniem, bo niby pod reka, ale to tez jego slaby punkt. dzieki kopiowaniou na dysk sieciowy uzyskujemy rozproszenie przechowywania kopii, w razie jakiegos nieszczęścia w domu, cenne dane nadal znajdują sie na bezpiecznych serwerach. Które rowniez sa rozproszone i dublowane. Jednym slowem trudno o np pożar czy kradzież sprzetu na różnych kontynentach w tym samym czasie. fakt ze wymaga dostepu do dosc szybkiego internetu, no ale czasami dane sa tak cenne ze ta trudosc jest pomijalna kurcze pierwszy dysk sieciowy jaki używałem to bylo chyba z 10 lat temu, dawali całe 25MB ![]() ![]() po drugie, to wcale nie jest do konca bezpieczne, bo: chmura jest dostepna na zadanie wladz anielskich ![]() cennych, naprawde waznych danych w zyciu nie trzymalbym w dysku sieciowym - zbyt latwo je wykrasc... juz lepszym rozwiazaniem jest pendwive lub pojemna karta np. SDHC, nie mowiac o SSD ![]() |
defcon1 | Post #10 Ocena: 0 2011-04-26 13:34:28 (14 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2010 Skąd: |
Cytat: 2011-04-26 13:02:33, clockwork_orange napisał(a): cennych, naprawde waznych danych w zyciu nie trzymalbym w dysku sieciowym - zbyt latwo je wykrasc... juz lepszym rozwiazaniem jest pendwive lub pojemna karta np. SDHC, nie mowiac o SSD ![]() Osobiscie sadze ze online backup jest lepszym rozwiazaniem jesli chodzi o jego automatyzacje. Pewnie ze backup na hdd czy usb tez mozna zautomatyzowac ale tutaj zawsze bedzie czynnik ludzki, ze ktos zapomni podpiac dysk itd. Rozumiem ze nie mowisz o dysku ktory jest podpiety caly czas do kompa bo to nie jest backup. Pozatym mozesz sobie sam serwer postawic, nie musi byc to koniecznie zewn. firma. A nawet jesli to backup na maszynach firm zewnetrznych, jak krakn pisal zawsze mozna zaszyfrowac dane przed przeslaniem. "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|