MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

System częściowo przestał widzieć dysk

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2011-03-26 19:48:32 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2011-03-26 19:35:07, clockwork_orange napisał(a):
wlasnie o to mi chodzi - miales kilka partycji, ktore kasowales - program wykryl je wszystkie, wiec pozostaje wybrac wlasciwa 8-)

ps. lub zmienic parametr partycji...

Problem polega na tym, że ja niczego nie kasowałem. Samo tak się wykryło ;-) Boję się, że po zmianie parametru drugiej partycji (bo jest nią D) na bootowalną i restarcie komputera system przestanie mi się ładować, bo jest zainstalowany na C.
Czy zmiana D na bootowalną spowoduje, że system zacznie ją widzieć? Nie wydaje mi się. Byłoby to dla mnie dziwne, choć nigdy jeszcze się w to nie bawiłem.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Eustach

Post #2 Ocena: 0

2011-03-26 20:32:30 (14 lat temu)

Eustach

Mężczyzna

Z nami od: 24-03-2011

jaka wersja windy? może coś uprawnieniami administratora,może pod total comanderm będzie widział pliki...
spróbuj Hiren’s BootCD ,tam jest mnóstwo narzędzi, min. antywirusy,narzędzia dyskowe i miniXP (windows XP)...

Do góry stronyOffline

Sebek1980

Post #3 Ocena: 0

2011-03-26 21:53:44 (14 lat temu)

Sebek1980

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2010

Takie zachowanie systemu moze byc wynikiem wirusa, a nie uszkodzeniem dysku. Pierwsze co proponuje, to sciagnac wrsje trial Norton 360 i zeskanowac dysk. Jesli nie da to rezultatu, to na pewno masz jakich znajomych z komputerem. Wez dysk ustaw zlaczki na slave i podepnij go do innego komputera. Zrob backup danych i zakup nowy dysk do swojego komputera.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #4 Ocena: 0

2011-03-26 21:57:27 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Zrobiłem wszystko zgodnie z radą Clocka i nic z tego nie wyszło. Zmieniłem partycje na logiczne (D->L) i zapisałem nową tabęlę. Dalej nic Windows nie widzi.
Cytat:

2011-03-26 20:32:30, Eustach napisał(a):
jaka wersja windy? może coś uprawnieniami administratora,może pod total comanderm będzie widział pliki...
spróbuj Hiren’s BootCD ,tam jest mnóstwo narzędzi, min. antywirusy,narzędzia dyskowe i miniXP (windows XP)...

Windows XP. Total Commander nie widzi plików.
Znalazłem na tym Hiren's BootCD program DiskGenius, który służy do tego samego, co TestDisk, jednak ma bardziej przyjazny interfejs. Więc program ten, podobnie jak TD, widzi wszystko prawidłowo na tych partycjach. Próbowałem nadpisać MBR, ale po restarcie system nie tylko nie widzi poprzednich plików, ale także zniknęły mi Ulubione w Firefoxie. Nie wiedziałem jak je wcześniej zapisać w wersji 4.0, bo w 3+ było polecenie "zarządzaj zakładkami". Teraz widzę, że najpierw trzeba nacisnąć "wyświetl wszystkie zakładki".

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Eustach

Post #5 Ocena: 0

2011-03-26 23:39:22 (14 lat temu)

Eustach

Mężczyzna

Z nami od: 24-03-2011

może nie jesteś na prawach administratora?
próbowałeś w opcjach folderów włączyć "pokaż ukryte pliki i foldery" ? w tolal comander też trzeba włączyć tą opcję żeby widział wszystkie pliki,kolejna sprawa może masz przypadkowo włączoną opcję przywracania systemu,jak tak to spróbuj skorzystać zniej,jak to nie pomoże to sprobuj skorzystać z jakiegos linuxa livecd np. slax live cd albo slax usb, albo miniXP z płytki hirensa i poprzenoś wszystko co Ci potrzebne na bezpieczną partycję i wgraj od nowa windowsa lub sprobuj wgrać system bez formatowania i usówania plików oprócz systemowych

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #6 Ocena: 0

2011-03-27 00:39:40 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2011-03-26 23:39:22, Eustach napisał(a):
może nie jesteś na prawach administratora?
próbowałeś w opcjach folderów włączyć "pokaż ukryte pliki i foldery" ? w tolal comander też trzeba włączyć tą opcję żeby widział wszystkie pliki,kolejna sprawa może masz przypadkowo włączoną opcję przywracania systemu,jak tak to spróbuj skorzystać zniej,jak to nie pomoże to sprobuj skorzystać z jakiegos linuxa livecd np. slax live cd albo slax usb, albo miniXP z płytki hirensa i poprzenoś wszystko co Ci potrzebne na bezpieczną partycję i wgraj od nowa windowsa lub sprobuj wgrać system bez formatowania i usówania plików oprócz systemowych

No wreszcie wszystko jasne - pliki przerobiły się same na ukryte i teraz wszystkie widzę. Ale w Menu Start dalej nie mam żadnych programów. Poza tym teraz będę musiał setkom plików i katalogów zmieniać atrybuty, żeby były widoczne. Czy można to zrobić za pomocą jakiegoś programu?

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ChrisCov

Post #7 Ocena: 0

2011-03-27 02:12:43 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Zakładki też przywrócone i wszystko działa jak trzeba. Po prostu samo się ukryło.
Dziękuję wszystkim za pomoc :-)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

clockwork_orang

Post #8 Ocena: 0

2011-03-27 07:09:05 (14 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

wrzuc jeszcze screena zakladki health z hdtune... bedzie wiadomo, czy dysk czasem nie odchodzi do krainy martwych talerzy 8-)

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #9 Ocena: 0

2011-03-27 11:49:13 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Raczej nie.
Obrazek

Do góry stronyOffline