MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Filtry chroniące sprzęt elektroniczny

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2011-01-29 22:25:12 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Jakie używacie filtry sieciowe do komputerów i sprzetu RTV HiFi?

Z mojego doświadczenia bez tego to jak sex z nieznajomą bez gumki, dlatego potrzebuję kupić by chronić sprzęt.

Do tej pory używałem niemieckich firm, potem polskiego Acar i przywiozłem ze sobą 2 sztuki, no ale zrobił mi się trzeci punkt gdzie podłączamy komputery itp sprzęt i potrzebuje coś kupić tu na miejscu.

i teraz widzę że tutaj króluje Monster Green Power
hm,
tak sobie grzebie po necie ale jakoś mi nie idzie znalezienie ew alternatywy dla tej firmy.

Chodzi mi o dobry sprzęt bo polskiego Acara dam do tańszego sprzętu a ten nowy będzie chronił sprzęt w Livingu.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #2 Ocena: 0

2011-01-29 22:37:43 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

forumuser

Post #3 Ocena: 0

2011-01-29 22:45:42 (14 lat temu)

forumuser

Mężczyzna

Z nami od: 31-12-2008

Cytat:

2011-01-29 22:37:43, sniper00 napisał(a):
najlepsze znane mi rozwiązanie to nie listwy ochronne, a UPS...

dokładnie
co prawda tutaj nie ma burz i piorunów ale jak chronić to po całości
a nie jakaś tania gumka :-)

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #4 Ocena: 0

2011-01-29 23:43:05 (14 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

nie przesadzacie aby? na wyspach jest w miare stale napiecie... w miastach 8-)

nie uzywam zadnych filtrow, poza antykurzowymi i stara skarpeta w kompie :-]

Do góry stronyOffline

forumuser

Post #5 Ocena: 0

2011-01-29 23:59:00 (14 lat temu)

forumuser

Mężczyzna

Z nami od: 31-12-2008

Przypomniał mi się kawał o blondynce, która wsiada do autobusu kasuje bilet, a następnie drugi. Druga blondi się pyta:
- Po co kasujesz dwa?
- No jak zgubię pierwszy to mam drugi.
- A jak zgubisz drugi?
- A to mam miesięczny :-)

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2011-01-30 00:35:44 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

hm, UPS to już czołg, a z praktyki wiem że wystarcza mały gazik :>
przekonałem się o tym już w latach 80/90tych kupując pierwsze komputery i pierwsze karty rozszerzeń ca ciężko zarobione pieniadze po szkole, które kosztowałyu wiecej niż pensja mojego Ojca.
padało mi strasznie, i ktoś w sklepie zapytał czy mam fitr, przyznam się skłamałem, dostałem nowy egzemplarz i poleciałem do 2 sklepu kupiłem filtr.
Mineło sporo lat i historia się powtórzyła tyle że z moimi klientami, czy to punkty kasowe, czy komputery, czy kasy fiskalne, wyraźna była zależność tam gdzie nie było filtrów ilość awarii była znacznie większa.
Wykorzystałem to w swoim marketingu, klientom oferowałem je za free. Ale nie będę ciągnął tego wątku, po prostu się opłaciło, a awarii było mniej.

Swój sprzęt też chronię i mam z nim bardzo mało problemów, właściwie przez całe lata żadnych.

hm chłopaki właściwie to mnie trochę zaskoczyliście, zwłaszcza clockwork_orang.

Rozumiem Simon wali z grubej rury i ma racje to najlepsze rozwiazanie, izolijące 100%.
Co prada moje wykształcenie w elektronice nie jest wielkie bo miałem być chemikiem :)))
Ale jednak kwestie strzałów i zakłóceń to chyba większość zna i zdaje sobie sprawę że nie chodzi o spadki napięć takie jak to ma miejsce np na wsi gdy wszyscy właczą młuckarnie to żarówki przygasają.

To akurat jak wiemy jest najmiej niebezpieczne.
po prostu TV czy komp się zresetuje żarówka przygaśnie i po sprawie (tu w Uk też to zauważyłem parę razy a więc wcale nie jest to przypadłość polskich wsi lat 70tych)

uderzenia piorównów?
No fakt, były takie historie gdzie udeżenie pioruna wyrywało kable z pod tynku, widziałem taki dom u sąsiada okolice Ilmenau.
Tylko że w tym momencie rzadko kable są prowadzone powietrzem, a słupy przesyłowe są bardzo dobrze chronione, i prąd musi przejść przez wiele stopni i rodzielni.

Z tego co wiem najgorsza jest ostatnia mila.
To nie elektrownia czy instalacja jest źródłem zakłóceń ale twój sąsiad ze szlifierką, żona w kuchni z mikserem czy suszarką, czy mąż z wiertarką itd.

w instalacji powstają strzały tzw szpile trwające mikrosekundy i nanosekundy i to one rozwalają sprzęt i wprowadzają błedy w zapisie magnetycznym.

i faktycznie 100% daje UPS ze względu na całkowicie izolowaną część ładowania i podawania napięcia na wyjściu.
o ile w kompie to można dać, w razie wywalenia bezpieczników przynajmniej nie stracimy tego co napisaliśmy :)
Ale TV?

To samo robią mniejsze i tańsze (choć nie koniecznie) filtry.
Wyłapują szpile, prostują amplitude i wg mnie robią to bardzo dobrze.

To tyle co z mojej drobnej wiedzy.
Tym bardziej że poza wiedza bibloteczną, pokazało mi życie że warto.

Pozostaje pytanie które, z tego co czytam to faktycznie w UK najskuteczniejsze są własnie te Monstery,
w sumie gdybym był w Polsce to bez oporów kupiłbym ACARa, w sumie zamontowałem tego w ciągu kilku lat setki a nawet śmiało powiem tysiące egzemplarzy, nawet w bardzo trudnych warunkach, np w pomieszczeniach pomiarowych i biurowych w zakładach przemysłu ciężkiego.

No ale przez polske prawdopodobnie będę jechał na wiosnę, a chciałbym mieć to w ciągu 2-3 dni.

Sądziłem że macie, z tym styczność na co dzień, dlatego pytam, o lokalny rynek.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2011-01-30 08:29:43 (14 lat temu)

clockwork_orange

Krakn, troche sie zmienilo przez te kilka lat - zasilacze (te markowe) maja wiecej zabezpieczen niz miejsca na tabliczce znamionowej.. :-]

inna sprawa, jak czesto wylaczyli Ci prad w ciagu, powiedzmy ostatnich 5 lat? mnie raz, a i to zapowiedziany - puscicli szpile, zasilacz zareagowal i wylaczyl sprzet - jak myslisz, czemu dzisiejsze zasilacze maja 3-5 lat gwarancji i sa tzw. 'full range'?

listwy sa tanie, ale de facto bardziej na miejscu bylby UPS, bo on przynajmniej cos daje...

ps. heh, no popatrz, ja mialem byc wetem a zostalem chemikiem, ktory wiekszosc zycia robi w elektronice - zaczynalem od radio i tv, potem przyszly radiotelefony, by skonczyc na pracy dla Idei 8-)

Do góry stronyOffline

roztocz

Post #8 Ocena: 0

2011-01-30 08:37:26 (14 lat temu)

roztocz

Mężczyzna

Z nami od: 23-05-2007

ja mam listwe Belkin, poki co spisuje sie dobrze, mozna tez przez nia poscic linie tel ale nie bardzo wiem po co i czy ma to sens?
Praca - to bardzo prymitywny sposob spedzania czasu.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2011-01-30 09:25:00 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

clockwork_orang, Ok zasilacze komputerowe, powiedzmy te droższe mają, ale czy sprzęt typu amplituner, plazma, dekodery sat, itd kosztujące tysiące funtów też?

filtr kosztuje od kilkudziesięciu do 100-150 funtów więc jest tylko niewielkim wydatkiem w całym tym bajzlu.

Poza tym chyba się nie rozumiemy co ja mam na myśli.
Zapewne znajdziesz tysiące informacji również naukowych ale może zacznijmy od ogólnej informacji ze strony np www.acar.pl

------
roztocz, skoro masz taki filtr to jak najbardziej skorzystaj z tego, co prawda linia telefoniczna leży w ziemi więc nie jest zagrożona przepływem zwiększonego napięcia.

Tak samo czasami listwy maja filtry dla kabli sieci komputerowych

Kiedy to ma na prawdę znaczenie? wtedy gdy kable lecą napowietrzanie.
Czysta fizyka.
Padający śnieg i deszcz, zwłaszcza mżawka, powoduje powstanie napięcia indukcyjnego i to tak skutecznie czasami że potrafi spalić nie tylko kartę sieciową ale i uszkodzić komputer.

Też sprawdzone wielokrotnie, zazwyczaj do spalenia dochodziło gdy kabel sieciowy wiszący miedzy budynkami był dłuższy niż 15 -20 metrów.
Wtedy stosowaliśmy specjalne odgromniki na końce kabli oraz kupowaliśmy znacznie droższe sieciówki firmy 3CoM bo tylko ta firma dawała gwarancje dożywotnią i wymienialiśmy u nich spalone karty.

tak czy siak w twoim przypadku, konieczności nie ma, ale jak jest możliwość to dalczego nie skorzystać z tego.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #10 Ocena: 0

2011-01-30 09:56:57 (14 lat temu)

clockwork_orange

a powiedz mi, co najwiecej wazy w np. w takim wzmacniaczu? trafo... bo to od niego zalezy jak napiecie wejsciowe bedzie 'stabilizowane' (moze to nie do konca wlasciwe slowo), dlatego dobry sprzet dobrze wazy 8-)

moim zdaniem, taka listwa sluzy spokojnosci sumienia bardziej, jak ochronie sprzetu... przypadek, ze faktycznie 'uratuje' cokolwiek zdazy sie pewnie raz na kilka lat...

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,