chip jest chlodny, bo niewiele obsluguje, wiekszosc pracy przypada procowi

ps. cos wiecej o wadzie Intela...

wiec, zero podkrecania napiecia...
[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 02-02-2011 17:50 ]
Str 9 z 9 |
|
---|---|
clockwork_orang | Post #1 Ocena: 0 2011-02-02 17:16:21 (14 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
doloz drugi wentylator... i sprobuj na przekreconym o 90'
chip jest chlodny, bo niewiele obsluguje, wiekszosc pracy przypada procowi ![]() ps. cos wiecej o wadzie Intela... ![]() wiec, zero podkrecania napiecia... [ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 02-02-2011 17:50 ] |
krakn | Post #2 Ocena: 0 2011-02-02 18:55:22 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
zeby go przekręcić musiałbym płyte wyjąć :/
Ale za chwile faktycznie sadzę jeszcze jeden wentylator, tak z ciekawości bo na stałe to szkoda tak kręcić procka ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
krakn | Post #3 Ocena: 0 2011-02-02 20:33:47 (14 lat temu) |
no i przetestowałem z 2 wentylatorami, 2 wentylator dość głośny Akasa.
i się nie da, 3 minuty renderingu i szkoda mi procka. stabilnie trzyma ale temperatura przekracza 80C, po prostu Mugen II nie nadąża odprowadzać ciepła do góry. Tutaj prędzej poradziło by sobie dobre chłodzenie cieczą. A to są koszty kosmos. Wracam do podkręcania max 4,5Ghz, co i tak jest o około 33% więcej od nominału, a tak normalnie to widzę ze on sobie chodzi na ok 1600 ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
clockwork_orang | Post #4 Ocena: 0 2011-02-02 21:52:45 (14 lat temu) |
no, nie wierze... naprawde Mugen nie daje rady? jest roznica w ulozeniu HP (cieplo idzie do gory), choc z drugiej strony, podkrecajac rdzenie, krecisz i reszta
ps. duza jest roznica miedzy 4.5 a 5? |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2011-02-02 22:05:10 (14 lat temu) |
no jest :/ czuje się na renderingu że kurde zapierdziela,
ale nie daje rady, i tu widać że rdzenie grzeją się jak pieron i to one potrzebują solidnego czegoś co błyskawicznie odda ciepło, w sumie użyłem ich pasty, moze gdyby dał inną, mam jakieś cudo silwer coś tam, ale podobno Mugen daje dobrą paste. Aha dopatrzyłem się ze gdyby obrócił mugena, tak jak niby powienien być to chyba by mi zawadzał o ten kanał dostarczajacy powietrze do karty graficznej generalnie w obudowie jest zimno Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
rastapha | Post #6 Ocena: 0 2011-02-02 23:37:22 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-08-2010 Skąd: stockport, manchester |
a probowales z pasta miedziana? podobno nalepsza w kwestii polaczen radiator proc. no i slyszalem ze polerka stopy radiatora na lusto tez troche daje.
wykanczam wnetrza a nie ich wlascicieli
![]() |
krakn | Post #7 Ocena: 0 2011-02-03 08:33:59 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-02-02 23:37:22, rastapha napisał(a): a probowales z pasta miedziana? podobno nalepsza w kwestii polaczen radiator proc. no i slyszalem ze polerka stopy radiatora na lusto tez troche daje. w Mugen II stopka świeci się jak lusterko, pasta miedziana to raczej przeszłość bo miedź łatwo przyjmuje ciepło ale ma problem z oddawaniem, stosuje się mieszanki silikonów z aluminium i srebrem. Chłopaki, ja tego procka z nominalnego 3,5Ghz! wykręciłem do ponad 5,2Ghz! ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
rastapha | Post #8 Ocena: 0 2011-02-03 09:46:44 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-08-2010 Skąd: stockport, manchester |
niestety nie zgodze sie z toba co do pasty miedzianej. na pewno nie jest przeszloscia. i napewno jest swietnym przewodnikiem lecz odchodzi w zapomnienie ze wzgledu na cene. miedz oddaje najlepiej cieplo dlatego jest stosowana w domach w instalacjach CO. lecz jest ryzykowna poniewazz nieumiejetne nalozenie (za grubo czy rozlanie po innych czesciach) konczy sie z reguly uszkodzeniem komputera ze wzgledu na przewodzenie rowniez i produ.
mimo wszystko gratuluje osiagniecia wzgledem wykrecania proca ![]() wykanczam wnetrza a nie ich wlascicieli
![]() |
clockwork_orang | Post #9 Ocena: 0 2011-02-03 13:26:09 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-02-03 09:46:44, rastapha napisał(a): niestety nie zgodze sie z toba co do pasty miedzianej. na pewno nie jest przeszloscia. i napewno jest swietnym przewodnikiem lecz odchodzi w zapomnienie ze wzgledu na cene. miedz oddaje najlepiej cieplo dlatego jest stosowana w domach w instalacjach CO. lecz jest ryzykowna poniewazz nieumiejetne nalozenie (za grubo czy rozlanie po innych czesciach) konczy sie z reguly uszkodzeniem komputera ze wzgledu na przewodzenie rowniez i produ. mimo wszystko gratuluje osiagniecia wzgledem wykrecania proca ![]() ![]() doskonalym przykladem do porownania z miedzia jest aluminium - ma dokladnie odwrotne wlasciwosci - mala pojemnosc a duze przewodnictwo cieplne i zadanie bojowe: co szybciej wystygnie - szklanka wrzatku, czy trzy kieliszki po 100ml. (zakladajac taka sama ilosc)? ![]() |
krakn | Post #10 Ocena: 0 2011-02-03 13:39:02 (14 lat temu) |
dlatego stosuje sie polaczenie miedzi i aluminium, miedziana stopka odbiera cieplo i przekazuje na aluminiowe panele.
W tym momencie praktycznie wiekszosc past jest z dodatkiem aluminium lub srebra, obydwa te skladniki przewodza doskonale prad, ale sa wymieszane z powiedzmy silikonami lub innymi wypelniaczami ktore obnizaja lub uniemozliwiaja przewodnictwo, po prostu izoluja czasteczki metali. Sa tez tworzywa sztuczne ktore maja przewodnictwo ciepla zblizona do miedzi lub aluminium, ale zadko sie je stosuje i jezeli juz raczej sa na colerach OEM dostarczanymi z procesorami, choc np w kartach graficznych czesto widzialem, nie wiem jak teraz. Tak czy siak najlepsze jest srebro ![]() I zimne kielonki ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|