Str 8 z 9 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
krakn |
Post #1 Ocena: 0 2011-02-01 16:07:39 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
zależy od czego ta nóżka była, kiedyś w celeronach celowo zamalowywało się lakierem jedną nóżkę /styk, żeby można było go odblokować i podkręcić, sam to robiłem
Ba! były nawet firmy ktore bez wiedzy klienta sprzedawały komputery z tak podniesioną częstostliwoscią, zarabiając spore pieniądze.
Bo róznica w cenie była znaczna.
Oczywiście pieniacze i krzykacze od razu podnieśli lament.
nawet ci co mają procesory z przed 5-10 lat  )
A prawda jesr taka, Wady mogą powstać wszędzie, więc nie ma o co panikować, najważniejsze jest podejście do klienta, skoro firma się sama przyznaje i zobowiązuje do naprawy / wymiany, to tylko można gratulować, znaczy to że traktują klienta poważnie.
Tylko ten się nie myli, nie popełnia błędów, kto nie robi nic.
Z ostatnich doniesień wynika że usterka nie jest dramatyczna, i jedynie odnotowuje się z czasem spadek wydajności, a nie błędy,
Podejrzewam że więcej niż polowa klientów nie zauważyła by pewnie tej usterki, a przecież niewielka ilość klientów w ogóle stosuje dyski w zestawieniu RAID. zazwyczaj w komputerze mają 1 max 3 dyski na każdym osobna partycja i to wszytko
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
|
clockwork_orang |
Post #2 Ocena: 0 2011-02-01 16:22:03 (14 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
podobna sytuacja byla/jest z cietymi chipami p/g31 - dwa pierwsze sata chodza wyraznie szybciej od pozostalych... tyle, ze kto na to zwraca uwage, moze 1% uzytkownikow?
inna sprawa, to dostawcy - slynne palace sie sockety 1156, to wina Foxconn'a, ktory zle 'obliczyl' moc - gniazda sie topily, wlacznie ze stykami - a jest najwiekszym dostawca komponentow na swiecie
|

|
 |
|
krakn |
Post #3 Ocena: 0 2011-02-01 16:29:05 (14 lat temu) |
taa, tyle że na początku twierdzono ze redakcja ma 3 płyty a potem jednak się okazało ze mają 1 sztuke z tak upalonym soketem,
badania przeprowadzone przez firme potwierdziły ze faktycznie może dojść do wypalania, ale przy podniesionym napięciu.
jedyny minus dla przeciętnego usera to taki że udało im się uzyskać sytuacje gdzie w dopuszczalnym overclockingu mogło dojść do takich sytuacji ale się nie stało.
tak że też daleko idąca panika miliony płyt i jedna uwalona, a krzyku tyle jak by ludzie w kolejkach do serwisów czekali  ) Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
clockwork_orang |
Post #4 Ocena: 0 2011-02-01 16:48:15 (14 lat temu) |
ten artykul?
Cytat: zależy od czego ta nóżka była, kiedyś w celeronach celowo zamalowywało się lakierem jedną nóżkę /styk, żeby można było go odblokować i podkręcić, sam to robiłem  tez, i nawet bede niedlugo ponownie... starego laptopa Dell'a pocwicze na weekend, jest przejdzie testy pomyslnie na Celeronie, to wpakuje mu p4 tak samo podkrecone, czyli 15x133 (miast oryginalnej fsb 100)
|

|
 |
|
rastapha |
Post #5 Ocena: 0 2011-02-01 17:25:54 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-08-2010 Skąd: stockport, manchester |
moze kiedys i tak bylo natomiast jak wszyscy wiemy nie ma juz magistrali fsb oraz nie mamy juz mostka pulnocnego ktory obslogiwal wiekszosc portow(pamieci, gniazda kart...) komunikacja jest obecnie besposrednia miedzy procesorem-pamieciom itd. wiedz tak naprawde o blad nie trudno. kazdemu zdaza sie skrzywic pin a w zasadzie styk bo procesory sa bezpinowe. natomiast dochodzily do nas swiezutko pachnace plyty ktore juz na dziedobry mialy uszkodzone gniazdo proca. przecietny budowniczy nawet mogl tego nie zauwazyc (lekko odkrzywiony styk itp) komputer sie testowal normalnie. niestety na moim dziale gdzie pracowalem koputery byly poddawane dlugim testom niekiedy trwajacym nawet 36h. i dziwilo nas ze po skonczonym tescie kiedy zaaplikowano w puszke winde pierwsze co to bluescreen. okazywalo sie ze zgiety pin wplywal na prace pamieci ktora nieprawidlowo komunikowala sie z procesorem co pokazalo sie w logach. szcescie bylo takie ze zaczeto stosowac szerzej pamieci ECC ktore bardzo szybko ujawnialy nam bledy. lecz zwykle koputery zadko sa wyposazane w ecc. jesli ktos zamawial komputer OEM mog miec zonka przy ladowaniu windy albo czegos innego dostajac bluescreena albo cokolwiek (nie wiem jakby mogl sie objawic problem na linuchu)
a tak co do bluescreena. moj ulubiony filmik z ostatniego czasu:
http://www.youtube.com/watch?v=greJ7cR90YY wykanczam wnetrza a nie ich wlascicieli
|

|

|
|
|
rastapha |
Post #6 Ocena: 0 2011-02-01 17:28:11 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-08-2010 Skąd: stockport, manchester |
sorry za bledy w pisowni. klawiera cos mi ostatnio nie domaga wykanczam wnetrza a nie ich wlascicieli
|

|

|
|
krakn |
Post #7 Ocena: 0 2011-02-01 19:26:29 (14 lat temu) |
miłe, firma w której kupiłem płyte główną przysłała mi email informujący o problemie, tak w skrócie:
Zalecają dalsze użytkowanie systemu i że będą sie kontaktować gdy tylko intel znajdzie rozwiązanie.
Jednocześnie przepraszają że wstrzymują wszystkie niezrealizowane zamówienia.
W ogóle jestem pod wrażeniem tej firmy, mają bardzo dobre ceny, nie dość że powiadamiają o wysłanej przesyłce, dają możliwość przesunięcia dostawy przez sms, przypominają smsem o 6 rano, do tego dostałem Voucher 40 funtów na wino,(zrealizowałem dostawa w piątek) to jeszcze proszę obsługa posprzedażna na najwyższym poziomie się zapowiada.
fiu fiu. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
clockwork_orang |
Post #8 Ocena: 0 2011-02-01 21:48:54 (14 lat temu) |
 tez bylbym mily, gdybys u mnie zostawil taka kase...
Scan jest tani i obsluguje PP - to dla mnie najwazniejsze rzeczy, choc... rzadko tam kupuje ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) po prostu mozna znalezc taniej, ale nie kupujesz z jednego zrodla i placisz kilkakrotnie (niekoniecznie wiecej) za przesylke
teraz sie czaje na Vertex 2e, ale poczekam z tydzien, dwa - ceny leca na leb, bo zbliza sie premiera nowych kontrolerow...
ps. najtaniej co znalazlem, to: dealforu.co.uk/epages/eshop330172.sf/?ObjectPath=/Shops/eshop330172/Products/OCZSSD2-2VTXE60G&ViewAction=ViewProductViaPortal&Locale=en_GB[
|

|
 |
|
krakn |
Post #9 Ocena: 0 2011-02-01 22:21:52 (14 lat temu) |
no widzisz poprzednio też wydałem w innej firmie relatywnie tyle samo, a nic nie dostałem i na kuriera 3 dni czekałem.
Dokładnie, tez znajdowałem nieco taniej, ale koszt przesyłki pochłaniał różnice, a oni mi przysłali w sumie za niewielkie pieniądze(coś około 20 funtów) dwa wielkie pudła.
gdybym kupował wszytko osobno przesyłki by kosztowały ponad 100, a różnica w cenie była w sumie może ze 30 funtów.
Tylko klawiature i mysz logitech kupilem na ebay bo była za połowe ceny.
kupiłem pare lat temu bezwzwodową Belliklin i myslałem że mnie szlak trafi, kilka razy wbijałem nią gwoździe z nerwów, bo nie było słowa by nie zgubiło znaków,zasięg praktyczny był 1cm!
W koncu poszła do kosza z ulgą.
nigdy więcej nie kupie nic tej firmy, wpakowałem się kiedyś jeszcze w dongiel wifi, ale oni nie oferują sterów na viste 64.
No też myślę Vertex 2e, ale jeszcze nie teraz, bardziej na jesieni może na mikołaja sobie kupie niech jeszcze dopracują tą technologie i będzie bardziej popularna to i tańsza na razie system mam na czarnym caviar
trza myśleć o moturach teraz  )
tak sobie mysle że takiego Vertex 2e,mozna by do mac booca pro wsadzić, dłużej by bateria chodziła, choć i tak długo trzyma. ale ... zawsze coś. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
krakn |
Post #10 Ocena: 0 2011-02-02 16:26:10 (14 lat temu) |
no to sobie dzisiaj podkręciłem
Do tej pory Program podkręcający Asus Turbo podkręcał mi procka do 4532Mhz, dziś puściłem jeszcze raz test i co się okazuje?
Procesor bez najmiejszych problemów pracuje na 5047!
Do obciązenia procka używam Sony Vegas.
Jedyna wada to problem z odprowadzaniem ciepła.
Mimo że temp w obudowie jest po prostu zimno, na chipsetcie jest około 25-32 a coler Mugen jest w dotyku zimny, to procek łapie temperaturę 79-82C.
za dużo  w momencie gdy przestaje renderować w sekunde temp procesora spada do 32C Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|