MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Projekt ulepszenia/wymiany sprzętu komputerowego w firmie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

clockwork_orang

Post #1 Ocena: 0

2011-01-13 16:33:34 (15 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

ja! :-]

w sumie nie chodzi o niezawodnosc, a serwis ktory w przypadku laptopow jest zwykle szybszy - w przypadku firmy mozna liczyc na 'sprzet zastepczy' i door-to-door, kwestia negocjacji 8-)

moze na dzis grafika zbedna, ale jutro? sprzet powinien chodzic conajmniej 3lata, a co bedzie wtedy, moze prezentacje we flash'u 13.13??

kwestia pc czy laptop zosala juz rozwiazana :-) wiadomo, ze za te same pieniadze kupisz lepszego pc'ta, ale... sam wyzej napisales ze nie ma takiej potrzeby (skoro wystarczy gma4500 hd), tu chodzi tez i o prestiz, wydanie kasy i jakas nowosc w biurze... zakupy na firme roznia sie troche od tych na wlasny uzytek...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-01-13 16:40:48 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #3 Ocena: 0

2011-01-13 16:47:59 (15 lat temu)

clockwork_orange

owszem, tyle ze to jest firma - ich nie obchodzi upgrade, dopoki chodzi i daje rade... szczegolnie, ze zajmuja sie handlem (wymagania na poziomie s775/am2+, ddr2 itp.), ale... majac do czynienia z klientem (czy to w domu, czy w biurze) liczy sie tez i wyglad - a Dell jest znany na wyspach - i kasa (mamy pieniadze, jestesmy powaznym partnerem itd.)

ps. jako system bezpieczenstwa moze posluzyc taki zestaw -> kablowy 8-)

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 13-01-2011 19:19 ]

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #4 Ocena: 0

2011-01-14 21:13:45 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Dzisiejsze konsultacje z kolegami okazały się jednym, wielkim nieporozumieniem. Byli przeciwni laptopom w firmie, twierdząc, że są droższe od PC, że nie potrzebujemy mobilności w biurze, itd. Poza tym, jak się wyleje na laptop kawę, to koniec zabawy ;-) Twierdzili także, że można go łatwiej ukraść lub uszkodzić i jaka firma używa w biurach jedynie laptopów. Koledzy także nie wiedzieli, co to są stacje dokujące ;-) Uparli się i koniec.
Ale ja też się uparłem i mi mogą ;-) Jeden zrobił rysunek projektu rozmieszczenia sprzętu, gdzie w każdym pokoju stał jeden, a czasem dwa, PC. Niektóre z nich były przeznaczone dla przyszłych pracowników firmy, którzy nawet nie wiadomo kiedy zostaną zatrudnieni. To też dla mnie było nieakceptowalne - 10 komputerów przy obecnych 4 pracownikach używających komputery i w tym jednym, używającym musowo laptopa. Totalne poprzesuwanie ścian w poszczególnych biurach po prostu mnie powaliło, bo to koszt co najmniej kilkunastu tysięcy funtów, nie mówiąc już o tym, że firma by na dobrych kilka tygodni musiała przerwać pracę.
Proszę spojrzeć na poniższy rysunek, nie zwracając uwagi na ilość i wygląd komputerów na dole. Chodzi tu bardziej o wybór głównego switcha i dwóch podrzędnych oraz sprzętowego firewalla. Drukarki bezprzewodowej nie będzie, tylko sieciowa, podłączona kablem. Taka już jest i doszliśmy do wniosku, że nie ma co jej zmieniać. Tym razem nastąpiła zgoda. Zaproponowany router można też używać z kablami (tak mi się wydaje przynajmniej ;-)), więc żaden problem.

Obrazek

Kamery będą dwie, bo zaproponowane cztery to za dużo. Czy te będą odpowiednie?
http://cgi.ebay.co.uk/CCTV-FULL-DIY-KIT-Avtech-674-2-Camera-Dome-IR-500GB-30M-/190482022651?pt=UK_CCTV&hash=item2c599d00fb#ht_10703wt_862
Taka jest też fajna, ale nie ma nic do nagrywania:
http://cgi.ebay.co.uk/1-3Sony-420TVL-CCD-Waterproof-Dome-Color-CCTV-Camera-/170469845074?pt=UK_CCTV&hash=item27b0cb6852#ht_3009wt_957

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 14-01-2011 21:18 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

clockwork_orang

Post #5 Ocena: 0

2011-01-14 23:16:42 (15 lat temu)

clockwork_orange

za duzo po drodze switch'y... zwykly router z 4x lan + wifi obluzy 8-)

do PC kupujesz 'dongle' za £10/szt. drukarka, NAS i komp szefa po LAN, reszta bezprzewodowo

ps. skoro stacjnarne, to moze AM3+ i cos na plycie z HD48xx/58xx...

pps. ten zestaw kamer, to inna wariacja jeno - czy dobra, nie wiem... nie uzywam 8-)

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #6 Ocena: 0

2011-01-15 00:55:32 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2011-01-14 23:16:42, clockwork_orange napisał(a):
za duzo po drodze switch'y... zwykly router z 4x lan + wifi obluzy 8-)

Ja tego nie wymyśliłem i sam nie wiem po co są te switche. Czytam, że one łączą różne typy sieci, czyli np. skrętkę ze światłowodem.
Mój kolega jednak się uparł i chce switche. Jak chcesz, to dam Ci na priva jego numer komórki i go przekonaj jutro tak ok. 12:00, gdy będziemy mieli ostatnie spotkanie konsultacyjne w grupie :-) Ja jakoś mam z tym kłopoty, mimo, że dobrze się rozumiemy. Facet mówi po angielsku i francusku. Chce trzy switche, bo "głównego switcha nigdy nie łączy się bezpośrednio z komputerem klienta ze względów bezpieczeństwa".
Cytat:

2011-01-14 23:16:42, clockwork_orange napisał(a):
do PC kupujesz 'dongle' za £10/szt. drukarka, NAS i komp szefa po LAN, reszta bezprzewodowo

O tych donglach wiem, bo już ten sposób łączenia się z siecią uwzględniłem w przypadku człowieka, który ma chodzić z laptopem po domach klientów.
Kolega jednak nie chce sieci bezprzewodowej...
Poza totalnym poprzestawianiem ścian w budynkach (jakbym wkleił jego zmiany planów budynków, to byś walnął ze śmiechu), jakbyśmy grali rolę firmy budowlanej, a nie informatycznej, wymyślił jeszcze ciekawą rzecz, a mianowicie klucze biometryczne. Jednak dla mnie to na dzień dzisiejszy zbędny wydatek. Mam w wytycznych wyraźnie napisane, żeby unikać zbędnych, krótkoterminowych wydatków.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 15-01-2011 00:57 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2011-01-15 08:42:50 (15 lat temu)

clockwork_orange

Cytat:

2011-01-15 00:55:32, ChrisCov napisał(a):
Chce trzy switche, bo "głównego switcha nigdy nie łączy się bezpośrednio z komputerem klienta ze względów bezpieczeństwa".

O tych donglach wiem, bo już ten sposób łączenia się z siecią uwzględniłem w przypadku człowieka, który ma chodzić z laptopem po domach klientów.
Kolega jednak nie chce sieci bezprzewodowej...

wymyślił jeszcze ciekawą rzecz, a mianowicie klucze biometryczne. Jednak dla mnie to na dzień dzisiejszy zbędny wydatek. Mam w wytycznych wyraźnie napisane, żeby unikać zbędnych, krótkoterminowych wydatków. 15-01-2011 00:57 ][/edit]
zapytaj sie go co za roznica jest, skoro wszystko idzie przez router? moze zamiast taniego (za kilkanascie funtow) kupc cos lepszego i profesjalnego (wyzej dawalem) z mozliwoscia konfiguracji sieci wewnetrznej? poza tym, wiecej elementow - wiecej mozliwosci padu i dluzsze szukanie usterki...

dongle - mnie bardziej chodzilo o wifi do komunikacji wewnatrz w firmie :-) ciagniecie kabli po wszystkich pomieszczeniach mija sie z celem w dzisiejszych czasach - wifi jest rownie szybkie, bezpieczne i bezproblemowe

klucze biometryczne? to nie wystarczy czytnik lini papilarnych w laptopie? sorry, ale chyba nie posiadacie tajnych czy strategicznych danych, by az tak sie zabezpieczac 8-) fakt, ze zlamanie hasla w kompie to kwestia chwili (nawet nie kilku sekund), ale z czytnikiem trzeba juz powalczyc... tylko po co i komu bedzie sie chcialo?

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #8 Ocena: 0

2011-01-15 10:30:08 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Znalazłem proponowaną przez Ciebie drukarkę Brother MFC-490CW na http://www.ceneo.pl/2150757s. Jest tam podana informacja, że nie pracuje w sieci.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

clockwork_orang

Post #9 Ocena: 0

2011-01-15 11:55:31 (15 lat temu)

clockwork_orange

bledny opis 8-) pracuje, bo ma wifi, dodatkowo fax, wiec w firmie powinna sie przydac...

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 15-01-2011 12:01 ]

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #10 Ocena: 0

2011-01-15 16:19:41 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Muszę wybrać jakiś serwer Della, bo obecny komputer po jego ulepszeniu koledzy uważają za słaby. Ma tylko 1 GB RAMu, a wg nich serwer musi mieć więcej. Może pracowników firmy jest niewielu, ale sporo internautów będzie się łączyło z firmową bazą danych. Wszystko będzie chodziło na Windows Server 2008 i pod niego ma być ta konfiguracja. Nie wiem, może wystarczy średniej klasy desktop Della, oparty na i7 i 4 GB pamięci plus dysk NAS.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 15-01-2011 16:20 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,