ps. skoro do tej pory korzystaliscie z modemow, to byle router to obsluzy
pps. i nie bierzcie z Virgin - maja strasznie przyciety transfer i tragiczna fair usage policy, lepsze o2

Str 3 z 5 |
|
---|---|
clockwork_orang | Post #1 Ocena: 0 2010-12-18 15:42:21 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
policz wszystkich uzytkownikow, w tym drukarke, NAS, laptopy klientow i telefony - ilu bedzie korzystalo z kabla, a ilu z wi-fi - wtedy bardziej oplacalnym bedzie router z 8x LAN i wzmocnionym wi-fi, niz najtanszy i uzywany serwer...
ps. skoro do tej pory korzystaliscie z modemow, to byle router to obsluzy pps. i nie bierzcie z Virgin - maja strasznie przyciety transfer i tragiczna fair usage policy, lepsze o2 ![]() |
AndrzejW | Post #2 Ocena: 0 2010-12-18 16:52:47 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2007 Skąd: Grays |
Virgin jest roziązaniem "domowym". Najchętniej dodają Internet do telewizji kablowej. - Po co w biurze TV kablowa
![]() Juz sam fakt, że bedzie internet spowoduje spadek wydajności pracowników 0 40% ![]() router z 8xLAN - Nie spotkałem się z takim (nie mówię, że nie ma). Standardem byłoby router ADSL na linii telefonicznej z Access Point'em (Wi-Fi), zwyczajowo z 4xLAN. Do tego trzeba dodać najprostszy switch 8-16x. Server jest jak najbardziej potrzebny: - do identyfikacji użytkowników w sieci (w instytucji finansowej prędzej czy później okaże się konieczne ograniczanie dostępu da danych) - do scentralizowanego przechowywania dokumentów (jaki sens robienia kopii dokumentów, jeśli każdy pracownik trzyma swoje dokumenty na włsanym komputerze, i jescze część w domu) |
clockwork_orang | Post #3 Ocena: 0 2010-12-18 17:01:34 (15 lat temu) |
nawet zwykly router 4x LAN + wi-fi wystarczy, tyle ze moze byc problem z zasiegiem na pietrze/parterze (w zaleznosci gdzie bedzie stal, choc mozna dolozyc tam repeater)
sprawe dostepu mozna rozwiac stasujac NAS, czyli dysk sieciowy, gdzie odpowiednio ustawia sie dostep uzytkownikow do danych ![]() ps. NASa mozna zrobic ze starych kompow rowniez... pps. moze nie taki zwykly router, ale dobry -> roducts/Product_Detail_000544.xml#tabAnchor3" target="_blank">www.alcatel-lucent.com/wps/portal/!ut/p/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd4w3dnTRL8h2VAQADYR9IA!!?LMSG_CABINET=Solution_Product_Catalog&LMSG_CONTENT_FILE ![]() [ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 18-12-2010 17:23 ] |
ChrisCov | Post #4 Ocena: 0 2011-01-07 14:52:05 (15 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2008 Skąd: Coventry, West Midlands |
Do 15-stego muszę oddać pracę, więc mam w związku z nią jeszcze kilka pytań.
Rozumiem, że na serwerze będzie się robiła kopia danych, dlatego zastanawiam się nad dyskiem SATA z obsługą RAID z mirroringiem. Taki dysk trzeba byłoby kupić nowy, bo w starych komputerach go nie ma. Natomiast Wy proponowaliście mi dysk NAS. Tu mam więc dylemat. Nurtuje mnie też odpowiednia ilość pamięci, potrzebnej do tego serwera. W 3 starych komputerach znajduje się razem 1 GB pamięci (2 komputery po 256MB i 1, który ma 512M ![]() Nie będę chyba mógł uzasadnić mniejszego poboru energii przez laptopy, ponieważ przy stacjach dokujących i tak będą musiały one korzystać ze starych monitorów. Ale to tylko 1 argument. Laptopy chyba musiałyby być różne, czyli dobry dla Rodneya, średniej klasy dla Annie i Cherry, oraz taki sobie dla Harley'a. Harley musiałby mieć mimo wszystko dobry wyświetlacz w swoim laptopie, ponieważ chodzi on do domów klientów i oferuje im usługi firmy. Dlatego nie będzie facet się parzył w tym samym czasie z klientem w mały ekranik. Poza tym potrzebuje bezpośredniej łączności z siecią firmową. Jego laptop więc musiałby być także wyposażony w urządzenie umożliwiające dostęp do sieci bezprzewodowej GSM. To już jednak standard i prawie każdy laptop jest w tą funkcję wyposażony. O jednej rzeczy zapomniałem, więc przepisuję oryginalny tekst. Cytat: The company operates a small PABX with five exchange lines plus one for stand-alone fax and one for the modem on Annie's PC. Since Annie and Cherry currently share an office, they both act as receptionist as occasion demands. Various other equipment is housed in the administrative office such as a franking machine (for the considerable amounts of mail they send) and a small photocopier. Więc mam pomysł, żeby ten obecny system dzwonienia zastąpić technologią VoIP, co znacznie obniży koszty. Zastanawiam się tylko, czy jest jakaś komplikacja z tymi czterema liniami i jak ma się to do faxu (czy jego też można na VoIP). Maszyny do masowej wysyłki listów (franking machine) chyba już zastąpić się nie da. [ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 07-01-2011 14:53 ] A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|
clockwork_orang | Post #5 Ocena: 0 2011-01-07 15:43:22 (15 lat temu) |
Cytat: 2011-01-07 14:52:05, ChrisCov napisał(a): Do 15-stego muszę oddać pracę, więc mam w związku z nią jeszcze kilka pytań. Rozumiem, że na serwerze będzie się robiła kopia danych, dlatego zastanawiam się nad dyskiem SATA z obsługą RAID z mirroringiem. Taki dysk trzeba byłoby kupić nowy, bo w starych komputerach go nie ma. Natomiast Wy proponowaliście mi dysk NAS. Tu mam więc dylemat. Nurtuje mnie też odpowiednia ilość pamięci, potrzebnej do tego serwera. W 3 starych komputerach znajduje się razem 1 GB pamięci (2 komputery po 256MB i 1, który ma 512M ![]() Nie będę chyba mógł uzasadnić mniejszego poboru energii przez laptopy, ponieważ przy stacjach dokujących i tak będą musiały one korzystać ze starych monitorów. Ale to tylko 1 argument. Laptopy chyba musiałyby być różne, czyli dobry dla Rodneya, średniej klasy dla Annie i Cherry, oraz taki sobie dla Harley'a. Harley musiałby mieć mimo wszystko dobry wyświetlacz w swoim laptopie, ponieważ chodzi on do domów klientów i oferuje im usługi firmy. Dlatego nie będzie facet się parzył w tym samym czasie z klientem w mały ekranik. Poza tym potrzebuje bezpośredniej łączności z siecią firmową. Jego laptop więc musiałby być także wyposażony w urządzenie umożliwiające dostęp do sieci bezprzewodowej GSM. To już jednak standard i prawie każdy laptop jest w tą funkcję wyposażony. O jednej rzeczy zapomniałem, więc przepisuję oryginalny tekst. Cytat: ... Więc mam pomysł, żeby ten obecny system dzwonienia zastąpić technologią VoIP, co znacznie obniży koszty. Zastanawiam się tylko, czy jest jakaś komplikacja z tymi czterema liniami i jak ma się to do faxu (czy jego też można na VoIP). Maszyny do masowej wysyłki listów (franking machine) chyba już zastąpić się nie da. 1. przeciez ten 'serwer' bedzie obslugiwal kilka osob tylko, a nie forum powiedzmy wielkosc MW... ![]() wybierz najlepszy komp ze starych (nie wazna predkosc procesora, wazne by obslugiwal C'nQ lub EIST, czyli obnizal mnoznik, napiecia itp. celem oszczedzania energii), zaloz porzadne chlodzenie na niego, daj dobry zasilacz i plyte co obsluguje RAID - stawiasz na polowie pojemnosci dyskow RAID0, a druga polowke przeznaczasz na backup (do obslugi wystarczy win xp lub dowolny linux) 2. ale to bedzie mniejszy pobor pradu - laptopy z pewnoscia wezma go mniej niz duzi bracia - najwiecej bierze matryca w idle lub przy pracy biurowej, a ta wylaczasz na rzecz monitora (ktory tez dziala z kompem) mozesz zaproponowac rozne wielkosci ekranu - dla sprzedawcy i szefa wieksze (np. 17''), a dla reszty mniejsze (bedzie tez i roznica w wyposazeniu) zamowienie zloz w jednej firmie najlepiej 3.a czemu nie uzyjesz np. Skype? mozna nawet dodac jako nastepny kontakt na wizytowkach... [ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 07-01-2011 15:59 ] |
|
|
ChrisCov | Post #6 Ocena: 0 2011-01-12 23:33:07 (15 lat temu) |
Dziękuję za dotychczasową pomoc. Zostały mi w zasadzie ostatnie szlify. Potrzeba mi fizycznie wybrać:
- w miarę dobry laptop z ekranem 17' - 2 średniej klasy laptopy z ekranem 15' - laptop jeszcze trochę niższej klasy, niż poprzedni z ekranem 17' (najlepiej jak te 3 będą tego samego producenta - zastanawiam się nad Dellem lub HP), - 2 wewnętrzne kamery bezpieczeństwa (to już nowość w tym projekcie, ale uważam to za potrzebne), - 1 router, - 1 drukarkę Wi-Fi. Cytat: 2010-12-18 13:19:14, clockwork_orange napisał(a): 3. ryzyko padniecia pc jest jednak wieksze niz laptopa - a, w tym wypadku odsylanie calosci (lub czesci) do serwisu trwa znacznie dluzej - majac laptopa (z gwarancja d-t-d) czekasz na kuriera co przywozi zastepczy a twoj zabiera do naprawy Teoria o mniejszej awaryjności laptopów jest bardzo dobrym argumentem do użycia w tej pracy, ale musiałbym mieć to udowodnione w sposób akademicki, czyli np. "wg badań uniwersytetu x, laptopy są średnio o y % mniej awaryjne od komputerów stacjonarnych". Opinia niepotwierdzona dowodami jest w mojej pracy mało przydatna. Ciężko jest robić coursework z 4 ludźmi. Jeden z kolegów całkowicie przeprojektował wnętrze budynku za pomocą programu VISIO, nie zważając na koszty tego przedsięwzięcia. Nie potrafiłem go przekonać, żeby z tego zrezygnował. Przekonywałem go, żeby chociaż 2 wersje zrobił, bo jest wyraźnie napisane: Cytat: As part of its development, the company wishes to extend and reorganise their computer equipment with a view to the continued expansion but without excessive short-term expenditure.
Facet stwierdził, że przestawianie ścian wewnątrz budynku to niewielki wydatek ![]() [ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 13-01-2011 01:06 ] A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|
clockwork_orang | Post #7 Ocena: 0 2011-01-13 13:00:00 (15 lat temu) |
drukarka -> Brother MFC-490CW
router -> BELKIN B5DUK060 vebcam -> Microsoft LifeCam Cinema Webcam H5D-00003 laptopy -> Dell XPS 15 i Dell XPS 17 (www1.euro.dell.com/content/products/productdetails.aspx/xps-15?c=uk&l=en&s=dhs&cs=ukdhs1&~oid=uk~en~20211~xps-15_n00xl522~~) |
ChrisCov | Post #8 Ocena: 0 2011-01-13 15:01:30 (15 lat temu) |
Dzięki, stary. Z tym laptopem to mi narobiłeś takiej chcicy, że chyba sam kupię XPS17, choć nie jest mi on potrzebny
![]() A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|
clockwork_orang | Post #9 Ocena: 0 2011-01-13 15:46:30 (15 lat temu) |
nie wszyscy zareagowali na podwyzke VAT promocjami
![]() ps. nie dosc, ze drozsze, to jeszcze czesto bez gwarancji - Dell stosuje polityke (podobnie innym wielkim wytworcom) end user, czyli trzeba kupic od nich lub autoryzowanego przedstawiciela - na Ebayu czesto kupujesz sprzet od wlasnie takiego 'uzytkownika koncowego', nawet jesli jest to sklep to jest traktowany przez producenta jako 'end user' - tak sie nacialem na nowym hdd (Samsung f3 1T ![]() [ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 13-01-2011 15:47 ] |
Post #10 Ocena: 0 2011-01-13 15:58:25 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|