Cytat:
2010-11-30 16:07:28, tomaszzet napisał(a):
Widzę, że dużo wiesz na ten temat

Parę razy przekonałem się, że te programy nie koniecznie sprzątają wszystkie kąty, a "co jakiś czas" nie oznacza, że robię to co miesiąc. U Ciebie to jest min. 5 lat, a u mnie gdy inne sposoby nie pozwalają przywrócić komputera do pionu.
nie wiem czy duzo wiem, ale sporo widze
programy sprzataja, tylko nalezy wybrac odpowiedni do zadania - kombajny typu Odkurzacz robia czasem bledy, co konczy sie zgonem systemu...
najprostszym sposobem na przywrocenie systemu jest tzw. instalacja nakladkowa, zwana naprawa - kopiuje tylko pliki systemowe bez kasowania wszystkich danych, wiec przy zawirusowaniu nie pomoze, ale na reszte bolaczek i owszem...
a z innych tip'sow:
- wylaczenie indeksowania (przydatne jedynie przy szukaniu lub backupie)
- wylaczenie hibernacji (w laptopie niekonieczne, ale jesli jest pewnosc zasilania...)
- wywalenie punktow przywracania systemu, poza ostatnim (po co trzymac tyle 'kopii'?) - najlepiej wylaczyc w ogole i korzystac z obrazu/klona na dysku/plycie
- ustawienie stalej wartosc dla pliku wymiany/pamieci wirtualnej - pozostawienie jej pod kontrola systemu skutkuje duza fragmentacja owej (i nie tylko, ale i danych na dysku z powodu zarezerwowanego miejsca dla PW)
- ustawienie firewall'a i antywirusa, by nie skanowaly w czasie bezczynnoci systemu/dysku - lepiej przeleciec sciagniety plik od razu niz zostawic na pozniej dla FW/AV
itp. itd...
ps. nalezy pamietac, ze komp chodzi tak
szybko, jak szybki jest dysk
[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 30-11-2010 17:29 ]