MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tomaszzet

Post #1 Ocena: 0

2010-11-29 21:34:22 (15 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Poczekaj coś skanuję i podeślę. Możliwe, że zapytam na PW
Cytat:

2010-11-29 19:59:01, q12345 napisał(a):
moj laptop strasznie muli, internet juz tak wolny ze nic nie da sie otworzyc. Nie mam windowsa na plycie, poradzcie czy musze kupic nowy windows zeby sformatowac czy w jakims sklepie z komputerami mi sformatuja i ile to kosztje? ja sie na tym kompletnie nie znam
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-11-29 21:35:07 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #3 Ocena: 0

2010-11-29 21:43:34 (15 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Czytaj PW

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #4 Ocena: 0

2010-11-30 13:14:51 (15 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2010-11-29 21:06:13, tomaszzet napisał(a):
"Formatuję" twardziela co jakiś czas i to oczywiście pomaga.
Wieki temu nauczyłem się to robić na swoim pierwszym kompie. Powaliłem go i miałem wybór, płacić albo się pomęczyć. :) Wybrałem to drugie :) i teraz nie mam /większych/ problemów.

a mozesz przyblizyc termin 'pomaga' i na co niby?

format nie jest rozwiazaniem, bo to tylko wykasowanie tablicy partycji (de facto dwoch sektorow tylko)...
jesli system zaczyna wolno chodzic, to:
1. jest przeladowany temp'ami - wystarczy ccleaner, spybot s&d czy starszy jv16power tools lub we wlasciwosciach partycji kliknac na czyszczenie,
2. dane sa mocno pofragmentowane - defragmentacji nalezy wykonac po usunieciu smieci j/w
3. dysk ma problemy, tzw. bady lub mechanika siada - hdtune i zakladka health oraz benchmark cos 'powiedza',

ps. nie pamietam kiedy robilem 'formata'... chyba nigdy od postawienia systemu z 5lat temu 8-)

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #5 Ocena: 0

2010-11-30 16:07:28 (15 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Cytat:

2010-11-30 13:14:51, clockwork_orange napisał(a):
Cytat:

2010-11-29 21:06:13, tomaszzet napisał(a):
"Formatuję" twardziela co jakiś czas i to oczywiście pomaga.
Wieki temu nauczyłem się to robić na swoim pierwszym kompie. Powaliłem go i miałem wybór, płacić albo się pomęczyć. :) Wybrałem to drugie :) i teraz nie mam /większych/ problemów.

a mozesz przyblizyc termin 'pomaga' i na co niby?

format nie jest rozwiazaniem, bo to tylko wykasowanie tablicy partycji (de facto dwoch sektorow tylko)...
jesli system zaczyna wolno chodzic, to:
1. jest przeladowany temp'ami - wystarczy ccleaner, spybot s&d czy starszy jv16power tools lub we wlasciwosciach partycji kliknac na czyszczenie,
2. dane sa mocno pofragmentowane - defragmentacji nalezy wykonac po usunieciu smieci j/w
3. dysk ma problemy, tzw. bady lub mechanika siada - hdtune i zakladka health oraz benchmark cos 'powiedza',

ps. nie pamietam kiedy robilem 'formata'... chyba nigdy od postawienia systemu z 5lat temu 8-)

Widzę, że dużo wiesz na ten temat :) Parę razy przekonałem się, że te programy nie koniecznie sprzątają wszystkie kąty, a "co jakiś czas" nie oznacza, że robię to co miesiąc. U Ciebie to jest min. 5 lat, a u mnie gdy inne sposoby nie pozwalają przywrócić komputera do pionu.

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #6 Ocena: 0

2010-11-30 16:17:38 (15 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Ostatnio w dwóch przypadkach sposobem na przyspieszenie laptopa było ....
oczyszczenie (przedmuchanie) radiatora procesora.

Laptop się najzwyszajniej przegrzewał i redukował częstotliwość zegara (w jednym nawet do 8% normy).

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-11-30 16:22:13 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #8 Ocena: 0

2010-11-30 17:26:07 (15 lat temu)

clockwork_orange

Cytat:

2010-11-30 16:07:28, tomaszzet napisał(a):
Widzę, że dużo wiesz na ten temat :) Parę razy przekonałem się, że te programy nie koniecznie sprzątają wszystkie kąty, a "co jakiś czas" nie oznacza, że robię to co miesiąc. U Ciebie to jest min. 5 lat, a u mnie gdy inne sposoby nie pozwalają przywrócić komputera do pionu.
nie wiem czy duzo wiem, ale sporo widze 8-)
programy sprzataja, tylko nalezy wybrac odpowiedni do zadania - kombajny typu Odkurzacz robia czasem bledy, co konczy sie zgonem systemu...

najprostszym sposobem na przywrocenie systemu jest tzw. instalacja nakladkowa, zwana naprawa - kopiuje tylko pliki systemowe bez kasowania wszystkich danych, wiec przy zawirusowaniu nie pomoze, ale na reszte bolaczek i owszem...

a z innych tip'sow:
- wylaczenie indeksowania (przydatne jedynie przy szukaniu lub backupie)
- wylaczenie hibernacji (w laptopie niekonieczne, ale jesli jest pewnosc zasilania...)
- wywalenie punktow przywracania systemu, poza ostatnim (po co trzymac tyle 'kopii'?) - najlepiej wylaczyc w ogole i korzystac z obrazu/klona na dysku/plycie
- ustawienie stalej wartosc dla pliku wymiany/pamieci wirtualnej - pozostawienie jej pod kontrola systemu skutkuje duza fragmentacja owej (i nie tylko, ale i danych na dysku z powodu zarezerwowanego miejsca dla PW)
- ustawienie firewall'a i antywirusa, by nie skanowaly w czasie bezczynnoci systemu/dysku - lepiej przeleciec sciagniety plik od razu niz zostawic na pozniej dla FW/AV

itp. itd... :-)

ps. nalezy pamietac, ze komp chodzi tak szybko, jak szybki jest dysk

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 30-11-2010 17:29 ]

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #9 Ocena: 0

2010-11-30 18:10:40 (15 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Hmmm...
Szybki dysk fajna rzecz. Zwłaszcza jeśli stale musi swapować pamięć zajmowaną przez tysiące "super" programów.
Ot choćba taka ipla - Zjada pamięci od diabła, a większość ludzi używa jej raz na miesiąć (jeśli wogóle) i nie przeszkadałoby im uruchamiać ją tylko gdy jest potrzebna.

Podobnych "cudownych" programików w autostarcie jest zazwyczaj dzisiątki - i dlagtego komputer tak wolno startuje.
Stąd przydatność formatu - wyrzuca się te śmieci i jest dobrze - do czasu aż znowu się je poinstaluje.

Dlatego zamiast formatu ja preferuję sprawdzenie ile zbędnych rzeczy uruchamia się na komputerze.

Ale oczywiście jest to trudniejsze niż format :-)

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #10 Ocena: 0

2010-11-30 18:45:31 (15 lat temu)

clockwork_orange

Cytat:

2010-11-30 18:10:40, AndrzejW napisał(a):
Hmmm...
Szybki dysk fajna rzecz. Zwłaszcza jeśli stale musi swapować pamięć zajmowaną przez tysiące "super" programów.
Ot choćba taka ipla - Zjada pamięci od diabła, a większość ludzi używa jej raz na miesiąć (jeśli wogóle) i nie przeszkadałoby im uruchamiać ją tylko gdy jest potrzebna.

Podobnych "cudownych" programików w autostarcie jest zazwyczaj dzisiątki - i dlagtego komputer tak wolno startuje.
Stąd przydatność formatu - wyrzuca się te śmieci i jest dobrze - do czasu aż znowu się je poinstaluje.

Dlatego zamiast formatu ja preferuję sprawdzenie ile zbędnych rzeczy uruchamia się na komputerze.

Ale oczywiście jest to trudniejsze niż format :-)

na dysk tez jest rada... nazywa sie ramdisk 8-) tam umieszczasz tzw. swapa (choc to pojecie linuksowe, w windowsie nazywa sie pamiec wirtualna)

ew, inwestycja w macierz lub SSD - jeden z drozszych... i szybszych -> OCZ Revo (v2) lub Ibis www.anandtech.com/show/3949/oczs-fastest-ssd-the-ibis-and-hsdl-interface-reviewed/5 :-]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,