MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rozwiązany! problem z ruterem wifi :)

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2010-11-07 15:56:45 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

dostałem od virgina nowy modem z ruterem wifi 2 w jednym cholera.

po kablu pięknie śmiga, ale własnie chciałem się pozbyć kabli w domu a tu okazuje się dupa, za przeproszeniem.
sieć znika, nie pojawia się nie można nawiązać połączenia.

W sumie przydało by się wymienić paścia, ale moze prostrze rozwiazanie, bo mi został wifi ruter bez modemu.

i kiedyś robiłem tak że jak brakowało miejsca w ruterze to się dokupowało drugi i podpinało się.

tylko było to tak dawno że nie pamiętamy co trzeba było zrobić zresztą pewnie się sporo zmieniło.

wpiąłem Dlinka czyli kablem z portu 1 do portu wchodzącego (internet starego rutera)
i teraz co ustawić żeby zobaczyć z niego wyjście na świat?
bo mój dom teraz przypomina pajęczyne :-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

clockwork_orang

Post #2 Ocena: 0

2010-11-07 16:03:21 (15 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

moze najpierw pokombinuj z ustawieniami routera z Virgin'a?
ustaw jeden kanal, ustaw 802.11n jesli sie da, ukryj nazwe - moze masz w kolo sasiadow co ciagle go wykrywaja i dlatego sie przycina... - sprobuj ze slabszym kodowaniem WEP i 64-bit klucz - latwiejsze do zlamania, ale z drugiej strony... komu by sie chcialo 8-)

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #3 Ocena: 0

2010-11-07 16:21:09 (15 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Ukrywanie nazwy ma sie nijak do rozlaczania. O wiele bardziej prawdopodobne jest to ze ktos smiga na tym samym albo bliskim kanale co Twoj AP.
Rodzaj szyfrowania tez nie ma za bardzo nic wspolnego z jakoscia polaczenia, inna warstwa sieci. pozatym WEP ...mowimy o ok 60sek dla skript kiddy przy obecnych narzedziach, ktore robia za Ciebie wszystko.

Sprawdz co masz w powietrzu przede wszystkim ile sieci i na jakich kanalach. Sprobuj przestawic na kanal gdzie najmniej jest zatloczone. Sprobuj rowniez na sztywno predkosc ustawic.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krakn

Post #4 Ocena: 0

2010-11-07 16:26:37 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

ustawilem kanal np 10,
Ograniczylem predkosc do 54Mb/s
Kodowanie wpa2, wsumie na Dlinku przez caly rok nie bylo problemu, a tu juz po dwuch dniach, smuca mnie komentarze znalezione na necie, ten Virginowy netgear nie slynie ze stabilnosci wifi.

Zanim zaczne do nich wydzwaniac pomyslalem ze po prostu zrobie kaskade ruterow,ale cos mi nie wychodzi, chyba cos motam z ustawieniami IP.

Cholera zadnej instrukcji, do czego jest przycisk z klotka?

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #5 Ocena: 0

2010-11-07 16:30:18 (15 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2010-11-07 16:21:09, defcon1 napisał(a):
Ukrywanie nazwy ma sie nijak do rozlaczania. O wiele bardziej prawdopodobne jest to ze ktos smiga na tym samym albo bliskim kanale co Twoj AP.
Rodzaj szyfrowania tez nie ma za bardzo nic wspolnego z jakoscia polaczenia, inna warstwa sieci. pozatym WEP ...mowimy o ok 60sek dla skript kiddy przy obecnych narzedziach, ktore robia za Ciebie wszystko.
w teorii nic, w praktyce nie zaszkodzi 8-)

kodowanie rowniez... oczywiscie jak mowisz, gdy ktos chce to sie wlamie, ale po co? wiekszosc ma wlasnego neta, a ostatnich ssaczy w samochodzie z laptopem widzialem ze dwa lata temu w okolicy...

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 07-11-2010 16:32 ]

Do góry stronyOffline

Dinth1906

Post #6 Ocena: 0

2010-11-07 16:38:00 (15 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

Clockwork: hmm chocby po to zeby sie gdzies wlamac, albo sciagac pedofilie od sasiadow. Ale po czesci masz racje, inna warstwa inna warstwa, ale niektore karty sieciowe, o menadzerach polaczen wifi nie wspominajac, gorzej sobie radza z WPA. Osobiscie zwykle ustawiam siec wifi na WEP, wszystko ustawiam (antenki nie antenki) tak zeby idealnie gralo i dopiero przelaczam na WPA.

[ Ostatnio edytowany przez: Dinth1906 07-11-2010 16:41 ]

Do góry stronyOffline

clowni

Post #7 Ocena: 0

2010-11-07 17:10:08 (15 lat temu)

clowni

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2008

Krakn ustawiaj kanaly 1,6,11, ktore sie wzajemnie nie nakladaja i sprawdz co jak dziala najlepiej. Kodowanie zostaw WPA2 to nie ma znaczenia na sieci, a im silniejsze to lepiej. Mi czasem WEP chodzilo gorzej niz WPA.

Ustawiaj predkosc up to 300 Mbps jesli masz problemy z kompatybilnoscia sprzetu, moze nie dostosowany do n-ki to przelacz to na up to 145 Mbps.

Wszystkie BT huby chodza nominalnie na 6 kanale i robia sie w sieci zaklocenia, te huby maja bardzo mocne nadajniki, dlatego niektory sprzet sieciowy np. Netgear nie daje sobie czasem rady na tym kanale. Ja polecam dla bezpieczenstwa eksperymentowac na 1 i 11 kanale i powinno byc OK. Zadne posrednie kanaly, bo moga byc zaklocane przez innych.

A przycisk z klodka oznacza polaczenie bezpieczne WPS - Wifi Protected Setup tutaj wiecej na ten temat do poczytania

[ Ostatnio edytowany przez: clowni 07-11-2010 17:23 ]

"Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie."

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer SkypeNumer gadu-gadu

krakn

Post #8 Ocena: 0

2010-11-07 17:29:07 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

ok ustawiłem kanał 13, mozliwe ze sie bajzel robi bo w koło sasiedzi maja raczej też Virgina

odnalazłem softwerowe wyłaczenie tej kłótki, nie chce nic automatycznie wszystko ustawiam na sztywno, i wiem które ip do czego

zaczyna mnie irytować, z przyjemnością wywalił bym to do kosza, ale z tego co czytam raczej musi byc ich urządzenie, jak ja nie nawidzę "terminali";!
Zawsze jakies G wypłynie

EDIT
PASS
konfiguracja tego czegos nie ma sensu, po prostu jest spierniczone, pojawia się ginie traci zasięg, bez sensu.

moze ktos podpowie jak kaskadowac ew do rutera wifi to jedyne wyjscie a tak trzeba bedzie dzwonic niech to wymienią tylko kurde mam nadzieje ze zrobią to pocztą i nie bede musiał czekac na kuriera który 3 dni bedzie obiecywał przyjazd :-Y

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2010-11-08 20:31:30 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Dziś walczyliśmy z serwisem przez telefon kilka przełaczeń niby wszytko powinno działac a nie działa, jak dla mnie ruter Wifi w netgarze jest do kitu, wciskali mi że widocznie kanał sasiadów wchodzi i takie tam pierdoły.

jakąś godzine temu się wkurzyłem wygrzebałem swoje stare szare komórki i odkuzyłem to co pamietałem...

I MAM
zrobiłem kaskadowanie
-wpiąłem do wyjścia lan w netgar i do wejscia "internet" w ruterze Dlink
-netgar wyłaczyłem Wifi
-W preferencjach Dlink
->-w tym momencie nie wiem na ile miało to znaczenie skopiowałem MAC
-> szyfrowanie WPA2, ale jak dla mnie to nie ma znaczenia do transmisji i nośnej sygnału
-> jako brame wyjsciową podałem 192.168.0.1
-> DNS zewnętrzny stały 194.168.4.100 i 194.168.8.100
-> ustawiłem DHCP i troche durnie bo w tym momencie mam ruter 192.168.0.5 pod tym adresem miałem inne urzadzenia trzeba bedzie przestawic
-> ustawiłem ze jestem za NAT! to jest kluczowe!

i reszta ruszyła z kopyta, zasięg piekny w całym domu widze ze Beata na górze odpaliła u siebie filmy z 2 serwerów na kompa jeden to TV cyfry po lokalu z dreamboxa drugi na laptopa z sieci i leci bez zacięć.
inaczej mówiąc w sieci Wifi jest jednocześnie 6 urządzeń i 4 po kablu i wszytko pięknie działa.

czyli bzdura z tym wchodzeniem sąsiadów w kanał, urządzenie do kitu i tyle.
Przypomniały mi sie stare czasy :-]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,