|
---|---|
ania_caterham | Post #1 Ocena: 0 2010-06-20 01:56:43 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-05-2007 Skąd: Caterham |
Mam taki problem. Sciagam wiadomosci outlookiem prosto z serwera (nie yahoo czy jakies tam inne tylko domena zwiazana z praca) i dziennie dostaje ok 800 spamow typu penis enlargement itp. Podejrzewam ze czesc z nich zawiera tzw niespodzianki. Skanuje laptop codziennie adawarem lub avastem czy jakos tak. Czasami cos znajduje czasami nie. Wczoraj laptop zostal tak zainfekowany ze do tej pory nie moge sobie z nim poradzic. Antywirus zawiesza sie ... znajduje za kazdym razem kilkanascie trojanow. Co chwile uruchamia sie internet explorer ze stronami erotycznymi (na szczescie odlaczylam internet zanim wyswietlila sie strona wiec wyskakuje tylko error page). Do tego wyskakuja jakies 'fake warnings' z jakiegos innego programu skanujacego ktorego nigdy nie instalowalam ani nie widzialam. Zablokowalo mi ctrl+alt+del i nie moge wejsc do panelu sterowania.
Mam takie dwa pytania: Jak to moge oczyscic manualnie? Co zrobic z tym spamem? Gdzie moge to zablokowac zeby serwer odrzucal takie wiadomosci bo mam juz dosc przegladania dlugich list bzdetow. Bede bardzo wdzieczna za pomoc. |
mlody_leszczyk | Post #2 Ocena: 0 2010-06-20 03:46:11 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2010 Skąd: Luton |
Zbytnio to sie nie znam ,ale musisz pewnie jakims antyvirusem go potraktowac. Byl tu temat z wyskakujacymi reklamami,moze ten temat pomoze, co nieco tam jest kilka linkow na anyvirusy i inne dobrodziejstwo leczace sprzet komputerowy .
|
kasionek2002 | Post #3 Ocena: 0 2010-06-20 08:19:59 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-02-2010 Skąd: okolice Bristolu |
Ja mam to samo!!na komputerach sie zbytnio tez nie znam,sama to wszystko jakims cudem wyczyscilam,ale 2dni temu znowu jest to samo.Kolega mi poradzil abym wszystko co dla mnie wazne sobie zgrala(zdjecia,filmy,jakies pliki) i pomoze mi wgrac nowy system..ponoc tak najlepiej!
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2010-06-20 09:32:53 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
no naprawa ssytemu czasami to tylko reinstalacja albo recowery bo tak potrafi zmascic system że nawet jak sie go zdezynfekyuje to i tak juz będzie kulawy.
ja mam antywirysa / sciane ognia nortona 2010, na moim starym 6letnim kompie chodzi spoko, nawet z vista 64 bit daje rade, nie narzekam, licencje OEM na 2 lata za kilkanaście funtów, to raz, dwa nie pobieram poczty na komputer wszystko czytam onlain. W tym momencie przecież wszystkie serwery od wielu lat, nawet te naprostrze oferują interface www, wiec i w twojej firmie napewno też taki jest. może i wygodniej jest mieć wszystko na dysku ale są dwa minusy pierwsze to taka poczta potrafi zająć gigabajty, a dwa tak jak sam się przekonałaś to niebezpieczne. Nie otwieram żadnych niespodziewanych przesyłek ani emaili, choćby mi napisali że paczkę z kilogramem złota UPS czy DHL ma dla mnie to niech mi zostawią kartę pod drzwiami a nie email. itp. Przeglądam spam ale tylko tytuly i nazwe nadawcy jeżeli nie znajdę czegoś znajomego, np potwierdzenia zakupu, czy zapłaty przed chwilą dokonanej płatności, to po prostu naciskam "spłuczke" i idzie w kibel. zainstaluj sobie f.foxa on ma dość dobry filtr na niebezpieczne strony, czasami używam "Chrome" google ale nie mam jeszcze wyrobionego zdania o tej przeglądarce Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
stokesay | Post #5 Ocena: 0 2010-06-20 09:45:12 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Nowy system może mało Ci pomóc, bo problemem jest to że otworzyłaś jeden spam i posypał Ci się worek, którego trudno będzie zamknąć. Musisz w Outlook'u skonfigurować wiadomości śmieci 'junk e-mail', tak aby domena z której dostajesz maile była zablokowana lub usuwała automatycznie te wiadomości.
I najważniejsze - nie otwieraj nieznanych maili i wyłącz 'podgląd'. Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
|
|
polock | Post #6 Ocena: 0 2010-06-20 10:15:52 (15 lat temu) |
Z nami od: 21-04-2008 Skąd: midland |
ja uzywam ubuntu zamiast windovrusa, i nigdy jeszcze virusa nie miałem w przeciwienstwie do win.... poza tym ubuntu jest za darmo legal!
السلام عليكم
|
alfer74 | Post #7 Ocena: 0 2010-06-20 10:39:27 (15 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2009 Skąd: londyn |
ja uzywam MAC OSX i tez mam spokoj z wirusami. Windowsa uzywam tylko w pracy.
inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744
|
krunschwitz | Post #8 Ocena: 0 2010-06-20 12:57:45 (15 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: trzeci kamień od Słońca |
Na kłopoty-Kaspersky!
Używam pełnego zestawu za dwadzieścia funtów na rok i mam spokój. Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|
Post #9 Ocena: 0 2010-06-20 13:04:27 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ania_caterham | Post #10 Ocena: 0 2010-06-20 13:37:23 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-05-2007 Skąd: Caterham |
Wiecie co ale macie racje ... ten outlook jest do d**y szczegolnie jak wlasnie zobaczylam, ze moj luby nie czysci swojego kosza tylko te wszystkie syfy tam zostawia. Moglby ktos mi jeszcze powiedziec jak wylaczyc te podgladanie/automatyczne wyswietlanie wiadomosci w outlooku bo nie moge tego znalezc w opcjach ...
Jesli chodzi o tego antywirusa to moj dokladnie nazywa sie avast (darmowy) ... dobre to wogole jest czy moze powinnam rozejrzec sie za czyms lepszym? Jak na razie z tego co widze to znalazl i usunal mi te trojany ale po 25 doglebnych skanowaniach ... |