MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

no_wayy

Post #1 Ocena: 0

2010-06-01 00:06:32 (15 lat temu)

no_wayy

Mężczyzna

Z nami od: 28-01-2007

Witam.
Dopadł mnie problem komputerowy, z którym nie mogę sobie poradzić. Postaram się go opisać w miarę przejrzyście.

Podczas normalnego uzytkowania komputera ekran zamarzł i pojawiła się pikseloza - mnóstwo kolorów zniekształcających obraz. Zrestartowałem komputer, ale nic to nie dało :(
Zjawisko to pojawia się jak normalnie próbuję uruchomić system. W trybie awaryjnym tego nie ma.
System już reinstalowałem i problem nadal występuje. Czasami zdarza się, że logo Dell pojawiające się podczas ładowania biosu także jest zniekształcone.
W związku z tym nie wiem czy to monitor mi siada, czy też karta graficzna coś szwankuje (ni w zab nie znam się na hardware).
Jakieś sugestie od bardziej zaawansowanych użytkowników komputerów?
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: no_wayy 01-06-2010 00:07 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWW

koniokrad

Post #2 Ocena: 0

2010-06-01 00:13:29 (15 lat temu)

koniokrad

Mężczyzna

Z nami od: 28-04-2010

to podłącz go pod inny monitor to będziesz przynajmniej wiedział więcej.

Do góry stronyOffline

no_wayy

Post #3 Ocena: 0

2010-06-01 00:20:59 (15 lat temu)

no_wayy

Mężczyzna

Niestety nie ma dostępu do innego monitora :(
Ale sugeruję się tym, że gdyby to była wina monitora to problem by wystepował ciągle bez wzgledu na tryb odpalenia windy.
Jak reinstalowałem wszystko było ok do momentu finalizowania instalacji

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

koniokrad

Post #4 Ocena: 0

2010-06-01 00:28:44 (15 lat temu)

koniokrad

Mężczyzna

Z nami od: 28-04-2010

tym razem Ci nie pomogę, ale na przyszłość radzę kupić maca. Przez kilkanaście lat korzystałem z pecetów a jak kupiłem sobie maca to ,mnie olśniło komputer nie służy mi teraz min do podrasowania, przeinstalowania itp, tylko do pracy i zabawy. Ludziom trudno uwierzyć, że tu nie ma nawet takiego wynalazku jak panel sterowania. jest on po prostu zbędny.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2010-06-01 07:01:47 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

jest w mac panel sterowania :) hehe, robisz tam ustawienia przeciez.

Nie wazne,
Objaw jak dla mnie typowo sprzetowy, cos z karta nie teges.
wyjac karte oczyscic, oczyscic styki. Wentylatory itp

Jak nie pomoze to.... Aaaaa moze byc problem z zasilaniem karty jezeli posiada zasilanie z zasilacza nie z plyty, podmienic innym polaczeniem, moze padac zasilacz, lub przegrzewac sie np z brudu
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Webmaster

Post #6 Ocena: 0

2010-06-01 07:58:54 (15 lat temu)

Webmaster

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2003

Wiemy, że masz komputer firmy Dell (prawdopodobnie), ale może trochę szczegółów nt konfiguracji i sprzętu? Jaki model, jaka karta graficzna i system operacyjny? Trochę trudno wystawić jakąkolwiek diagnozę na podstawie samego objawu, przyczyn może być wiele, od wirusa do niedokładnie wciśniętego kabla od monitora.
Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie ;)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

no_wayy

Post #7 Ocena: 0

2010-06-01 08:44:34 (15 lat temu)

no_wayy

Mężczyzna

Zgadza się. Komputer jest marki Dell i jest to zestaw XPS420. Windows 7 na pokładzie, karta Nvidia GeForce 8800GT.
Mam dwka wyjścia na monitor bodajże DVI coś tam i oba wypróbowałem, dokręcająć śruby przy wtyczce. Na razie korzystam w trbie normalnym już jakieś 10 min i na razie jest ok :-) Oby tak dalej :-P

PS: Niestety znowu to się stało :-[ Obraz zamarza, komputer nie reaguje a na ekranie feria barw :-[:-[:-[

[ Ostatnio edytowany przez: no_wayy 01-06-2010 09:02 ]

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Webmaster

Post #8 Ocena: 0

2010-06-01 09:43:21 (15 lat temu)

Webmaster

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2003

Osobiście stawiałbym na defekt techniczny, czyli przegrzewający się procesor albo karta graficzna. Czy system całkowicie się zawiesza (tzn. nie ma innego wyjścia tylko restart, bo system w ogóle nie reaguje na polecenia z klawiatury i myszy) czy jedynie ekran zaczyna "migotać"?
Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie ;)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

no_wayy

Post #9 Ocena: 0

2010-06-01 10:14:04 (15 lat temu)

no_wayy

Mężczyzna

tak system calkowicie sie wiesza, ale obraz nie migocze tylko zostaje jakby zamrozony a na ekranie niemalze kazdy piksel ma inna barwe. wiatrak od procesora wczoraj odkurzylem bo byl zalepiony. chce miec pewnosc co wysiadlo by na marne karty nie kupowac. pozdrawiam

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,