nic nie trzeba instalować, po prostu w pojemniku na tusz jest ukryty chip, taki jak w biletach miesięcznych i drukarka żąda by numer seryjny i typ sie zgadzały oraz sprawdza czy pojemnik nie jest lewy, być może kupiłeś tusz podróbkę?
A jak nie to poszukaj w Menu czy aby nie ma opcji "resetu" czy też "wyrównania" czyszczenia głowicy itp
ew wyłącz i włącz ponownie.
aaa jeszcze sprawdź czy na pojemniku nie został kawałek folii i czy na pewno siadło w gnieździe tak jak trzeba.
A z innej beczki, jak wam potrzebny tylko czarny kolor i nie drukujecie kolorów to polecam tanią drukarke laserowa.
przez wiele lat używałem HP laser jet 1010, ta niewielka drukarka zużyła toner za 37 funtów przez 5 lat!!.
Mam jeszcze drugą HP LaserJet 2430 PCL 5 to większa krowa, ale ma zaletę że papier schowany jest w szufladzie nie kurzy się nie wywija, poza tym jest wpięta w sieć tak że z dowolnego urządzenia w sieci mogę drukować bez włączania komputera
Drukujemy sporo, a nawet bardzo dużo bo ja codziennie rachunki, a Beata jeszcze więcej bo drukuje sobie materiały do szkoły, czasami drukuje swoje ulubione czasopisma z PDFu, tak że papieru leci w pierony a toner ubywa baaardzo po woli.
taką drukarke mozna kupić ponizej 100 funtów a tą poprzednia to pewnie i za 20-30, albo tak jak mi się udało dostać w prezencie, a miałem sobie kupić kolorowy laser :-Y
różnica w kosztach eksploatacji znika już po trzecim zakupie malutkiego pojemnika z tuszem, a toner wystarcza na tysiące gęsto zadrukowanych stron
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.