MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pamięć ram 8 Gb Ram w kompie?

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2009-08-23 12:25:55 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2009-08-23 12:33:32 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

hm, nie czytałem o tym, ale sądzę że to możliwe.
pamiętasz czasy warezowe comodore 64 itp? też chłopaki wyciągali takie cuda że konstruktorom commodore szczeny spadały, choćby 16 bitowa grafika na 256 możliwych :)))

Tak zastanawiając się to jest możliwe pod warunkiem że płyta główna obsługuje więcej niż 4 GB, czyli BIOS widzi więcej,
Teraz program zamiast po łatwiźnie odwoływać się do sterownika Windowsa, wali bezpośrednio do Biosu tam rezerwuje sobie niewykorzystana część RAM, bo przecież Bios podaje więcej niż jest brane a jemu wszytko jedno, czy bierze to jeden program czy dwa.

Że tak powiem po raz kolejny dziś, nic mnie już nie dziwi,
zresztą mnie już nic nie dziwi odkąd oglądnąłem dzieła nijakiego Leonarda Da vinci, przeczytałem Vrena, Lema. Co jeszcze nie ma to zaraz będzie, tylko trzeba o tym pomarzyć :-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #3 Ocena: 0

2009-08-23 12:44:08 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2009-08-23 12:52:52 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Maniek70

Post #5 Ocena: 0

2009-08-23 23:06:33 (16 lat temu)

Maniek70

Mężczyzna

Z nami od: 15-10-2007

Dziekuje za informację ale widzę że temat nie do przeskoczenia pozostaje tylko pytanie co wybrać czy lepszy jest XP 64 bity czy Vista 64 a może nowy windows 7(nic nie wiem o tym systemie)
Pytanie zadalem dlatego że na komputerze robie obróbkę zdjęć i filmy programem Pinnacle a każdy ten program wymaga maksymalnych parametrów.O grach już nie wspomnę. Grafike mam 1024 mb

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2009-08-23 23:14:42 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

robqer

Post #7 Ocena: 0

2009-08-24 00:01:35 (16 lat temu)

robqer

Mężczyzna

Z nami od: 04-08-2008

Cytat:

2009-08-23 12:25:55, sniper00 napisał(a):
Cytat:

nie sluchaj go krakan bo plecie bzdury - jesli karta graficzna ma swoja pamiec to nie ma nic wspolnego z pamiecia na plycie i limitami win32 - co innego (jak slusznie zauwazyles) gdy karta graficzna jest zintegrowana na plycie..

Rozumiem że jako informatyk z wykształcenia peltę bzdury tak? Fajnie... w takim razie potępiłeś mnie, cale grono pedagogiczne jak i zasady działania architektury 32 bitowej:) Gratuluje głupoty i ignorancji... widzę że jesteś kolejnym specem który naczytał się komputer świata albo innych czasopism.. często naprawiam po takich specach jak Ty... ale naprawy wtedy są dużo droższe...bo i bałagan większy...

spokojnie, spokojnie - z naprawiania PCs wyroslem dobrych pare lat temu, nikt wtedy nie musial sie o 4GB z prostego powodu..
Przynaje ze sie mylilem bo na codzien zajmuje sie serwerami gdzie takich wynalazkow sie nie spotyka - wiec bez obaw kolego po mnie nie bedziesz musial nic naprawiac

O jak pan informatyk z wyksztalcenia wytlumaczy fakt ze Win2003 Server Enterprise Edition x32 obsluguje max 32GB na 32bitowych procesorach..?

Procesory Intela (bodajze od Pentium w gore) maja opcje adresowania uzywajac 36bit - tryb zwany PAE.
W serwerach jest on czasami uzywany (Systemy MS uzywaja switcha w boot.ini /PAE) - i z tego co pamietam ten tryb jest tez dostepny na XP SP2 - choc nie recomendowany dla XP to 'ponoc' dziala

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #8 Ocena: 0

2009-08-24 00:52:44 (16 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2009-08-23 23:06:33, Maniek70 napisał(a):
Dziekuje za informację ale widzę że temat nie do przeskoczenia pozostaje tylko pytanie co wybrać czy lepszy jest XP 64 bity czy Vista 64 a może nowy windows 7(nic nie wiem o tym systemie)
Pytanie zadalem dlatego że na komputerze robie obróbkę zdjęć i filmy programem Pinnacle a każdy ten program wymaga maksymalnych parametrów.O grach już nie wspomnę. Grafike mam 1024 mb

u mnie 32bitowa vista widzi ok 3GB Ramu. 64bitowy windows 7 widzi cale 4 giga - wiecej nie probowalam jeszcze dodawac, bo nie mam takich potrzeb - nawet fotoszop dziala OK z 4 giga.

ze sterownikami w 7 na razie nie mialam zadnych problemow - same sie poinstalowaly (w vista musialam szukac i sciagac). jedyne co zle dziala to IE 8 (tez 64bitowy) ale i tak go nie uzywam wiec niech sobie nawet w ogole nie dziala jak nie chce ;-)
flash player dziala jako 32bit, ale tez nie widze w tym problemu.

windows 7 jest podobny do visty - ale jakos bardziej przejrzysty, zre tyle samo Ramu i nie zauwazylam zeby byl szybszy niz vista (tzn generalnie komp mi dziala bardzo szybko w obu systemach wiec ciezko porownac). tylko task bar w 7 jest denerwujacy bo sie wszystko rozlazi i nie ma quick launch (tzn niby jest ale trzeba go poszukac i wlaczyc...) - moze naprawia to w ostatecznej wersji.

na razie wole viste ale 7 sie szybciej instalowal i bez problemow, a to duzy plus :-D

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2009-08-24 09:36:40 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2009-08-24 09:52:19 (16 lat temu)