mam 4 GB i obsługuje to też max dla mojej trochę leciwej płyty asus A8N-SLI Premium , ech jak kupowałem był to wypas

))
ale chodzi bardzo ładnie i stabilnie do dziś.
sniper00, masz po części racje, sam win 64bit chodzi spoko, a sterowniki są do bani, tylko jeszcze jest jedna strona medalu, MS za udostępnienie technologi i źródeł oraz za certyfikat zgodności żąda niemałych opłat, przy czym 64 bitowe Windowsy są tak mało popularne że producenci peryferiów nie bardzo się opłaca, tym sposobem kółko się zamyka podcinając gałąź windowsa 64bit, na życzenie samego małego miekiego.
A największa ironia taka że procesory 64 bitowe są już powszechnie stosowane od (to już będzie kilkanaście?) lat niedługo a wszyscy bawią się w Gigaherce, wykorzystując połowę mocy tego za co zapłacili, czyli inaczej ujmując, to jak by kupić 4 cylindrowe subaru, cieszyć się momentem obrotowym i obrotami silnika a jechać na 2 cylindrach.
Po prostu cyrk
A po przesiadce jest niesamowite przyspieszenie, odczułem to przy zgrywaniu filmu z taśmy i kodowaniu mam tylko procka AMD64x2 4800+ 2,41Gz
Adam61 Vista jest bardzo ładna, a przez to traci się bardzo dużo mocy, po wyłączeniu bzdur nabiera funkcjonalności, przełącz sobie w tryb wydajności, wyłącz te bajery i komputer nabiera skrzydeł.
jedyny problem to czy twoje peryferia działają prawidłowo, jeżeli tak to nie ma problemu, ja pozostałem przy XP, tak jak wspominałem cholowa instalacja Visty 64bit uniemożliwiała mi normalne działanie wiec pudełko poleciało do szuflady a dysk ustawiłem jako drugi, oczekuje na swój czas.
Niestety klon nigdy nie dorówna oryginałowi, tak jak BIOS IBMa był znacznie stabilniejszy od MS, tak samo Makowy (amigowy) pierwowzór jest przyjaźniejszy, stabilniejszy szybszy od klona MS i nic tego nie zmieni, bo za MS ciągną się duchy przeszłości a w makówce nie i to się odczuwa niesamowicie gdy siadasz przy maku, niestety trudno mi od niego oderwać skądinąd dość konserwatywną, wychowaną na windzie Beate
Cytat:
2009-08-23 06:40:57, sniper00 napisał(a):
dla architektury 32 bity to 4Gb jest maksymalną ilością pamięci jaką potrafi obsługiwać system, trzeba pamiętać że w tych 4Gb jest liczona również pamięć karty graficznej jak i innych urządzeń wyposażonych w pamięć...dlatego często po włożeniu 4Gb do systemu otrzymujemy np komunikat o tym że komputer wyposażony jest w 3.5Gb RAM`u.
A tu mnie zaskoczyłeś. Czy dotyczy to tylko "kart" graficznych zainstalowanych na płycie czy też w slotach?
To dziwne by było, bo przecież czasami karty dźwiękowe mają po 128 a nawet 256MB + 1Gb karta graficzna hm to bez sensu, czy aby na pewno wtedy Windows obsługiwał tą pamięć czy też tym zajmują się sterowniki sprzętu, przecież system mapuje pamięć dla procesora, a procesor jako taki nie ma dostępu do pamięci karty graficznej.
Co innego gdy procesor graficzny jest wbudowany w płytę główną i jako pamięć karty wykorzystywany jest fragment pamięci RAM, wtedy mogę się zgodzić że dla Vindows widoczny jest pomniejszony RAM mimo że w BIOS widoczny jest cały, tak ma większość tanich laptopów, te droższe też maja osobny ram karty
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.