|
|
---|---|
drucianka | Post #1 Ocena: 0 2009-05-02 22:10:20 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-10-2007 |
Klapa, trojan zaatakował mi memory sticka, chyba jak mi znajomy wrzucił na niego zdjęcia. Stick ma dwie partycje, jedna do hasła i jedna na dane, trojan zaatakował mi ta partycje z hasłem i jest całkiem niedostępna (najprawdopodobniej zeżarta) a puki nie wpisze hasła nie mogę wejść na druga partycje. Byłam w comecie i mi uprzejmie oznajmiono ze nie zajmują się takimi dyskami bo są zbyt skomplikowane (?!) wiec nie odzyskam swoich danych. A ja tam moje rachunki zapisywałam! Dupa blada, miał może ktoś taki problem? Bardzo proszę o poradę co z tym fantem zrobić.
![]() |
krakn | Post #2 Ocena: 0 2009-05-02 22:39:36 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
zacznij od dobrego antiwirusa, przeskanuj komputer i pamięć,
następnie zastosuj jakiś program typu flash recvery np http://www.jufsoft.com/badcopy/flash_drive_recovery.asp?rid=google&kid=gfr0101 niestety nie zawsze jest 100% sukces, ale jak ważne dane to warto zaryzykować. i tak na przyszłość, ZAWSZE STOSUJE SIĘ 3 KROTNĄ KOPIE WAŻNYCH DANYCH! Z CZEGO 1 KOPIE POWINNO SIE TRZYMAĆ W INNYM MIEJSCU NIŻ POZOSTAŁE DWIE. np dobrym pomysłem jest używanie wirtualnych internetowych dysków, typu edysk lub google image Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
drucianka | Post #3 Ocena: 0 2009-05-02 23:30:48 (16 lat temu) |
Dzięki, dzięki, spróbuje.
I tak, racja, mądra Polka po szkodzie, mogę sobie stworzyć nowa spreadsheetke do rachunków etc, ale zabraknie mi starych danych żeby na przykład sprawdzić ile coś mnie dawniej kosztowało a ile teraz... eh zapisywanie sobie wszystkiego kilka razy to coś o czym zawsze pamiętam ze mam zrobić jak wsiadam do auta i zawsze zapominam jak siadam do komputera... |
krakn | Post #4 Ocena: 0 2009-05-03 00:10:50 (16 lat temu) |
nie ty pierwsza, standard, możesz sobie zorganizować automatyczne kopiowanie, super w standardzie jest to w MACówkach, ale i na pececie można, przynajmniej idealnie codziennie, a co najmniej raz w tygodniu kopiuj gdzieś indziej
Dobry pomysłem jest stosowanie internetowych dysków, np pobierając ten programik i trwożysz konto na gogle.mail ja mam tam 7 GB dysk, podobno na początku teraz dają do 3 GB free. programik umożliwia używanie wirtualnego dysku jak zwykłego, tak ze pendrive moze być tym 2 dyskiem i kopią offlain Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
drucianka | Post #5 Ocena: 0 2009-05-04 01:56:38 (16 lat temu) |
Jakoś tak mi się utwardziło żeby prywatnych danych nie zamieszczać gdzieś tam na necie, mam zewnętrzny twardy dysk tylko tak jak mowie, głupio nigdy nie pamiętam żeby zrobić backup. Bardzo bystrze zresztą. Bardzo dziękuje za pomoc i poradę, będę kombinować. Jak mi się uda to dam znać jak i gdzie może się komuś przyda.
|
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2009-05-04 07:16:41 (16 lat temu) |
bez obawy tego typu dyski są bardzo bezpieczne, łącznie z zabezpieczeniem przeciw pożarowym, powodziowym itd.
dodatkowo swoje pliki możesz kompresować i zakładać hasło na archiwum. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
drucianka | Post #7 Ocena: 0 2009-05-23 18:45:44 (16 lat temu) |
Odzyskaaaalaaam! Wszystko mam!
Sciagnelam: L" target="_blank">dobreprogramy.pl/index.php?dz=22&id=1372&BulletProof+File+Copy+1.53 ![]() Dzięki temu programowi odzyskałam usunięty plik żądający hasła, zapisałam na komputer, tam uruchomiłam, wpisałam hasło i USB się odblokował! Wystarczyło teraz tylko zneutralizować hasło i mogę go znowu używać yeheey! ![]() ![]() ![]() |
|