MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Postów: 16

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

polock

Post #1 Ocena: 0

2009-03-05 11:41:45 (11 lat temu)

polock

Posty: 445

Mężczyzna

Z nami od: 21-04-2008

Skąd: midland

moj braciak rok temu zakupil plyte glowna GF7050v-M7 (biostar) + procek intel pentium core duo CPU 3.4Mhz + dwie pamieci Ram 2Gb800Mhz 256*4 ale nie wiem jakiej firmy bo na naklejce nic nie ma? identycznie wyglada jak Kingston ktore mam na innym kompie. obudowa ATX-450 .
problem polega na tym ze regularnie po kilku minutach komp sie :
1 - zawiesza
2- lub wyskakuje niebieski ekran( ze zla konfiguracja itp..)
3- lub sam sie resetuje i odpala od poczatku
braciak myslal ze to wina windowsa wiec probowal viste, XP, Linuxa
ale zawsze jest tak samo. powinien byl odeslac sprzet ale jak to uparciuch probowal...! bezskutecznie, wiec komp stoi w kacie i jak mam go uzdrowic ?
co w nim takiego jest zle dobrane , jak to sprawdzic bez wielkich kosztow kupowania niepotrzebnych podzezpolow?
wlozylem na probe kostki ram 1Gb kensington chyba 666Mhz wedlug opisu powinien dzialac a tu masz po odpaleniu natychmiast sie wylanczalo zasilanie , pozniej nawet bez kostek na biosie nie chcial odpalac.
tak wiec jak sie za to mam zabrac prosze o rade... dzieki
السلام عليكم

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-03-05 12:08:56 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

regularnie po kilku minutach sie zawiesza- sprawdz czy procesor sie nie przegrzewa,

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

polock

Post #3 Ocena: 0

2009-03-05 12:25:54 (11 lat temu)

polock

Posty: 445

Mężczyzna

Z nami od: 21-04-2008

Skąd: midland

gdy wlanczam kompa temperatura jestokolo 30 stopni a gdy dlugo jest wlaczony to okolo 42'C
chlodzenie bylo w zestawie gdy kupowal, w porownaniu z moim starym kompem to ten skladak ma potezna chlodnice z duzym wiatrakiem. no i bardziej go sluchac bo duzo powietrza przedmuchuje.
koles stwierdzil ze to moze byc Ram bo brak nazwy firmy ale wydawac kase i nie pomoze to bez sensu...
... a czasami zawiesza sie natychmiast po wlaczeniu gdy jest zimny
السلام عليكم

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #4 Ocena: 0

2009-03-05 12:39:49 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

sprawdz ram, na stronie producenta plyty glownej powinna byc lista co obsluguje.
Kostki ramu nieduze po pare funtow chodza, byle z dobrej firmy byly.
Ja mialem tak ze dobry ram ze starego kompa na nowej plycie zawieszal kompa po 1szej minucie pracy.
Twoj brat moze ew. sprawdzic na rachunku co kupil..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #5 Ocena: 0

2009-03-05 12:48:34 (11 lat temu)

krakn

Posty: 40030

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

zacznij od posprzątania, bo wygląda jak by był problem z odprowadzeniem ciepła, sprawdź czy wentylatory się kręcą, czy radiator dobrze siedzi, czy nie zarosło kurzem, raz mi siew zdarzyło ze uchwyt trzymający radiator pękł i nie dokładnie dolegał, albo faktycznie któraś z kości, albo nie zwiera albo jest uwalona komórka, włącz w biosie pełne testowanie pamięci RAM.
hm, jeszcze sprawdź taśmy do dysków i zasilanie.
takie działa/ nie działa/ działa są najtrudniejsze do zlokalizowania :/
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

polock

Post #6 Ocena: 0

2009-03-05 13:33:47 (11 lat temu)

polock

Posty: 445

Mężczyzna

Z nami od: 21-04-2008

Skąd: midland

no wlasnie nie wie co kupil bo nawet oryginalne opakowania itp wywalil .
kurzu to nic nie ma, bo to nie bylo uzywane stalo przykryte w kacie.
teraz tak mi sie przypomnialo ze gdy go zlozyl to po zainstalowaniu windowsa byla niezla jazda bo po wlozeniu cd ze sterownikami natychniast sie zawieszal i nie mozna bylo nic zainstalowac. trzeba bylo odlaczyc cd calkowicie. kazdy rozruch CD go zawieszal.
a sterowniki sciagal przez neta tak sie nie wieszal chwilami...

ale zastanawia mnie to co sie zmienilo ze teraz po wgraniu na nowo xp czy visty nie ma problemu z Cd wszystko sie instaluje bez wiekszego zawieszania.
tak jakby cos bylo lepiej ale nie mam pojecia co?
السلام عليكم

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dasiek_

Post #7 Ocena: 0

2009-03-05 13:34:53 (11 lat temu)

dasiek_

Posty: 33

Mężczyzna

Z nami od: 13-02-2009

Witam.

Raczej nie bedzie to wina chlodzenia procesora , poniewaz jak kolega pisze trzyma temperature okolo 40 C to jest dla Intela mozna powiedziec idealna temp.
Przyczyna moze byc RAM ale nie koniecznie.
Jak wlaczysz komp to pozwol mu troche pochodzic i zobacz na plycie czy nie grzeje sie bardzo Chipset , bo to sie czesto zdaza w tych plytach ze ma , nazwijmy to wada ;) niezamontowany radiator na chipsecie.Koszt takiego radiatorka to w polsce okolo 10-20 PLN tutaj jeszcze nie wiem bo za krotko jestem ;).
Tylko uwazaj na palce bo tam , jezeli to jest to , bedzie temperatura ktora potrafi przypalic skore.

Jezeli to nie to, to odepnij wszystkie urzadzenia na USB (bardzo 'pradozerne' i wlacz go jeszcze raz) , bo moze byc tez tak ze 'brakuje mu pradu' - czyli za slaby zasialcz.Jak jest jakas mocna grafika + dodatkowe chlodzenie+ duzo urzadzen USB = 450W moze zabraknac.

No i jeszcze jest kilka mozliwosci ale sprawdz to i napisz czy pomoglo , bo konflikt pamieci to chyba jednak bym raczej wykluczyl bo objawia sie on najczesciej piszczeniem - pipi pipi ;).

No i odkurz go jak dluog stoi ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #8 Ocena: 0

2009-03-05 13:43:53 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

podlacz glosnik i posluchaj co piszczy

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

polock

Post #9 Ocena: 0

2009-03-05 13:48:44 (11 lat temu)

polock

Posty: 445

Mężczyzna

Z nami od: 21-04-2008

Skąd: midland

aaaa to wiec pamiec tak piszczala kiedy probowalem wstawic wczoraj kostki 1GB i komp zaraz sie wylanczal zupelnie(strasznie piszczac) po czym nie chcial juz odpalac.
nawet gdy spowrotem przywrocilem poprzednie parametry musialem wyjac kilka razy bateryjke i resetowac bo nawet bios nie startowal
السلام عليكم

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dasiek_

Post #10 Ocena: 0

2009-03-05 13:58:22 (11 lat temu)

dasiek_

Posty: 33

Mężczyzna

Z nami od: 13-02-2009

potraktujmy to jako zart ;)

Ale dla wyjasnienia - to piszczy w tzw. glosniku systemowym....

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Tylko £16.70 za paczkę UK-Polska

Paczki do Polski - Najniższa cena, solidny serwis od drzwi do drzwi, ubezpieczenie w cenie

Tanie promy Anglia- Francja

Najtańsza linia promowa UK-Francja! Kliknij żeby sprawdź ceny...

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,