MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Poszukuje kontaktu z polskimi milosnikami linuksa.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

palikocurek

Post #1 Ocena: 0

2009-03-26 09:26:41 (16 lat temu)

palikocurek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 02-03-2009

Cytat:

2009-03-26 09:24:09, pablo77 napisał(a):
Cytat:

2009-03-26 09:13:03, palikocurek napisał(a):
Dzisiejszy temat: Wirus na Linuxa
nt.interia.pl/wiadomosci/news/wirus-atakujacy-linuksa,1280951

Wow, stary masz racje! Ze ja przez tyle lat nie wiedzialem ze się można włamać do Linuksa. Wszyscy mi wmawiali że to niemożliwe.
Dziękuję Ci że w końcu się wszyscy o tym dowiedzą!

A tak przy okazji: bardzo ciekawie piszesz, możesz mi jeszcze powiedzieć na jakich innych forach trolujesz :)

Na twoich forach!!!!

[ Ostatnio edytowany przez: palikocurek 26-03-2009 09:27 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

palikocurek

Post #2 Ocena: 0

2009-03-26 09:33:14 (16 lat temu)

palikocurek

Mężczyzna

Konto zablokowane

The curse of silence
wystarczy wysłać jeden SMS na telefon firmy Nokia, aby ten całkowicie przestał odbierać nowe wiadomości tekstowe i MMS-y. Wszystkie komórki Nokii bazujące na systemie Symbian Series 60 (2.6, 2.8, 30. i 3.1) są podatne na poniższy atak.

Wystarczy wysłać na nią SMS-a, wg poniższego formatu:

[adres@email.com][spacja][dowolna treść]

Użyty e-mail powinien być dłuższy niż 32 znaki, a typ SMS-a musi zostać ustawiony na Internet Electronic Mail. Takiego SMS-a można stworzyć ręcznie, zmieniając pole Protocol Identifier na 0x32, lub - łatwiejsza wersja - skorzystać z rozszerzonych opcji wysyłania wiadomości, dostępnych w większości telefonów Nokia — odkrywca błędu, Tobias z grupy CCC, zaprezentował atak krok po kroku:

www.youtube.com/watch?v=XIn75-TQc9Q

Jak widać, telefony Nokia oparte o Symbiana 2.6 i 3.0 zablokują się po otrzymaniu jedenej wiadomości, a telefonom z Symbianem w wersji 2.8 i 3.1 potrzeba ich aż jedenastu. Błąd leży w funkcji parsującej pierwszy wyraz SMS-a, który zawiera znak @. Jeśli jest on dłuższy niż 32 znaki, Nokia nie jest w stanie wyświetlić go polu nadawcy i przestaje pokazywać jakiekolwiek powiadomienia związane z obsługą SMS-ów.

Skutki ataku?
Telefony oparte o Symbiana 2.8 i 3.1 w trakcie ataku nie są w stanie otrzymywać żadnych wiadomości, a po ataku otrzymywanie wiadomości może być ograniczone aż do zresetowania do ustawień fabrycznych (fałszywa informacja o braku miejsca w skrzynce odbiorczej, której nie da się opróżnić).

Telefony oparte o Symbiana 2.6 i 3.0 nie będą w stanie odebrać żadnej wiadomości SMS/MMS, dopóki nie zostaną przywrócone ustawienia fabryczne.

Czy błąd w Nokii jest niebezpieczny?
Tak. Atak jest o tyle groźny, że przeprowadzić go może byle dzieciak. Potrzebuje on tylko numeru telefonu swojej ofiary, należy się więc spodziewać coraz większej liczby "zawieszonych" Nokii - zwłaszcza, że filmy ilustrujące atak krok po kroku są dostępne w Internecie.

Do góry stronyOffline

XSzuflaX

Post #3 Ocena: 0

2009-03-26 10:32:44 (16 lat temu)

XSzuflaX

Mężczyzna

Z nami od: 22-03-2009

Cytat:

2009-03-26 09:13:03, palikocurek napisał(a):
Dzisiejszy temat: Wirus na Linuxa
nt.interia.pl/wiadomosci/news/wirus-atakujacy-linuksa,1280951

Hehe, znow plotki z interii ... wirusa ktory atkuje system metoda silowa mozna znalesc niemal na kazdy system tylko pytanie czy mozliwy wlam jest wina systemu czy dupowatego admina ... wiekszosc tych routerow mialo pozostawione domyslne hasla !
The Straight Edge

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

palikocurek

Post #4 Ocena: 0

2009-03-26 10:34:23 (16 lat temu)

palikocurek

Mężczyzna

Konto zablokowane

XSzuflaX:
Z tego co wielu linuxowcow mowi i twierdzi to ponoc linux juz sam w sobie jest najbezpieczniejszym systemem :)

[ Ostatnio edytowany przez: palikocurek 26-03-2009 10:35 ]

Do góry stronyOffline

pablo77

Post #5 Ocena: 0

2009-03-26 11:05:14 (16 lat temu)

pablo77

Z nami od: 28-11-2006

Cytat:

2009-03-26 10:34:23, palikocurek napisał(a):
XSzuflaX:
Z tego co wielu linuxowcow mowi i twierdzi to ponoc linux juz sam w sobie jest najbezpieczniejszym systemem :)

[ Ostatnio edytowany przez: <i>palikocurek</i> 26-03-2009 10:35 ]

Największym problem informatyki jest element pomiędzy klawiaturą i krzesłem, niezależnie od systemu.

Myślę że warto żebyś przytoczył porównanie: dlaczego stacje robocze / serwery / routery / bankomaty / wahadłowce
lepiej spisują się pracując pod kontrolą systemów z Redmond.

Pozdrawiam :)
Naród : wspólny język, wspólna ziemia, wspólna pamięć

Do góry stronyOffline

XSzuflaX

Post #6 Ocena: 0

2009-03-26 11:26:51 (16 lat temu)

XSzuflaX

Mężczyzna

Cytat:

2009-03-26 10:34:23, palikocurek napisał(a):
XSzuflaX:

ee to jak te ploty z interii. Generalnie zaleta linuxa jesli chodzi o hackowanie jest taka ze malo ktory hacker zdola przejac pelna kontrole nad systemem. Zazwyczaj atakowane sa uslugi jak httpd, squid, mySQL, PHP server. I wszysko teraz zalezy od UID-a z jakim ten proces zostal odpalony. Generalnie malo pozytku dlaje przejecie httpd jak sam proces odpalony jest jako nobody/nogroup [taki odpowiednik goscia z windowsa] ale jesli tylko admin nie zmienil domyslnego UID-a dla procesow dziedizczacych po PPID-e apacha no to rownie dobrze moze on odpalac kolejne instancje httpd jako root/root i przejecie takiego servera daje juz pelna kontorle nad systemem. Wiec w linuxie wlasciwie 90% wlamow jest spowodowana przez glupote/niewiedze adminow a nie przez bledy w systemie, choc i takie sie pojawiaja.
The Straight Edge

Do góry stronyOffline

XSzuflaX

Post #7 Ocena: 0

2009-03-26 11:32:24 (16 lat temu)

XSzuflaX

Mężczyzna

Cytat:

Myślę że warto żebyś przytoczył porównanie: dlaczego stacje robocze / serwery / routery / bankomaty / wahadłowce

To chyba nie chodzi o systemy operacyjne a o programy obslugujace te uzadzenia i na jakie platformy sa pisane. To chyba w glownej mierze warunkuje uzycie systemu operacyjnego.
The Straight Edge

Do góry stronyOffline

pablo77

Post #8 Ocena: 0

2009-03-26 11:38:53 (16 lat temu)

pablo77

Z nami od: 28-11-2006

Cytat:

2009-03-26 11:32:24, XSzuflaX napisał(a):
Cytat:

To chyba nie chodzi o systemy operacyjne a o programy obslugujace te uzadzenia i na jakie platformy sa pisane. To chyba w glownej mierze warunkuje uzycie systemu operacyjnego.

Myślę że możesz mieć rację, ale miło by było dać szansę palikocurkowi żeby wyłożył nam solidną wiedzę na stół, dotyczącą Windows kontra Linux. Wiesz ja czasem się sam zastanawiam który system jest lepszy ;-)

Pozdrawiam
Naród : wspólny język, wspólna ziemia, wspólna pamięć

Do góry stronyOffline

XSzuflaX

Post #9 Ocena: 0

2009-03-26 11:43:26 (16 lat temu)

XSzuflaX

Mężczyzna

Zalezy do czego sie uzywa:

Server - Linux/FreeBSD
Gierki - Windows
Biuro - MacOSX/Windows/Linux

Ja mam taka hierarchie. Ja nie gram za wiele i to co mi potrzeba czyli "Strzelanie do Niemcow [COD, MoH]" wychodzi na Mac-a wiec nie uzywam Win. Zreszta do gier i tak polecam konsole...
The Straight Edge

Do góry stronyOffline

palikocurek

Post #10 Ocena: 0

2009-03-26 18:02:35 (16 lat temu)

palikocurek

Mężczyzna

Konto zablokowane

A tu problem na wszystkich OS'ow: