MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Makówki, czyli posiadacze KOMPUTERKÓW MAC

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2008-12-13 23:04:22 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

heh, po ponad 10 letniej przerwie kupiłem jabłuszko, długo by opowiadać po prostu przez miesiąc sprzedawca nie był wstanie mi sprowadzić wybranego laptopa, oddał kasę i padło na jabłuszko i znów czuje się jak dziecko :D ech te czasy kolorowej Amigi i Jabłuszka gdy smutne popierdywania PC kojarzone byly z biurami hehe
I tak przy okazji zakładam temat są, tu użytkownicy Macintochy?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #2 Ocena: 0

2008-12-13 23:30:17 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

chinczyk

Post #3 Ocena: 0

2008-12-14 18:49:06 (16 lat temu)

chinczyk

Mężczyzna

Z nami od: 09-07-2008

a przekonajcie mnie ze lepiej kupic laptopa mac'a niz pc to sie dolacze

:-):-)
yyy

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

krakn

Post #4 Ocena: 0

2008-12-14 19:38:06 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

to proste, po prostu sprawdź to ;-)

Moja historia z komputerami sięga czasów Commodore 64, który chylił się ku upadkowi, a weszła nowość, tańsza odmiana MAC zwana Amiga 500, tak to nie ta sama firma, ale założyciele obydwu firm kiedyś wspólnie w garażu złożyli pierwszy komputer, potem ich drogi rozeszły się ale idea systemu operacyjnego została ta sama.

Ze względu na cene niestety małem tylko jedną macówke która dostałem od szefa mojego ojca, fajna sprawa, następne komputery kupowałem juz za swoje pieniądze, to był szał by kupić 500tke czy potem 1200 czy 3000 wydawało się miesięczna pensje a potem wcale nie tańsze podzespoły.
Ale zachwycał porządek i niezawodność, pewnego dnia ktoś po raz drugi można powiedzieć ukradł pomysł i stworzył nakładki graficzne podobne do MAC/Amiga marketing spowodował że amiga umarła a mac został tylko w USA i trochę w krajach europy zachodniej, ale ledwo ciągnął.
Potem o ironio MAC ogarnął kasę dzięki MP3 i ponowny szturm, pewnie nigdy nie będzie tak wszędobylski jak PC, ze względu na sposób licencjonowania podzespołów, ale również właśnie to ze komputer jest produkowany przez jedną firmę czy też pod ścisłą kontrolą powoduje że komputerek pracuje szybko i stabilnie, można pracować latami i zawsze pracuje tak samo szybko, nie ma czegoś takiego jak w Windowsie że po roku trzeba zrobić reinstal systemu, bo chodzi jak by mu łańcuch przywiązali,
instalowane oprogramowanie ładnie się instaluje w odpowiednie katalogi, nie wiem w tym momencie, jak jest z Leopardem bo przez wiele lat nie miałem z nim kontaktu, ale programy korzystają z tzw bibliotek, często wymiana tylko jednej takiej biblioteki wystarczała by programy zaczęły inaczej lepiej szybciej, chodzić, długo by opisywać.

Dla usera, nie wiem co robisz i do czego używasz komputer.
Ale może podstawowe sprawy
Estetyka
Niepodważalna estetyka sprzętu, niesamowita precyzja dopasowanie wszystkiego, od klapki, po klawiaturę.
Monitory, no cóż tu niepodważalna jakość, równomierne ostre podświetlenie dzięki panelowi LED/LCD
To był jeden z głównych atutów który mnie kusił, zwłaszcza gdy chce przeglądać zdjęcia w podróży, oddaje najdoskonalej kolory.

No a jak podróże to przydało by się by był lekki, jak na 15" 2,5kg to nie wiele.
przydało by się by bateria długo trzymała.
Dzięki zaawansowanej technologi oszczędzania energii akumulator bez większych problemów wytrzymuje ponad 4 godziny surfowania po necie, a wczoraj poprzez sieć LAN z tunera TVSAT oglądałem TV wytrzymała ponad 3 Godziny!!
A jak potrzeba dobre grafiki? żaden problem przełączasz w opcjach i włącza ci się drugi chipset graficzny :> i można sobie nieźle pograć, z tego jeszcze nie korzystałem bo nie mam żadnej gry 3D

Office? można kupić MS, można kupić macowy, a ja używam OpenOffice, na którym robię fakturki i eksportuje w PDF,

Przeglądarka? Safari, zupełnie inaczej lepiej chodzi na Mac niż na PC gdzie rozwala strony, ale jak ktoś lubi Ffoxa, np my, to mamy też go na mac.

Zdjęcia? heh, no cóż od zarania macowka ma wspaniałe programy graficzne i do obróbki zdjęć, w standardzie dostajesz niezły zestaw oprogramowania, do retuszu zdjęć, jest też coś do muzyki, ale u mnie od razu wyleciał z doku :)
kalendarz poczta wszytko jest.
jak ktoś potrzebuje zaawansowanych programów, to cóż dziś widziałem w PCWorld zaawansowany program do retuszu pracujący również na RAW cena 110 funtów, gdyby kupić Photoshop element i lightroom to wychodzi znacznie drożej.

gadu gadu, tlen i prawie wszystkie inne komunikatory można mieć w jednym z wielu klonów, skype też jest,

Co do pada, to trzeba spróbować, bo jest jajo, tzw Gesty, np palcem w dół przewija się strona puknięciem jednym palcem jak lewy klawisz, dwa palce jak prawy klawisz myszy. ruch 4 palcami od dołu do góry jak wachlarz oddala wszystkie otwarte okna okłada je obok siebie tak że wszystkie są widoczne coś jak by się oddalało, odwrotnie wszystkie się przybliżają. I jest tych gestów bardzo wiele, które super usprawniają prace.

Na pewno gdy siądziesz poczujesz się trochę zagubiony bo trzeba się przestawić, ale po kilku dniach...
no w tym momencie u nas w domu Beatka niemal nie chce go puszczać z rąk a pierwszego dnia się wściekała że nic nie może znaleźć.

Przekonywanie nie ma sensu nie ma sensu, tak samo nie ma sensu dyskusja który system jest lepszy.
Wszystko ma swoje plusy i minusy, ważne by wybrać dla siebie najwięcej plusów. mnie się marzy MacBook Air ale hm cena :/

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2008-12-14 21:11:26 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

nemonick

Post #6 Ocena: 0

2008-12-14 22:22:26 (16 lat temu)

nemonick

Mężczyzna

Z nami od: 14-12-2008

dlaczego mac ? :D tego sie nie da opisac i wytlumaczyc to trzeba zobaczyc :D tylko ze mac-ami jest jednen problem moze brakowac niebieskich ekranow z window-s:D no i jeszcze dobrego programu antywirusowego nie napisali ale to dlatego ze nie ma takiej potrzeby
.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

vitek

Post #7 Ocena: 0

2008-12-15 00:01:20 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Niebieski ekran? Widziałem go ostatni raz daawno temu, był to wtedy chyba windows millenium czyli coś koło 2000 roku.

Jak na mój gust to imaki są brzydkie, zwłaszcza klawiatura wygląda wyjątkowo dennie. Interfejs mac os'a też nie powala wyrafinowaniem. To wszystko co dało się zauważyć podczas obserwacji imaca w pcworld. Być może ma on swoje zalety ale dość głęboko schowane :-)
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #8 Ocena: 0

2008-12-15 00:14:25 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2008-12-15 19:42:57 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Widzę że jest nas trochu, miłośników czystej formy :)

estetyka to pojecie względne, co jednemu sie podoba innego odrzuca, nie ma co za bardzo dyskutować
Vitku, w Pcwordzie to sie nie naoglądasz, trzeba siąść i popracować, zobaczyć logike, nie jestem maniakiem mam kilka pecetów i na razie jednego maczka, i jakoś tak mimo że pc cały czas pracuje i nie trzeba czekać na start to jednak większości wypadków każdy woli poczekać kilka sekund i popracować na mak.

co do klawiatury, chodzi bajecznie i cicho, do tego fajnie podświetlona, ma tylko jeden minus, z lewej strony koło spacji przycisk funkcyjny, a palec przyzwyczajony uderza w niego szukając alt.

Ale do tematu, ja na razie przeglądam stronę myapple.pl
Jak macie więcej źródeł o programach akcesoriach to wpisujcie

I właściciele Leopardow powinni włączyć aktualizacje, dziś się pojawiła i jest paczka poprawek do pobrania

Do góry stronyOffline

XSzuflaX

Post #10 Ocena: 0

2009-03-22 17:41:14 (16 lat temu)

XSzuflaX

Mężczyzna

Z nami od: 22-03-2009

Witam,

Ja regularnie odwiedzam http://www.myapple.pl. Dobre newsy i fachowcy na forum.

A co do klawiatury i mychy [iMAC]to niestety... myszki nie wyjelem nigdy z pudelka a klawiatura jest jak deska do krojenia. Oczywiscie mozna wymienic chocby na Logitech-a diNOVO.

Jesli chodzi o wizualna strone MAC-a to jest to bezdyskusyjnie jeden z najlepszych designow jesli chodzi o komputery. Potiwerdza to grono nabywcow iPOD-ow i MAC-ow.

I'm Mac :-P
The Straight Edge

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,