2008-12-03 22:04:35, pawlik_78 napisał(a):
2008-11-29 13:33:27, yanovitz napisał(a):
Polecam Ubuntu Hardy Heron

![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Wiesz co. Wkurza mnie taka gadka. Gdybys dobrze poszperal to przekonasz sie ze do linuxow nie ma zbyt wielu sterownikow i wcale nie dziwie sie. Sama obsluga jest zbyt trudna. A co dopiero jak trzeba bawic sie z instalacja programow.
P.S. Mialem raz testowo linuxa na stacjonarnym kompie. Wyobraz sobie ze twoj najwspanialszy najcudnowniejszy linux mimo genialnosci polegl mi juz przy starcie bootloader'a

I po co sie zaraz tak denerwowac? Ja mam Ubuntu i nie powiem musze jeszcze pogrzebac zeby wszystko cacy chodzilo, ale jestem bardzo zadowolony. Nadmienie iz w gry nie gram wiec komputer sluzy glownie do internetu, pracy biurowej itp. A wiec kazdemu wedle potrzeb.
Mowisz ze nie ma sterownikow, przyznam racje ale nie do konca. Opowiem Ci jak przebiegala instalacja mojej drukarki na Ubu. Otuz Wlaczylem drukarke do pradu, kabelek USB do Kompa, wyskoczyl komunikat, wybralem typ drukarki, zakoncz i PRESTO!
Podobnie z karta graficzna - Ubu sam znalazl potrzebny sterownik.
Instalacja programow jest rzeczywiscie 'inna' niz w Windzie ale nie jest to zadna 'czarna magia'. Kazdy, nawet 'sprawny inaczej' informatyk (czyli miedzy innymi ja) moze nauczyc sie instalacji z konsoli bardzo szybko - w necie pelno wszelkiego rodzaju tutkow i pomocy na forum. Ponadto Ubu jest coraz bardziej 'klikalny' i przyjazny uzyszkodnikowi. No i ten Compiz ahhh... moj bratanek jest zachwycony
Po za tym wszelkie oprogramowanie Open Source jest darmowe a co najwazniejsze LEGALNE. Wszyscy wiemy jak to bywa z Windowsem.
I na koniec jeszcze, nie twierdze wcale ze Linux jest jak to ujales 'nawspanialszy i najcudowniejszy' bo to moge tylko powiedziec o swojej zonie
... tak jak nie probuje nikogo na sile przekonywac, kto wie moze sam bede zmuszony zrobic sobe Dual Boota.
Wiec nie ma sie co agitowac, co do bootloader'a to moze miales skorumpowanego GRUB'a. Ja np. lubie miec mozliwosc pogrzebania, schrzanienia czegos a puzniej ta satysfakcja jak sie uda naprawic he he... ale tak ja mowilem, kazdemu wedle potrzeb.