Str 44 z 71 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
tesstickle |
Post #1 Ocena: 0 2021-03-10 13:37:29 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat:
2021-03-10 13:24:09, daavid napisał(a):
[LIST] Cytat:
2021-03-09 23:24:03, ListyzArni napisał(a):
Cytat:
2021-03-09 19:16:07, tesstickle napisał(a):
Ok, mam płyte z win10.
Tylko czy przy zrobieniu recovery z płyty bedzie wymagany klucz?
Bo tego to już brak.
Jesli masz ta 10 oryginalną w wersji, przypisanej do twojego komputera to , klucz jest w biosie , czyli przy instalacji sam sobie go znajdzie , i nawet nie zobaczysz go na ekranie , po prostu instalka pojdzie dalej.
Windows jest w zasadzie przypisany do płyty głównej, czy coś się pozmieniało?
Kiedyś kupiłem sobie wina i krótko po tym padła mi płyta główna i może jeszcze dysk twardy. Dowiedziałem się, że straciłem uprawnienia do Windowsa. Był to powód mojej migracji na linuxa
Rozmawiałem z microsoft windows support.
Rezultat żaden  ale przynajmniej pani (przemiła jak zwykle  )wytłumaczyła mi dlaczego brak opcji recovery.
Bo to była migracja z 7 do 10.
Ale powiedziała że klucz (do 7ki) na naklejce na obudowie powienien zadziałać przy instalacji 10 skoro był upgrade.
Starałem się uruchomić instalacje z płyty ale nie mam pojęcia czemu - nie startuje. Sprawdzałem w sekwencji bootującej i powinno pójść, a nie idzie
ALE! odpaliłem tego grata pod linuxem, dostęp do dysku jest, zawartość jak przewidywałem - żadna.
Czy tam jest zaszyte gdzieś hasło?
A może zostawić linuxa?  - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|

|
 |
|
|
sqlserver |
Post #2 Ocena: 0 2021-03-10 13:48:08 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat:
2021-03-10 13:31:06, galadriel napisał(a):
Cytat:
2021-03-10 11:27:39, sqlserver napisał(a):
to ze ma serwery albo hostuje je jeszcze u kogoś i ty możesz wynająć sobie u niego stronę www albo serwer albo bazę danych albo jeszcze inne cholerstwo z obsługą, pomocą lub nie ( ..)
Czyli tego typu self employment uslugi tez teraz traca klientow, skoro szukaaja pomocy w jc
jeśli szuka pracy to prawdopodobnie miał mała usługę opierająca się na większym dostawcy
Jeżeli z jego klientów 50% zbankrutowało a reszta szuka oszczędności a koszty nie zmalały to i on zaczyna się zwijać
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|

|
 |
|
galadriel |
Post #3 Ocena: 0 2021-03-10 13:50:13 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat:
2021-03-10 13:34:01, Richmond napisał(a):
Moze zajmowal sie budowaniem stron i odsprzedawaniem serwerow wirtualnych i nie ma teraz klientow. Spadl popyt na marketing, modernizacje stron, itp.
Wiele stron/serwisow stracilo dochody z reklam, wiec nie maja pieniedzy na modernizacje czy rozbudowe.
.
Ok thx. @ Rich and @sql
Tego typu aktywnosc/ dzialnocc wiaze sie z tym, ze trzeba byc non stop gotowym do Pracy, rozne godziny w dzien czy w nocy? [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 10-03-2021 13:51 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
tesstickle |
Post #4 Ocena: 0 2021-03-10 13:59:24 (4 lata temu) |
Dzieki dostępowi via linux przynajmniej się dowiedziałem co jest w środku.
No szału nie ma
 - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|

|
 |
|
sqlserver |
Post #5 Ocena: 0 2021-03-10 14:01:37 (4 lata temu) |
jak wszędzie gdzie dostęp do usługi jest 24/7
oczywiście wszystko zależny jaka umowę SLA (Service Level Agreement) ma się podpisana z klientem moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|

|
 |
|
|
Richmond |
Post #6 Ocena: 0 2021-03-10 14:09:47 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2021-03-10 13:37:29, tesstickle napisał(a):
ALE! odpaliłem tego grata pod linuxem, dostęp do dysku jest, zawartość jak przewidywałem - żadna.
Czy tam jest zaszyte gdzieś hasło?
A może zostawić linuxa?
Jest w pliku sam. Możesz uzyc polecanego przeze mnie hiren boot cd. Odpalic z Cd lub usb i zmienić hasło admina.
https://www.top-password.com/knowledge/reset-windows-10-password-with-hirens-bootcd.html Carpe diem.
|

|
 |
|
sqlserver |
Post #7 Ocena: 0 2021-03-10 14:11:06 (4 lata temu) |
patrzyłeś film z poprzedniej strony jak zmienić hasło moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|

|
 |
|
tesstickle |
Post #8 Ocena: 0 2021-03-10 15:34:39 (4 lata temu) |
Opcje z filmu nie działają.Jestem w trakcie tworzenia usb tego co Rich dała.
Dzieki wam może coś zadziała (choć w moich ręka będzie to dziwne)
btw. wiem że od tego są specjalne firmy (nie tanie) ale czy są jakieś domowe sposoby na odzyskanie danych z dysku po formacie? - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|

|
 |
|
ListyzArni |
Post #9 Ocena: 0 2021-03-10 15:49:49 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2021-03-10 15:34:39, tesstickle napisał(a):
Opcje z filmu nie działają.Jestem w trakcie tworzenia usb tego co Rich dała.
Dzieki wam może coś zadziała (choć w moich ręka będzie to dziwne)
Cytat:
Po pierwsze obraz powinien być pobrany najlepiej z MS i sprawdzona suma controlna crc, potem wypalnie narzędziem od nich albo zrobić dvd bootujace lub USB. Trafiłem na trefne obrazy w sieci i był problem z zabootowaniem.
Narzędzie do sprawdzenia i nie tylko obrazu:
MD5 Checksum Tool
A jeśli chodzi o odzysk danych:
Zależy czy twardy format czy miękki. Po miękkim masz usuwane tylko pierwsze litery nazw plików i pozornie w ten sposób czysty dysk do nowej instalacji.Nie polecam. Po twardym formacie masz usunięte na amen dane i ta opcje polecam.
Nie ma sensu odzyskiwać hasło skoro nic do odzyskania nie ma. Najlepiej zrobić nowa czysta instalacje.
Hirens boot cd, świetne!
Polecam wpierw przeskanować dysk czy jest ok. Może mieć uszkodzone sektory.
Rada z użyciem Dysku z narzędziami, najlepsza. Sporo można się nauczyć przy okazji dla dobra swego komputerowego żywota 😉 [ Ostatnio edytowany przez: ListyzArni 10-03-2021 16:14 ]
|

|
 |
|
ListyzArni |
Post #10 Ocena: 0 2021-03-10 15:57:48 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
@Richmond podje najlepsze narzędzie.
Kilkadziesiąt razy miałem takie przypadki, fakt, soft, hiren boot cd to podstawa, jest świetny nie tylko do zmiany hasła, ale czasem nie mogl nic zdziałać bo walnięty był profil usera i poszatkowane pliki.Lub inne powody, na których czasu nie warto trafić jeśli nic ważnego na dysku nie ma i można nowy system postawić.Oczywiście dysk przeskanować tym bardziej, że komp stary i obcy.
Na Hirens boot cd masz program MHDD wg mnie najlepszy nie tylko do wyzerowania dysku.
(jak coś niejasno pisze to sorry, zarobiony jestem, piszę a jednej nodze, druga biegam 😉 [ Ostatnio edytowany przez: ListyzArni 10-03-2021 16:20 ]
|

|
 |
|