MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ubezpieczenie samochodu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 359 z 436 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 358 | 359 | 360 ... 434 | 435 | 436 ] - Skocz do strony

Str 359 z 436

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tomaszzet

Post #1 Ocena: 0

2016-08-19 15:22:48 (9 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2016-08-19 13:44:01, Marta2509 napisał(a):
Dzwonilam do Churchil.
Okazalo sie zeby mogl jezdzic innymi autami to musimy anulowac obecna polise ktora jest na mnie i kupic nowa na nazwisko partnera za prawie £500 funtow wiecej niz obecna.
A zmiana mil do 20k kosztowala by mnie £26 oplaty administarcyjnej i £266 dodatkowo do ubezpieczenia. Zostane przy 5k narazie a jak dojdzie do tylu na liczniku to wtedy sie zastanowie do ilu podniesc.

Tamto drugie auto jest firmowe ale znajomego, nie do konca 'pracodawcy' bo moj pracuje na zasadzie self-employed. Pokonuja dziennie dosc duze dystanse i bylo by bardziej fair jesli jeden by jechal do pracy a drugi prowadzil z pracy. Chyba rzeczywiscie najlepsza opcja bedzie jesli bedzie dodany jako named driver na tamten samochod.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Marta2509</i> 19-08-2016 13:47 ]

On musi byc wprowadzony na polisie powiazanej z autem, ktore mialby prowadzic, a nie na Twoim prywatnym ubezpieczeniu.

Firmowe, to firmowe, firma dpisuje pracownika do ubezpieczenia, ktore juz ma.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Marta2509

Post #2 Ocena: 0

2016-08-19 15:43:35 (9 lat temu)

Marta2509

Kobieta

Z nami od: 06-04-2016

Cytat:

2016-08-19 15:22:48, tomaszzet napisał(a):
Cytat:

Dzwonilam do Churchil.
Okazalo sie zeby mogl jezdzic innymi autami to musimy anulowac obecna polise ktora jest na mnie i kupic nowa na nazwisko partnera za prawie £500 funtow wiecej niz obecna.
A zmiana mil do 20k kosztowala by mnie £26 oplaty administarcyjnej i £266 dodatkowo do ubezpieczenia. Zostane przy 5k narazie a jak dojdzie do tylu na liczniku to wtedy sie zastanowie do ilu podniesc.

Tamto drugie auto jest firmowe ale znajomego, nie do konca 'pracodawcy' bo moj pracuje na zasadzie self-employed. Pokonuja dziennie dosc duze dystanse i bylo by bardziej fair jesli jeden by jechal do pracy a drugi prowadzil z pracy. Chyba rzeczywiscie najlepsza opcja bedzie jesli bedzie dodany jako named driver na tamten samochod.

On musi byc wprowadzony na polisie powiazanej z autem, ktore mialby prowadzic, a nie na Twoim prywatnym ubezpieczeniu.

Ze polisa jest 'na mnie' chodzilo mi ze ja jestem policy holder i main driver na ten samochod a on jest dopisany jako additional driver.
W Churchilu powiedzieli ze zeby mogl jezdzic innymi autami to on musi byc policy holder a zeby to zrobic ja musialabym anulowac obecna polise a on kupic nowa, za £500 wiecej niz obecna...Takze narazie to zostawimy, taniej wychodzi dopisac go do firmowego :-)

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #3 Ocena: 0

2016-08-19 15:48:31 (9 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Cytat:

2016-08-19 15:43:35, Marta2509 napisał(a):
Cytat:

2016-08-19 15:22:48, tomaszzet napisał(a):
Cytat:

Dzwonilam do Churchil.

Ze polisa jest 'na mnie' chodzilo mi ze ja jestem policy holder i main driver na ten samochod a on jest dopisany jako additional driver.
W Churchilu powiedzieli ze zeby mogl jezdzic innymi autami to on musi byc policy holder a zeby to zrobic ja musialabym anulowac obecna polise a on kupic nowa, za £500 wiecej niz obecna...Takze narazie to zostawimy, taniej wychodzi dopisac go do firmowego :-)

To jeszcze sie dowiedz, czy to jest zgoda na prowadzenie innych aut w pelnym wymiarze, a nie tylko okazjonalnie.

Ktos zdaje sie chce zaoszczedzic w business'ie.

A zrteszta, to nie moja kasa.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2016-08-19 17:24:53 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Dobra uwaga, na tamtym aucie pewnie potrzebna polisa commercial albo przynajmniej business travel.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #5 Ocena: 0

2016-08-19 17:32:47 (9 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Ktos daje sie wkrecic w "zloty interes".

Wlasciciel tego pracowego pojazdu ma sie skontaktowac z ubezpieczalnia i dopisac goscia jako kierowce do ubezpieczenia tego auta.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2016-08-19 20:33:02 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Przecież to wielka pomyłka i twój mąż szykuje sobie bat.

Jeżeli twój mąż jeździ służbowym nie swoim pojazdem to nie on ma się ubezpieczyć, tylko pracodawca, właściciel pojazdu dopisuje go jako pracownika do ubezpieczenia.

Co innego jeżeli macie dwa pojazdy. Wtedy ten domowy na ciebie to domowy i on może być jako drugi kierowca.
Ale, jeżeli on tym prywatnym jeździ do miejsca pracy np do miejsca gdzie ma bazę, czy szef trzyma swojego złoma... To musi już być commuting insurance.

Zresztą niedawno czytałem Policyjnym twecie ze przypominają iż mamusie dowożące swoje pociechy do szkoły również kwalifikują się pod ten dział.
Bo zrobili łapankę pod szkołą i wyszło ze ileś tam polis było nieważnych.

I teraz, jeżeli twój mąż miałby swój samochód, służbowy i charakter biznesu jest taki że ma po mieście rozrzuconych klientów i jeździ między nimi to jest to business travel.
Natomiast jeżeli wykonuje pracę, przewóz tym pojazdem. Czyli np wozi worki cementu by dowieźć do klienta, czy na swoją budowę itp generalnie gdy czynność którą wykonuje jest usługą, a nie tylko dojazdem by wykonać usługę. To już musi być commercial.

Ubezpieczenie o jakim mówiliśmy na początku służy do okazjonalnego zastosowania.
Np mechanik (tu też jest osobne uberzpieczenie dla mechaników samochodowych też bussnes ale okazjionalny) samochodowy żeby przejechać samochodem z ulicy na plac, do garażu czy przejechać się i sprawdzić czy wszytko OK, albo gdy macie w domu kilka pojazdów, ale nie dodajesz do ubezpieczenia partnera, tylko on czasami wsiada i jedzie, np z imprezy czy gdzieś się przejechać.
Albo często kupuje pojazdy, lubi sprawdzać, testować, ale nie handluje pojazdami. Bo wtedy też już jest dla handlarzy.

Ale nigdy przenigdy na takim ubezpieczeniu nie może jeździć wieloma pojazdami w celach biznesowych.
Bo szef liczy na to ze znalazł głupka co będzie jeździł bez ważnego ubezpieczenia. Bo w razie kontroli czy wypadku, to nie szef zostanie udupiony tylko kierowca który prowadzi bez ważnego ubezpieczenia, Jeszcze go szef obciąży kosztami za parking i holowanie policyjne.

Nie wierzysz? wpisz sobie w google commercial, business travel i sobie doszukaj.

Oczywiście znam przypadki gdy ktoś mnie przekonywał że ma ważne ubezpieczenie do puki go nie złapią, no ale od tamtego czasu minęło kilka lat i go złapali, pół roku jeździł metrem do pracy :>
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

kasiachery

Post #7 Ocena: 0

2016-08-20 09:27:15 (9 lat temu)

kasiachery

Kobieta

Z nami od: 17-06-2013

to i ja zapytam o cos podobnego jak wyzej. Niestety stala sie rzecz straszna i musielismy zmodyfikowac jedno z naszch aut na taki sposob ze na 100% nie przejdzie MOT. Oczywiscie daloby sie tego uniknac ale naprawa lub wymiana podzespolu przekracza o 2x wartosc auta, wiec taniej bylo ta czesc wywalic i bedziemy do przegladu jedzic a pozniej na zlom. Chodzi o to , ze jesli ja mam swoje ubezp na moim aucie, a maz bedzie miec sluzbowe auto to on nie musi miec na niego wykupione ubezp ktoreby co mc oplacal, prawda? a jak to zrobic zeby mogl jezdzic moim? musi wykupic osobne ubezp jako main driver i placic na nie skladne jak ja place? czy dopisuje go do swojego ubezp, ale jakby nie bylo on nie ma wlasnego. Jak to zrobic, zeby to bylo legalne bo nie potrzebujemy 3 auta pod domem, skoro ja ma swoje, maz bedzie mial sluzbowe (nie ososbowe) a nie bedziemy kupowac auta dla niego zeby stalo by mogl czasami do sklepu pojechac. Jak go ubezpieczyc na moje auto, on ma 7 lat znizek.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2016-08-20 09:44:45 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Na razie dodaj meza do swojej polisy jako named driver. A potem co roku proponuje zmieniac kto jest policyholder i main driver, zeby znizki Wam nie wygasaly.

W jednym roku on bedzie policy holder i main driver, a Ty named, a potem za rok odwrotnie. Duzo osob tak robi i jest to oczywiscie jak nabardziej w porzadku.

Sluzbowe auto, to zapewne pracodawca go ubezpieczy i to zupelnie inna para kaloszy, ktora Cie nie dotyczy.

Katalizator?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #9 Ocena: 0

2016-08-20 09:55:16 (9 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Firmowe ubezpieczenie jest zupełnie innym tworem i zanim sie wsiądzie za kółko trzeba sie upewnić, ze takie auto możemy prowadzić.

W firmie gdzie pracuje, ubezpieczonych jest 15 aut i moze je prowadzić każdy kierowca upoważniony przez firmę. Żaden kierowca nie jest jednak wymieniony imiennie w polisie. Mogą prowadzić auta firmowe, ale nie obejmuje to w żaden sposób użytkowania ich prywatnych pojazdów.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 20-08-2016 10:41 ]

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2016-08-20 10:45:28 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 359 z 436 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 358 | 359 | 360 ... 434 | 435 | 436 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,