MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ubezpieczenie samochodu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 16 z 436 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ... 434 | 435 | 436 ] - Skocz do strony

Str 16 z 436

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2009-05-25 12:53:58 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2009-05-25 12:44:47, stanislawski napisał(a):
("mam Passata";) ; ...
Od tego momentu wiem, kto to są "Wąsate Mariany".

:-o:-]:-]:-] głupie pytanie jak ma pasata to wiadomo TDI rocznik 91 wszytko jasne!
Od razu wiadomo dlaczego już nie pracujesz, za mało bystry byłeś ;-)8-):-]:-]:-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

bartosz84

Post #2 Ocena: 0

2009-05-25 12:56:51 (16 lat temu)

bartosz84

Mężczyzna

Z nami od: 28-08-2008

a jakie na to potrzebuje dowody ??? jezdzielm autem prawie 3 lata i teraz rezugnuje z ubezpieczenia poniewaz wracam do polski i zamierzam kupic polskie auto tylko chcialbym aby moj ubezpieczyciel (Churchill) wystawil mi dokument stwierdzajacy bezszkodowa jazde to jakie dokumenty na to potrzebuje ??

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2009-05-25 13:01:09 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

powinni sami przysłać ci, mnie co roku przysyłają (elephant) certyfikaty.

A koledze chodziło o to ze ludzie dzwonią i nic nie wiedzą i nie są podać żadnych danych wiec jak mają ustalić jakie bezpiecznie
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

ASQ1983

Post #4 Ocena: 0

2009-05-28 22:37:09 (16 lat temu)

ASQ1983

Mężczyzna

Z nami od: 28-05-2009

MAM PYTANIE DO WSZYSTKICH CO MAJĄ UBEZPIECZENIE NA SIEBIE W ANGLII I ZMINILI PRAWKO z POLSKIEGO(EU) NA ANGIELSKIE.

Jaką datę podajecie przy wypełnianiu Formularza ubezpieczenia bądź przez tel. posiadania prawa jazdy ..od daty ktorej zdaliscie egzamin czy od daty od ktorej posiadacie UK full license?

I drugie pytanie od kiedy podajecie jak dlugo jestescie rezydentami w Anglii od przyjazdu czy od daty wystawienia WRS ?

Ostatnie pytanie :) to czy podajecie modyfikacje auta typu alufelgi czy zmieniony koncowy tlumik? i czy miał ktos przypadek ze ubezpieczyciel sprawdzał mu auto(modyfikacje) -tzn dane podane na polisie typu wieksze koła,przyciemniane szyby itp ?

Ja rok jezdzilem nie podając ze mam felgi 17 i wydech zmieniony czy tam jalogeny zamontowane.. moje auto jest wart 1000F wiec jestem pewien ze nie bede Claimował z ubezpieczenia.. obawiam sie tylko c ow sytuacji jezeli spowoduje wypadek z mojej winy i ubezpieczenie moje nie pokryje strat goscia(z powodu ze mam alusy a nie podalem w polisie) i bede musial mu wyplacic z wlasnej kieszeni?

Sorki ze tak duzo i czekam na odpowiedzi. Z góry dziękuję.

Do góry stronyOffline

clowni

Post #5 Ocena: 0

2009-05-29 10:44:13 (16 lat temu)

clowni

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2008

ASQ1983 podajesz date od kiedy zdales egazamin na prawo jazdy i otrzmales blankiet (wg nowych przepisow EEA driving licence and UK to to samo).
Rezydentem jestes faktycznie od daty na WRS po roku czasu. Ale sa przypadki, ze ktos pracowal 5 lat i dopiero potem wystawil WRS. Praktycznie mozna to potwierdzic dokumentem z HMRC, jesli placiles podatki, jestes rezydentem UK. Nie wiem czy aktualnie dla Polakow obowiazuje okres przejsciowy 1 rok, musze sprawdzic.

Modyfikacje auta to nie tlumik i felgi, tylko zmiany w konstrukcji samochodu, chodzi o rozporki rajdowe, klatki, inny silnik i jego mapa, przerobki tego rodzaju. Tlumik i felgi mozesz zalozyc jakiekolwiek chcesz jesli spelniaja normy do MOT.

Przewaznie claim odbywa sie przez telefon i w niewielu przypadkach inspektorzy ogladaja samochod po wypadku. Robisz zdjecia, co zostalo uszkodzone i ew. obrazenia ciala.

[ Ostatnio edytowany przez: clowni 29-05-2009 10:44 ]

"Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie."

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer SkypeNumer gadu-gadu

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2009-05-29 10:49:22 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Rezydentem jestes od czasu jak tu rezydujesz, czyli od czasu jak tu mieszkasz. Nikogo nie obchodzi Twoj status emigracyjny ani podatkowy.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

ASQ1983

Post #7 Ocena: 0

2009-05-29 23:11:59 (16 lat temu)

ASQ1983

Mężczyzna

Clowni : w sumie to nie masz racji z tymi modyfikacjami..a Angli ubezpieczenie jest nie ważne jeżeli nie podasz ze masz inne felgi niz standardowe(producenta) czyli np. założysz 17 cali a auto fabrycznie ma 14 i nie zgłosisz w ubezpieczeniu to twoja polisa jest nieważna i w momencie wypadku np wjechania w pupke jakiegos jaguara czy porsche ubezpieczenie nie pokryje właścicielowi kosztów naprawy tylko sądownie obarczą się kosztami naprawy auta,jazdy bez waznego ubezpieczenia i w najgorszym wypadku koles moze podac cie cywilnie do sadu za straty moralne itp. pomijając ze nikt nie bedzie chcial cie wiecej ubezpieczyc z udrzuconą polisą a jeżeli nawet to stawki bedą extremalne..

Dziś wydzwoniłem pare firm ubezpieczeniowych i sie wypytałem niby specjalistów.. pozatym modyfikacją są nawet przyciemnione szyby czy zmieniony tłumik końcowy a nawet naklejki na aucie. Jednym słowem wszystko co zmienia twoje auto wzledem "fabryki" co sprawia ze twoje auto jest bardziej podatne na kradziesz (alusy17,szerokie gumy,ciemne szyby,sportowy wydech,podswietlane auto itp.) lub zmienia włąsciwosci jezdne auta(stozkowy filtr powietrza,modyfikacje silnika,hamulców dosłownie wszystko )

Niestety a Angli tuning aut jest żadko spotykany z powodu wlasnie na ubepzieczenia.. ale wiekszosc ludzi i tak ich nie podaje..bo nie zawsze auto jest kontorlowane nawet podczas wypadku z wlasnej winy..wszystk ozalezy od firmy,okolicznosci wypadku, ubieganąsię sumę odszkodowania itp.

Co do rezdydentury to wszedzie mówią że czas ten liczy się od kąd przyjechałem do angli (mogą to sprawdzić w 5 minut) i byłem dłuzej niz 185 dni w roku.niekoniecznie musze pracowac czy miec WRS potwierdzic to mozna ale nie trzeba dokumentem o rezydencji o ktorego starac sie mozna po roku od bycia zarejestrowanym w WRS bez przerwy dluzszej niz 30 dni o ile dobrze pamietam.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-05-29 23:17:42 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ASQ1983

Post #9 Ocena: 0

2009-05-29 23:19:29 (16 lat temu)

ASQ1983

Mężczyzna

Richmond czas rezydencji jest wazny przy wypelnianiu quote'a o ubezpieczenie nim dluzej jestesmy w angli tym ubezpieczenie jest tansze.. sprawdz na porownywarkach ubezpieczen typu confused.com albo (http://www.moneysupermarket.com/c/car-insurance/quote-request/1/)

Tak samo czas posiadania prawo jazdy po wymianie na angielskie niektore firmy licza od czasu wymiany (czyli posiadania juz angielskiego nie zlaeznie jak dawno zdalismy prawko)a nie ktore od czasu zdania prawojazdy..trzeba tu uwazac i zapytac bo polisa moze byc rowniez niewazna w calosci jezeli podamy ze mamy np 8 lat prawko(bo tyle minelo odkad zdalismy test przykladowo) a firma rozpatrzy jak dlugo posiadamy angielskie Full UK driving license czyli jak dlugo poruszamy sie po angli po lewej stronie...

Moge sie mylić w niektorych zeczach ale to wszystko czego dowiedzialem sie wydzwaniając firmy ubezpieczeniowe i szmuglujac internet..

Do góry stronyOffline

clowni

Post #10 Ocena: 0

2009-05-30 00:08:37 (16 lat temu)

clowni

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2008

ASQ1983 czym dluzej bedziesz sie pytal, tym wiecej bedziesz mial odpowiedzi. Zauwaz, ze w tym kraju wartosc informacji zalezy od poziomu wyksztalcenia osoby po drugiej stronie sluchawki telefonicznej, a jak wszyscy wiemy nie jest ona wysoka. Na call centre nie siedza osoby po universytecie tylko przewaznie zagubieni Hindusi albo inni kolorowi. Przyklad Link4 w Polsce za kazdym telefonem mialem inne stawki na ubezpieczenie auta, a jak prosilem o dane osoby odbierajacej i dzwonilem ponownie, to mowili, ze tam taka nie pracuje.

Czas posiadania prawa jazdy swiadczy o twoim doswiadczeniu, bo mozesz jezdzic po lewej i po prawej rownie dobrze. Wartosc ubezpieczenia zalezy glownie od wieku kierowcy, bo np. facet 50 letni nie bedzie szpanowal przed laskami 14-letnim Passatem i wchodzil w kazdy zakret na "recznym".

W ogole pobyt w UK nie powinien byc brany pod uwage przy ubezpieczniu tylko przy rezydencji, np. w Niemczech nikt Cie nie pyta ile mieszkales zanim kupiles tam ubezpieczenie. Wedlug mnie to powinno byc ile czasu masz prawo jazdy i tyle. Co z ludzmi, ktorzy 15 lat jezdzili w UK i dopiero teraz zmienili prawo jazdy, znaczy sie ze maja go jeden rok dopiero ?

Ja dalej bede przy swoim jesli ide do Halfordsa i kupuje komplet felg do mojego samochodu i maja one Brytyjski certyfikat, czyli sa bezpieczne, to moj ubezpieczyciel nie powinien odmowic mi wyplaty odszkodowania. Sa takie mechanizmy jak 'protected NCD' albo excess fee. Zreszta egzekwowaniem twoich naleznosci zajmuje sie prawnik. Przyklad: rozbiore jakikolwiek samochod Mercedes i znajde nieoryginalne czesci to co niewazne ubezpieczenie, bo nie ma zaplonu Boscha tylko Beru ? Jezeli nie honoruja twoich danych i robia problemy, znaczy, ze jestes dyskryminowany.
"Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie."

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer SkypeNumer gadu-gadu

Strona 16 z 436 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ... 434 | 435 | 436 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,