MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ubezpieczenie samochodu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 138 z 436 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 137 | 138 | 139 ... 434 | 435 | 436 ] - Skocz do strony

Str 138 z 436

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2012-08-29 10:42:49 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Gdybyscie kiedys mieli taka zlota mysla jak ja, by ubezpieczyc samochod przez brokera, to szczerze odradzam. Rezygnacja z polisy oznacza "zlodziejskie" oplaty.

Przetrzymalam polise po sprzedazy auta, zeby nie tracic NCD, ale to byl blad. Chociaz wczesniejsze anulowanie kosztowaloby mnie tyle samo. Oplaty:
-£50 oplata brokera
-£50 oplata ubezpieczyciela
-£30 jakas comission, ktorej nie ma w zadnej umowie
-no i kwota za zuzycie polisy wlasciwej, ktora byla najmniejsza w tym wszystkim i uzasadniona.

Ogolnie 2 miesiace ubezpieczenia kosztowalo mnie 250 funtow. Wow, co za porazka.

Zmiana samochodu + £350 funtow co razem daloby tysiac, gdy tymczasem moge kupic nowa polise za jakies 500-600 funtow.

Wiec rezygnacja wyszla taniej, ale i tak czuje sie jak zakladnik brokera i firmy ubezpieczeniowej. Zazyczylam sobie dokladna rozpiske wszystkich oplat z zamiarem zlozenia reklamacji i wystapienia o zwrot za te, ktorych nie ma w umowie.

Uczymy sie cale zycie.
----------
Nowa polisa wyszla 680 funtow, 18tys mil przebiegu rocznego, £150 excess (+£60 obowiazkowy, ktory jakos dziwnie nie pokazywal sie przy kupnie), grupa ubezpieczeniowa 43.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Thalion

Post #2 Ocena: 0

2012-08-29 14:16:00 (13 lat temu)

Thalion

Mężczyzna

Z nami od: 29-08-2012

Witam, mam pytanie: czy ktoś z Was miał problem z zaświadczeniem z PZU o zniżkach ??

Chciałem ubezpieczyć w Tesco, wszystko pięknie ładnie, PZU bez problemu wystawiło mi zaświadczenie w obu językach nawet że byłem ubezpieczony przez 5 lat itd i co i dupa, Tesco doczepiło się że na papierku tymże nie był wyszczególniony każdy rok po roku tylko zbiorowo że od 2007-2011, nosz kurde, zdenerwowałem się i zrezygnowałem z Tesco. Teraz mam w Avivie i też żądają żebym im wysłał to samo pismo, czy ktoś miał styczność z Avivą ??
Jak oni na te polskie pisma patrzą ?? W końcu Aviva istnieje normalnie w Polsce to chyba mogliby się kurde porozumiewać między sobą w takich sprawach. Jutro im wysyłam to pismo i zobaczymy co odpowiedzą

Do góry stronyOffline

saueer

Post #3 Ocena: 0

2012-09-11 07:41:18 (13 lat temu)

saueer

Mężczyzna

Z nami od: 06-08-2012

Cześć

Mam taką sytuację - kupiłem w Polsce angielski samochód (RHD, TAX, ważny MOT). Koleś który nim przyjechał ubezpieczył go zaraz po przyjeździe już w Polsce w Allianz. Ja tym samochodem będę jechał niedługo do UK. Sprzedający doradził, żeby tą jego polisę przepisać na moje dane i po przyjeździe na Wyspy zgłosić na policji, że mam ubezpieczone auto. Czy nie powinno być tak, że będę musiał i tak ubezpieczyć w ang firmie ubezpieczeniowej ? Jeśli tak to w jakim momencie ?
pozdr

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #4 Ocena: 0

2012-09-11 08:06:57 (13 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Zgołosić na policji? Po co?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2012-09-11 08:15:59 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2012-09-11 07:41:18, saueer napisał(a):
Cześć

Mam taką sytuację - kupiłem w Polsce angielski samochód (RHD, TAX, ważny MOT). Koleś który nim przyjechał ubezpieczył go zaraz po przyjeździe już w Polsce w Allianz. Ja tym samochodem będę jechał niedługo do UK. Sprzedający doradził, żeby tą jego polisę przepisać na moje dane i po przyjeździe na Wyspy zgłosić na policji, że mam ubezpieczone auto. Czy nie powinno być tak, że będę musiał i tak ubezpieczyć w ang firmie ubezpieczeniowej ? Jeśli tak to w jakim momencie ?
pozdr

Zgodnie z prawem powinienes miec wykupione ubezpieczenie nawet teraz. Poniewaz w bazie danych mid (askmid.com) Twoje auto pewnie figuruje jako nieubezpieczone. Jak tylko sprzedawca wysle odpowiednie papiery do DVLA i beda mieli Twoje dane, to dostaniesz upomnienie za brak ubezpieczenia i przypomnienie, ze musisz je wykupic.

By wykupic ubezpieczenie musisz znac swoj przyszly adres w UK. Jak juz go bedziesz znal, to zrob wyszukiwanie na wszystkich stronach, ktore sa wczesniej wspomniane w tym watku. I nie dostan zawalu jak powali Ci koszt ubezpieczenia.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

saueer

Post #6 Ocena: 0

2012-09-11 08:19:22 (13 lat temu)

saueer

Mężczyzna

Czyli mam przez to rozumieć, że to ubezpieczenie w Allianz nie będzie ważne w UK ?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2012-09-11 08:25:03 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Moze i bedzie wazne, ale wedlug brytyjskiej policji nie koniecznie. Sprawdza w bazie, auto nie jest ubezpieczone, zatrzymaja Cie i bedziesz sie tlumaczyc. Moga tez podwazyc waznosc ubezpieczenia i zabiora Ci auto.

I DVLA i tak przesle Ci upomnienie, bo auto rowniez nie bedzie w bazie ubezpieczonych pojazdow.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2012-09-11 08:49:05 (13 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Ależ oczywiście, że ono jest ważne. Tylko, że brytyjska policja nie zawsze przestrzega prawa. Najpewniej niekoniecznie je zna (choć jest taka zasada, że nieznajomość prawa nie usprawiedliwia jego nieprzestrzegania). Jak wielu matołków-urzędników. Zwłaszcza jeżeli chodzi o prawa UE - do którego należą - i dotyczące imigrantów.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

saueer

Post #9 Ocena: 0

2012-09-11 09:00:01 (13 lat temu)

saueer

Mężczyzna

Cytat:

2012-09-11 08:49:05, stanislawski napisał(a):
Ależ oczywiście, że ono jest ważne. Tylko, że brytyjska policja nie zawsze przestrzega prawa. Najpewniej niekoniecznie je zna (choć jest taka zasada, że nieznajomość prawa nie usprawiedliwia jego nieprzestrzegania). Jak wielu matołków-urzędników. Zwłaszcza jeżeli chodzi o prawa UE - do którego należą - i dotyczące imigrantów.

Właściciel auta, które kupiłem twierdzi, że takie (polskie) ubezpieczenie zgłaszał w UK na policji po to, żeby mieli w bazie danych i nie przyczepiali sie w przyszłosci. Ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-09-11 09:19:48 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 138 z 436 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 137 | 138 | 139 ... 434 | 435 | 436 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,