|
|
---|---|
libero8 | Post #1 Ocena: 0 2025-03-14 11:26:48 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 06-01-2017 Skąd: Mansfield |
Wybieram się do Casablanki i zastanawiam się czy wynająć tam auto, jednak pomny doświadczeń jazdy po Istambule gdzie były momenty że musiałem walczyć o swoje życie - jestem pełny obaw o "styl jazdy", w związku z tym mam pytanie: jak tam się jeździ po mieście, może jeszcze kilka słów o jeździe w trasie poza miastem jeśli są różnice z Europą?
|
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2025-03-14 12:18:08 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
My
![]() Kultura jazdy- ano brak kultury ![]() To czy warto wynajac samochod to zalezy od charakteru wyjazdu. Jesli zamierzasz wyjezdzac poza Casablanca, na pewno tak. Jesli zostac tylko w miescie, to ja bym nie wynajmowala. Taksowki wszedzie i transport publiczny jest. Jestem przekonana, ze nie maja Graba/Uber ale aplikacje lokalne na pewno funkcjonuja. Tylko cierpliwosc do targowania trzeba miec. Casablanka to nie Istanbul,zupelnie inna metropolia do jazdy. Ruch bedzie arabski, upierdliwy,szybki, korki i zero zasad. No i Istanbul to cywilizowane miasto, normalnie masz pasy szybkiego ruchu itd. No Casablanca nie - chyba , ze sie ucywilizowala przez 15 lat, ale watpie. Poza miastami jezdzilo sie dobrze. Wiadomo uwazac trzeba bylo bo wielblady, ciezarowki pod prad motorki itd ale to biedny kraj, ruch poza glownymi skupiskami jest maly, tych ludzie nie stac ani na samochod ani na benzyne. A i wgraj sobie jakis dobry translator , jesli nie znasz francuskiego. Tam poza strefami hotelowymi, to po angielsku oni ani be ani me ani kukuryku. A Casablancxa i tak cala po arabsku oznaczona tylko. I to sie pewnie tez nie zmienilo. Udanego wyjazdu zycze, to jest super kraj. I jak bylismy z 8 lat temu jeszcze raz, tylko juz w Marakeszu, to drogi pomiedzy glownymi miastami pobudowane, az milo popatrzec. Teraz na pewno jeszcze lepiej. |
libero8 | Post #3 Ocena: 0 2025-03-26 15:06:02 (miesiąc temu) |
Z nami od: 06-01-2017 Skąd: Mansfield |
Wyczerpująca odpowiedź. Bardzo dziekuję.
|
|