Str 3 z 13 |
|
---|---|
dominikana36 | Post #1 Ocena: +1 2022-06-18 09:58:45 (3 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Wyobrazam sobie wlasnie jazde do PL elektrykiem z dodatkowymi 15h na ladowanie co 100 km🤣🤣🤣
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2022-06-18 10:04:27 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
W mojej wiosce, nie ma ani jednego publicznego punktu ładowania. Mamy Waitrose i Morrisons i zaden z nich nie ma ladowania. Stacja kolejowa (parking nad Waitrose) tez nie ma. Najblizsze ładowarki są w sąsiedniej wiosce "on the Hill" w Tesco.
Czyli jak nie masz własnego podjazdu, to nie masz szans na ładowanie w okolicy. Na 7 domow w naszym Close jedni sąsiedzi kupili MG elektryczne w grudniu. Oni i tak bardzo rzadko uzywali samochodu. Zostawili sobie 20 letnia Honde i dorzucili MG do kompletu. U mnie w pracy tez nie ma ładowarek. W poprzednim biurze, paru pracownikow lądowało swoje sluzbowe Mitsubishi z kontaktów w garażu. Ja tam zostaje przy benzynie i planuje diesla na długie dystanse. Musialabym upaść na głowę, żeby kupić 4x4 benzynę. Carpe diem.
|
tesstickle | Post #3 Ocena: 0 2022-06-18 10:44:59 (3 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
U mnie na wsi ani jednej publicznej ładowarki, w pracy są dwa stanowiska - każde na dwa samochody.
Oficjalnie dla klientów a faktycznie to menedżmęt ładuje tam swoje firmowe autka które mają na dojazdy do domu. Bo i tak cały dzień siedzą w pracy, to ładują. Okoliczne tesco i sainsburys - nie mają ładowarek. To tak szczerze mówiąc, jakoś nie widzę tej popularyzacji elektryków. ![]() - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
Wielim | Post #4 Ocena: 0 2022-06-18 12:33:34 (3 lata temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
U mnie na wsi pod Londynem otworzyli stacje z 10 ladowarkami na Esso. Tylko ceny drogie bo 49pensow za kW. W ESB przez aplikacje bonnet ladowalem za 25p kw ale podnosza cene od poniedzialku na 40pkw . Mam dwie ładowarki ESB po drodze do domu przy A13. Plus dziesiatki esb jak i polar w Londynie , duza czesc "taxi only" takze nie ma kolejek
Ktos pisal o zasiegu w upalny dzien. W upalny dzien zasieg nie spada a WZRASTA i to znacznie, do tego sama bateria laduje sie duzo szybciej. Natomiast to w zimne dni zasieg spada. Do tego ogrzewanie zabiera duzo z zasiegu bo w elektrykach ciepłe powietrze nie bierze sie od silnika jak w spalinowych a z osobnego mechanizmu który podgrzewa powietrze. Klimatyzacja zabiera duzo mniej zasiegu niz ofrzewanie. Poza tym bateria w elektryku muso byc caly czas schladzana przez specjalny coolant . Osobiscie sam dla siebie nie kupilbym eletryka bo czesto jezdzimy po calym uk z rodzina i nie ma czasu ba ladowanie . Chybs ze hybrydę PLUG IN tak jak mam w taxi gdzie masz wybor - jest i bateria i silnik i to wlasciciel decyduje na czym chce jeździć |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2022-06-18 14:45:50 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ale hybrydy mają pewną wadę, montują w nich mniejsze baki. Także przy dłuższej trasie na benzynie, trzeba zatrzymywać się częściej na stacji.
Mnóstwo jest modeli, gdzie dodano napęd hybrydowy dla "zieloności" na papierze, ale większość kierowców pewnie nie zawraca sobie głowy ładowaniem, gdy na baterii mogą przejechać marne 15 mil. Auto jest cięższe przez baterie i ma mniejszy bak. Żadna korzyść. Carpe diem.
|
|
|
Dzikizewsi | Post #6 Ocena: 0 2022-06-18 15:30:40 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-03-2015 Skąd: Ceska Republika |
Witam .
Fajnie , fajnie . A jak z toksycznoscia baterii ? Jesli pamietam to baterie litowe . Jak wypada ich utylizacja ? Nie jest tak ze to odpad wysoce niebezpieczny , bardzo wrazliwy na warunki atmosferyczne ? Malo to klipow na Youtubie jak pala sie rowery , mopedy , hulajnogi ? Jest chyba nawet klip jak sie pieknie pali tesla . A jak perdyknie skladowisko takich akumulatorow do utylizacji ? Nie bedzie to taka mala Hiroszima ? Sa fotki w sieci skladowiska elektrykow pod Paryzem ktorych nie oplaca sie naprawiac . To jak to z ta ekologia ? Pozdrawiam Dzikizewsi |
Gwontownik | Post #7 Ocena: +1 2022-06-18 15:49:45 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
To jedno, a drugie to praca dzieci..
Gdzie się podziała empatia? [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 18-06-2022 15:50 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Wielim | Post #8 Ocena: 0 2022-06-18 16:44:41 (3 lata temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Jak juz wspomniałem ja bym nie kupil dla siebie na prywatny użytek. Do pracy kupilem bo musialem
[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 18-06-2022 16:45 ] |
Gwontownik | Post #9 Ocena: 0 2022-06-18 16:49:18 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
[/LIST]
Cytat: 2022-06-18 16:44:41, Wielim napisał(a): Jak juz wspomniałem ja bym nie kupil dla siebie na prywatny użytek. Do pracy kupilem bo musialem Ale to nie były żadne pretensje pod Twoim adresem. A'propos ogrzewania w samochodach elektrycznych. Produkowane obecnie autobusy elektryczne posiadają ogrzewanie na olej. Spalinowe znaczy się. Ale cóż, taki świat, ekologia ponad wszystko. Kiedyś słuchałem takich zakręconych milenialsow i ich wypowiedzi w tym temacie. Np, wbrew temu co sądziłem latanie samolotem wcale nie jest aż tak bardzo szkodliwe, a wszystko zależy od czasu. I tak np lot samolotem na weekend jest niedobry, ale lot na dwutygodniowego holideja jak najbardziej dopuszczalny . Dlatego w tym świetle wcale nie dziwi, że spalinowe kosiarki czy inne sprzęty zabijają planetę, a elektryczne już nie. electric digger [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 18-06-2022 17:00 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
andyopole | Post #10 Ocena: 0 2022-06-18 18:36:49 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2022-06-18 10:04:27, Richmond napisał(a): W mojej wiosce, nie ma ani jednego publicznego punktu ładowania. Mamy Waitrose i Morrisons i zaden z nich nie ma ladowania. Stacja kolejowa (parking nad Waitrose) tez nie ma. Najblizsze ładowarki są w sąsiedniej wiosce "on the Hill" w Tesco. ... Musialabym upaść na głowę, żeby kupić 4x4 benzynę. W mojej wsi (21k mieszkancow) jest jedną ładowarka blisko zjazdu z autostrady I5. Zainstalowali ją na takim naszym, wiejskim P&R. Ponieważ nie mam interesu tam bywać, nie wiem ile tam można ladowac aut jednoczesnie. Moze w celach badawczych tam zajadę popatrzec. W pracy takiego ustrojstwa nie mamy chociaż niedawno zaczął u nas pracować posiadacz Toyoty Hybrid plug in. Gdybym miał jakieś takie auto zaraz bym kazał instalować ponieważ czasem jadę gdzieś w interesach firmy. To znaczy @Richmond że zaliczyłem ciężki upadek na głowę bo se kupiłem ciężkiego SUVa 4WD na benzynę. Głównie z tego powodu że tutaj aut na diesel po prostu nie ma. Nie pali tak strasznie, do pracy, przez wioski, ok. 11-12 litrów na 100 km. Poza miastem schodzi nawet poniżej dziesięciu na setkę przy spokojnej jezdzie. Tylko teraz qrde pol dniowki musze robic na tankowanie. Ostatnio $5.15/gallon. |