MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sklonowane auto

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

grzes-24

Post #1 Ocena: 0

2021-11-06 17:44:31 (4 lata temu)

grzes-24

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2009

Wysłałem zapytanie do serwisu gdzie poprzedni właściciel robił serwis.
Mam OBD - dzięki za info - muszę poszukać co i jak zczytać

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

grzes-24

Post #2 Ocena: 0

2021-11-07 23:57:18 (4 lata temu)

grzes-24

Mężczyzna

Czekając na odpowiedzi z servisu i dvla mam inne pytanie - czy warto się sądzić z dvla, że wydali dwa takie same logbooki na dwie różne osoby i dwa różne adresy?
Numer logbooka jest taki sam na oba auta - bo jak chcę sprawdzić gdzie były robiony MOT to po wpisaniu numeru V5C, który ja posiadam - pokazują się adresy obu miejsc gdzie były robione MOT-y (i na moje auto i na te drugie)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2021-12-13 03:49:12 (3 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2021-11-05 22:58:05, grzes-24 napisał(a):
no to fifty fifty
nie ukrywam, że tanie auto nie było.
3 letnie auto do kasacji
numer rejsetracyjny, numer vin, adres poprzedniego właściciela - wszystko zgadzało się z logbookiem
no nic - chyba pozostaje oczekiwanie i nadzieja, że to nie moje

Co dalej? Ciekawa jestem.

Do góry stronyOffline

grzes-24

Post #4 Ocena: 0

2021-12-14 22:20:38 (3 lata temu)

grzes-24

Mężczyzna

... przez roku czasu jeździłem autem 2 letnim - myśląc, że to auto 3 letnie...

Trzeba zaczynać wszystko od nowa.
Przyjechała policja - sprawdziła moje auto, zadzwonili po lawetę...
I tak się skończyła przygoda z moim autem.
Tyle co się dowiedziałem od nich to: Ktoś wziął auto w 2019 roku jako nówkę z salonu na jazdę próbną i już nie wrócił nim do salonu.
Zmienił tablice rejestracyjne na takie same które posiada takie samo auto z rocznika 2018, naklejki z vinem (łącznie z podszybiem) zmienił również na takie jak ma oryginalne auto. Numer vin pod maską który powinien być na ramie wybity został zafilowany i zamalowany - dopiero jak na szmatce z acetonem została farba to policja kapnęła się w którym miejscu był prędzej wybity vin.
Po podpięciu OBD wykazało, że w pamięci samochodu jest inny vin.

A co dalej?
Okrężnymi drogami otrzymałem numer sprawy - prędzej metropolitan police i west middlands police przebijali piłeczkę mówiąc że z drugimi mam się kontaktować.
W końcu Ci z westmiddlands powiedzieli, że auto było skradzione 2 lata temu... i tyle
Posiadam "dane" osoby od której kupiłem auto, jego "adres". numer telefonu (wyłączony lub karta wyciągnięta bo cały czas poczta się zgłasza), a nawet kilka fotek tej osoby (na 90% to ta sama osoba) - która sprzedała w taki sam sposób nissana jakiejś kobiecie (znaleziona historia na fejsbook-u).
Mimo, że posiadam te wszystkie dane, zdjęcie poprzedniego logbooka itp itd to policja nic nie chciała - popatrzyli tylko na zdjęcie logbooka i powiedzieli, że jak to był fake to bardzo dobry fake.

Wiem, że auto po przywróceniu oryginalności najprawdopodobniej wróci do właściciela (dieler Kia) lub ubezpieczyciela a następnie najprawdopodobniej na aukcję.
Niestety policja nie chce zdradzić gdzie. Salony Kia twierdzą, że skoro policja nie chce powiedzieć to oni też nie mogą.

Legal protection (wykupiony z insurancem) to kpina...
Płacisz płacisz płacisz... A jak chcesz z tego skorzystać to... tak samo jak policja - wyje...
jeden przełącza do drugiego, drugi do trzeciego, trzeci oddzwania za 3 godz i daje numer do następnego.
Ostatni mówi - musisz się skontaktować z osobą od której kupiłeś auto (mówię, że numer telefonu nir odpowiada), albo wysłać do niej list z informacją, że zrywam umowę i oczekuję na zwrot pieniędzy w ciągu 14-tu dni...

Teraz jestem na etapie poszukiwania dobrego prawnika który podjąłby się sprawy (najlepiej NO WIN NO FEE).
W grę wchodzi kilka wątków - poprzedni "właściciel" - który "pożyczył" auto z salonu, inny wątek zaskarżenie DVLA które to wydało 2 takie same logbooki (na dwie różne osoby i różne miejsca zamieszkania), jeszcze inny wątek serwis Kia (robione w ciągu roku dwa servisy i nie kapnęli się że coś tutaj nie halo)...

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2021-12-14 23:04:10 (3 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Czyli z portu OBD dalo sie zczytac oryginalny VIN, a mimo to serwis nigdy nie zorientował się, ze to inne auto.

Generalnie, w Twojej sytuacji wszyscy zostawiaja Cie w d..., a sprzedawcy raczej nie znajdziesz i nie weźmiesz do sądu, bo zapewne miał trefne dokumenty.

DVLA musi mieć kiepskie systemy, jeśli nie wykrywają, że są dwa zduplikowne samochody, przecież mieli podwójna rejestracje, jak również podwójny road tax.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2021-12-14 23:18:38 (3 lata temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

"Ladne kwiatki". :-[

Jaki to byl model?

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2021-12-14 23:18:38 (3 lata temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

"Ladne kwiatki". :-[

Jaki to byl model?

Do góry stronyOffline

grzes-24

Post #8 Ocena: 0

2021-12-15 12:30:59 (3 lata temu)

grzes-24

Mężczyzna

Dokładnie tak jak piszesz. Auto odzyskali i resztę mają głęboko w poważaniu. Tak z obd zczytali oryginalny vin. Dvla miało dwa takie same auta z takimi samymi tablicami, vinami, numerami referencyjnymi w w dwóch logbookach (doszlem do tego po sprawdzeniu lokalizacji gdzie było moje MOT robione i drugie MOT.
Servis w Kia był robiony miesiąc po zakupie. Drugi w tym roku w innym miejscu u dealera Kia i też nie kapneli się.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2021-12-15 13:07:30 (3 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Patrzac na ta historie, to zawiodla Cie platnosc gotowka. Wszystko inne wygladalo w porzadku.

Humorystycznie podchodzac, to moglbys jezdzic tym samochodem wiele lat bez robienia MOT. Ale dziwi mnie, ze Kia nie wykryla w swoim systemie serwisowym i gwarancyjnym, ze maja dwa samochody pod innym adresem. Oczywiscie oryginalne auto moglo nie byc serwisowane w Kia i mogli nie miec jego danych.

Szkoda, ze sprawa wyszla po roku, a nie po kilku, bo mialbys chociaz jakis uzytek z wydanych pieniedzy. 2 letnia KIA to jakies 10-20tys w plecy, w zaleznosci od modelu?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

grzes-24

Post #10 Ocena: 0

2021-12-15 17:35:04 (3 lata temu)

grzes-24

Mężczyzna

KIA Sportage

Do góry stronyOffline