Na dniach bede kupował samochód w tym kraju no i jak tutaj wyglada cala procedura?
Wiec jade po samochód ze znajomym, dajmy na to ze mi sie podoba wszystko sie zgadza i co dalej? Podpisujemy umowę tak jak w polsce? Czy trzeba gdzies je przerejestrowac ?
Np. w DVLA ze zmiana właściciela czy sama umowa wystarczy ? (raczej chyba nie, bo umowe kazdy mogłby sobie podrobic?)
Chodzi mi o to zebym mial czarno na bialym ze auto jest na mnie...
Jak to jest... Dajmy na to ze kupie auto, to nie mam prawa nim dojechac do domu bez wykupienia ubezpieczenia i road taxu?
Czyli co mam poprosic sprzedawce zeby mi je podstawil pod dom czy jak to zrobic legalnie? Roznie bywa a nie chcialbym stracic prawka przez taka glupote...
Druga sprawa ubezpiecznie... Jest tutaj strasznie drogie...
Moj ojciec ktory mieszka w Niemczech czesto mnie odwiedza (jest po 50 i ma pelny pakiet znizek), zaoferal mi sie ze moze wziac te auto na siebie i dopisze mnie do ubezpieczenia tak bym mógl legalnie jezdzic sobie tym autkiem po tych drogach...
Wiem ze w Niemczech nie bylo by z tym problemu ale jak jest tutaj?
Chyba musialby byc tutaj zarejestrowany, posiadac swoj numer ubezpieczeniowy i kwota ubezpieczenia chyba zalezna jest od tego jak dlugo przebywa w tym kraju i czytalem do tego ze ubezpieczalnia mogla by odmowic dopisania mnie do tego ubezpieczenia?
Ale to chyba bez sensu bo skoro ja moge wykupic ubezpieczenie to dlaczego on nie mogl by mnie dopisac do swojego ?

Jesli chcialby mnie dopisac to oczywiscie kwota ubezpieczenia wzrosnie...
Czy to byloby wogole oplacalne?
Pozdrawiam ciepło.