Str 2 z 2 |
|
---|---|
rabtek78 | Post #1 Ocena: 0 2018-03-24 12:48:53 (7 lat temu) |
Z nami od: 13-12-2015 Skąd: Lincolshire |
SORN jest skrótem od Statutory Off Road Notification; czyli ustawowego zaświadczenia, że auto nie będzie stało ani poruszało się po drogach publicznych. W przypadku gdy wyjeżdzasz za granicę na niewiadomo jak długo, auto nie przeszło przeglądu technicznego albo z innych powodów będzie unieruchomione na jakiś czas, jak najbardziej można zawiesić Road Tax
|
rabtek78 | Post #2 Ocena: 0 2018-03-24 12:55:14 (7 lat temu) |
Z nami od: 13-12-2015 Skąd: Lincolshire |
Cytat: 2018-03-24 12:13:31, dkozii napisał(a): Widzę duży problem ze zrozumieniem tekstu. Ja pytałem co to SORN? Pytałem czy jest możliwe zgodnie z przepisami nie zapłacić tax road? To nie musi być SORN, który to piszecie jest całkowitym wyrejestrowaniem i ok. Zostawmy to. Posmialismy się, "zrobi SORN i pojedzie, ...chyba hulajnogą", hehe, fajnie. Dobra, a co by było jakby wstrzymać directdebit na pobieranie miesięcznej opłaty. Będzie kara, czy tylko nie mogę korzystać z angielskich dróg? (Uprzedze docinki, tak kara chłosty albo tydzień w labiryntach króla Artura) zrób SORN online zawiesza Ci płatności, wrócisz z PL kupisz znowu Road Tax |
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2018-03-24 13:08:24 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2018-03-24 12:13:31, dkozii napisał(a): Widzę duży problem ze zrozumieniem tekstu. Ja pytałem co to SORN? Pytałem czy jest możliwe zgodnie z przepisami nie zapłacić tax road? To nie musi być SORN, który to piszecie jest całkowitym wyrejestrowaniem i ok. Zostawmy to. Posmialismy się, "zrobi SORN i pojedzie, ...chyba hulajnogą", hehe, fajnie. Dobra, a co by było jakby wstrzymać directdebit na pobieranie miesięcznej opłaty. Będzie kara, czy tylko nie mogę korzystać z angielskich dróg? (Uprzedze docinki, tak kara chłosty albo tydzień w labiryntach króla Artura) Jak wstrzymasz direct debit, to beda Cie wzywali do zaplacenia road tax. Obowiazek zaplaty nie zniknie dlatego, ze postanowiles nie placic. Dostaniesz tez zapewne kare za brak road tax. To wszystko idzie z automatu. Carpe diem.
|
dkozii | Post #4 Ocena: 0 2018-03-24 15:11:50 (7 lat temu) |
Z nami od: 26-02-2012 Skąd: Cardiff |
Ale ja owym samochodem chce poruszać się po Polsce, więc SORN odpada
|
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2018-03-24 15:57:53 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Odpowiadajac na pytanie z pierwszego postu, musisz placic za road tax, nawet jak bedziesz w Polsce. To jest podatek roczny, ktory rozlozyli Ci na raty, wiec nie mozesz sobie wybrac, ze nie bediesz placil, bo nie bedziesz jezdzil w UK.
Carpe diem.
|
|
|
tenoch | Post #6 Ocena: 0 2018-03-24 16:25:23 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-01-2013 Skąd: Cornwall |
Wyjeżdzasz z kraju - robisz SORN przez internet, przed wjazdem kupujesz road tax i tyle. Pytanie tylko, czy ubezpieczenie będzie ważne na samochód na SORN i czy jest sens stosowania takich kombinacji dla oszczędzenia kilkudziesięciu funtów.
|
Bako81 | Post #7 Ocena: 0 2018-03-24 17:54:24 (7 lat temu) |
Z nami od: 16-04-2011 Skąd: troszke wieksze |
Taka ciekawostka nie odnowiłem DD na Road tax przyszło pismo po tygodniu ale w tym momencie wyjeżdżałem na urlop wiec kolejne 2 tyg. Nic nie zrobiłem po urlopie nie miałem jak zapłacić bo zapomniałem ze Mot się skończył Hah i online mi wyskoczyło .Wiec zanim zrobiłem mot znowu minął tydzień wiec jak chciałem już online zapłacić Tax to pokazało ze ten numer z pisma jest ważny tylko m-c wiec nie mogę online zapłacić haha. Tylko na poczcie ,No to wpadam na pocztę i mówię ze chce tax R zapłacić wstecz za m-c i DD ustawić .Pan mi powiedział ze nie można wstecz płacić tax road wiec z data dzisiejsza wznowi płatność . Czyli kary nie było żadnej i mc bez taxu wyszło sytuacja z tamtego roku .
|