MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co to jest SORN?

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rabtek78

Post #1 Ocena: 0

2018-03-24 12:48:53 (7 lat temu)

rabtek78

Mężczyzna

Z nami od: 13-12-2015

SORN jest skrótem od Statutory Off Road Notification; czyli ustawowego zaświadczenia, że auto nie będzie stało ani poruszało się po drogach publicznych. W przypadku gdy wyjeżdzasz za granicę na niewiadomo jak długo, auto nie przeszło przeglądu technicznego albo z innych powodów będzie unieruchomione na jakiś czas, jak najbardziej można zawiesić Road Tax

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

rabtek78

Post #2 Ocena: 0

2018-03-24 12:55:14 (7 lat temu)

rabtek78

Mężczyzna

Z nami od: 13-12-2015

Cytat:

2018-03-24 12:13:31, dkozii napisał(a):
Widzę duży problem ze zrozumieniem tekstu. Ja pytałem co to SORN? Pytałem czy jest możliwe zgodnie z przepisami nie zapłacić tax road? To nie musi być SORN, który to piszecie jest całkowitym wyrejestrowaniem i ok. Zostawmy to. Posmialismy się, "zrobi SORN i pojedzie, ...chyba hulajnogą", hehe, fajnie. Dobra, a co by było jakby wstrzymać directdebit na pobieranie miesięcznej opłaty. Będzie kara, czy tylko nie mogę korzystać z angielskich dróg? (Uprzedze docinki, tak kara chłosty albo tydzień w labiryntach króla Artura)

zrób SORN online zawiesza Ci płatności, wrócisz z PL kupisz znowu Road Tax

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2018-03-24 13:08:24 (7 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2018-03-24 12:13:31, dkozii napisał(a):
Widzę duży problem ze zrozumieniem tekstu. Ja pytałem co to SORN? Pytałem czy jest możliwe zgodnie z przepisami nie zapłacić tax road? To nie musi być SORN, który to piszecie jest całkowitym wyrejestrowaniem i ok. Zostawmy to. Posmialismy się, "zrobi SORN i pojedzie, ...chyba hulajnogą", hehe, fajnie. Dobra, a co by było jakby wstrzymać directdebit na pobieranie miesięcznej opłaty. Będzie kara, czy tylko nie mogę korzystać z angielskich dróg? (Uprzedze docinki, tak kara chłosty albo tydzień w labiryntach króla Artura)

Jak wstrzymasz direct debit, to beda Cie wzywali do zaplacenia road tax. Obowiazek zaplaty nie zniknie dlatego, ze postanowiles nie placic. Dostaniesz tez zapewne kare za brak road tax. To wszystko idzie z automatu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

dkozii

Post #4 Ocena: 0

2018-03-24 15:11:50 (7 lat temu)

dkozii

Mężczyzna

Z nami od: 26-02-2012

Ale ja owym samochodem chce poruszać się po Polsce, więc SORN odpada

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2018-03-24 15:57:53 (7 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Odpowiadajac na pytanie z pierwszego postu, musisz placic za road tax, nawet jak bedziesz w Polsce. To jest podatek roczny, ktory rozlozyli Ci na raty, wiec nie mozesz sobie wybrac, ze nie bediesz placil, bo nie bedziesz jezdzil w UK.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

tenoch

Post #6 Ocena: 0

2018-03-24 16:25:23 (7 lat temu)

tenoch

Mężczyzna

Z nami od: 06-01-2013

Wyjeżdzasz z kraju - robisz SORN przez internet, przed wjazdem kupujesz road tax i tyle. Pytanie tylko, czy ubezpieczenie będzie ważne na samochód na SORN i czy jest sens stosowania takich kombinacji dla oszczędzenia kilkudziesięciu funtów.

Do góry stronyOffline

Bako81

Post #7 Ocena: 0

2018-03-24 17:54:24 (7 lat temu)

Bako81

Mężczyzna

Z nami od: 16-04-2011

Taka ciekawostka nie odnowiłem DD na Road tax przyszło pismo po tygodniu ale w tym momencie wyjeżdżałem na urlop wiec kolejne 2 tyg. Nic nie zrobiłem po urlopie nie miałem jak zapłacić bo zapomniałem ze Mot się skończył Hah i online mi wyskoczyło .Wiec zanim zrobiłem mot znowu minął tydzień wiec jak chciałem już online zapłacić Tax to pokazało ze ten numer z pisma jest ważny tylko m-c wiec nie mogę online zapłacić haha. Tylko na poczcie ,No to wpadam na pocztę i mówię ze chce tax R zapłacić wstecz za m-c i DD ustawić .Pan mi powiedział ze nie można wstecz płacić tax road wiec z data dzisiejsza wznowi płatność . Czyli kary nie było żadnej i mc bez taxu wyszło sytuacja z tamtego roku .

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,